Vlekken en schimmels

De zwarte of groenachtige vlekken die zich op de muren van een vochtig huis ontwikkelen, bestaan uit verschillende soorten schimmels. Dit zijn microscopisch kleine schimmels die zich overal vermenigvuldigen, zolang de omstandigheden gunstig voor hen zijn.

In de slaapkamer, in de badkamer, op het plafond of in de kelder... overal waar de vochtigheid niet is behandeld, dringen deze schimmels de muren binnen, met alle schadelijke gevolgen van dien, zowel voor het comfort als voor de gezondheid van de bewoners.

Waarom verschijnt er schimmel op de muur?

Of het nu in een gebouw of in de natuur is, schimmel heeft altijd vocht nodig om te leven en te groeien. Vochtigheid is dus de belangrijkste oorzaak van schimmel op muren. Er zijn maar een paar sporen nodig die door de buitenlucht worden meegevoerd, en vochtige delen van het huis worden snel aangetast.

Dus waar komt het vocht in de muur vandaan?

schimmel op de muur

Er zijn drie mogelijke oorzaken van vochtigheid:

Gebrek aan ventilatie. Een slecht geventileerd huis kan te veel vocht in de lucht concentreren, waardoor de bouwmaterialen vochtig worden en een ideale habitat voor schimmel vormen.

Waterinfiltratie. Door scheuren in de gevel of dakpannen kan regenwater in het gebouw sijpelen.

Optrekkend vocht. Water in de grond stijgt in de funderingen en vervolgens in de muren van uw huis.

Is dit gevaarlijk voor je gezondheid?

schimmel en gezondheid

Afhankelijk van de soort kunnen bepaalde schimmels in vochtige woningen giftig zijn voor de gezondheid van de bewoners. Deze parasitaire micro-organismen produceren VOC's (Vluchtige Organische Stoffen) die verantwoordelijk zijn voor de karakteristieke muffe geur van vochtige en slecht geventileerde gebouwen. De sporen, de fijne deeltjes die deze schimmels loslaten om zich te vermenigvuldigen, veroorzaken allergische reacties, irritatie van de luchtwegen en de slijmvliezen, en netelroos. Bij sommige mensen met een zwakke gezondheid (kinderen, astmapatiënten, bejaarden, enz.) kunnen deze deeltjes ontstekingen of zelfs veel ernstiger infecties (aspergillose) veroorzaken. Bovendien zijn schimmels de belangrijkste oorzaak van luchtverontreiniging binnenshuis.

Het gezondheidsrisico is nog groter wanneer de schimmel in een slaapkamer wordt aangetroffen.

Hoe kom je er van af?

muur schoonmaken

Om uw gezondheid en die van uw gezin te beschermen, is het van essentieel belang deze giftige micro-organismen zo snel mogelijk uit uw huis te verwijderen. Terwijl u wacht op een vakman, kunt u deze schimmels verwijderen met een borstel en witte azijn verdund in water.

Het is echter niet voldoende om deze vlekken van de muren te verwijderen! Alleen een gekwalificeerde vakman, gespecialiseerd in de behandeling van vocht, kan uw vochtprobleem doeltreffend oplossen en zo de terugkeer van schimmel in uw woning voorkomen.

Met onze "Gratis Vocht Diagnose" kunnen wij de precieze oorsprong van uw vochtprobleem bepalen en de behandeling voorstellen die aan uw situatie is aangepast. De professionals van "Mur Humide" hebben voor u doeltreffende oplossingen tegen vochtigheid ontwikkeld, die gecertificeerd en gegarandeerd zijn.