Scheuren in gevel: onderscheiden en herstellen

Een scheur in een muur is nooit een geruststellend fenomeen... Niet alle scheuren vallen echter in dezelfde categorie. Er zijn verschillende soorten scheuren die u moet leren herkennen om te kunnen beoordelen hoe gevaarlijk ze zijn en of er al dan niet werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Wat zijn de verschillende soorten scheuren? Hoe herken je ze? Hoe effectief te handelen en welke oplossingen te brengen?

scheur in gevel

Soorten scheuren

Als u een of meer scheuren in uw huis hebt opgemerkt, moet eerst de ernst ervan worden beoordeeld voordat u reparaties overweegt.

Uw crack komt waarschijnlijk overeen met een van deze categorieën:

 • Cracking
  Dit type scheur is oppervlakkig. Het zijn scheurtjes in de wandbekleding die minder dan 0,2 mm breed zijn. De crazing, die fijne scheurtjes vormt, heeft alleen het oppervlak van het pleisterwerk aangetast. Er is dus geen reden om al te bezorgd te zijn.
 • Microscheurtjes
  Minder dan 0,2 mm, zijn er twee soorten: krimp microscheurtjes en horizontale of verticale microscheurtjes. Het eerste type wordt het vaakst aangetroffen in de voegen van het metselwerk. Het probleem komt dus van de voeg zelf en is vaak het gevolg van een slechte kwaliteit mortel. Het tweede type scheur wordt vaak veroorzaakt door een vochtprobleem in een huis.
  Deze microscheurtjes zijn vaak onschadelijk, maar moeten worden gecontroleerd omdat zij kunnen leiden tot infiltratieproblemen van water en ernstiger kunnen worden.
 • Scheuren niet groter dan 2 millimeter
  Een scheur is niet groter dan 2 millimeter. Dit soort schade moet worden gecontroleerd door een professionele deskundige op het gebied van bouwpathologieën. Met behulp van specifieke meetinstrumenten met schaalverdeling (fissurometers genaamd) zal hij de evolutie van deze scheuren in de tijd kunnen bepalen (halfjaarlijkse metingen, of zelfs frequenter als u zich zorgen maakt). Als u merkt dat het verschijnsel tussen twee metingen verergert, moet u contact opnemen met de deskundige die belast is met de bewaking om eerst de veroorzakende factoren te identificeren en vervolgens de vakman te vinden om de nodige reparaties uit te voeren.
 • Scheuren met dan 2 mm
  Boven 2 mm, hebben we het over scheuren. Dit type scheur is ernstiger en vereist zorgvuldige observatie door een gekwalificeerde vakman. Scheuren worden vaak veroorzaakt door gebrekkige constructie of onstabiele grond, of zelfs door werkzaamheden in de onmiddellijke nabijheid van de woning. Ze kunnen een potentieel gevaar vormen voor u en uw huis. Nogmaals, het is de evolutie ervan die zal bepalen welke acties moeten worden ondernomen. In ieder geval, het is een zaak voor een professional.

Gevelscheuren: een diagnose is noodzakelijk

In de eerste plaats is het absoluut noodzakelijk de oorzaken van de scheuren vast te stellen, want als deze niet worden opgespoord, zullen zij, hoe hard u ook probeert ze te repareren, voor onbepaalde tijd weer de kop opsteken. Ook kunnen uw scheuren verband houden met een structureel defect, waardoor eerst andere werkzaamheden moeten worden uitgevoerd.

Ten tweede is er een verschil tussen zogenaamde "actieve" scheuren en "passieve" scheuren. Zoals hun namen aangeven, zal een actieve scheur zich blijven ontwikkelen en verergeren, terwijl een passieve of inerte scheur zich niet meer zal ontwikkelen.

diagnose gevelscheur

Herstellen van scheuren in de gevel

Zoals u begrepen zult hebben, is het alleen mogelijk in te werken op "passieve" scheuren in uw façade.

Voor "actieve" scheuren moet u de oorzaak vaststellen en eventueel overgaan tot metselwerk.

Om "passieve" scheuren te repareren, moet u eerst elke opening schoonmaken en lichtjes uitgraven. Vervolgens is een staalborstel nodig om de resterende oneffenheden te verwijderen.

Tenslotte wordt een conventionele borstel gebruikt om het stof van de plaats te verwijderen alvorens een gevelvuller aan te brengen.

Goed om te weten: Terwijl microscheurtjes en lichte scheurtjes (minder dan 2 millimeter) veilig en gemakkelijk te repareren zijn, geldt dit niet voor diepe scheuren. Deze laatste zijn vaak de bron van een ernstiger probleem. In dit geval moet u een beroep doen op een deskundige in bouwpathologieën.

Om de ernst van uw scheuren te beoordelen, dient u een professional in te schakelen. Deze expertise zal u de oorsprong en de graad van ernst van uw scheuren geven. Voor een volledig onderzoek met een gedetailleerd verslag en een halfjaarlijkse controle van de scheuren moet u rekenen op een bedrag tussen 600 en 900 euro.