Vocht in de kelder: oorzaken en gevolgen

De ondergrondse delen van een gebouw (kelder, parkeergarage, enz.) hebben vaak te kampen met vochtproblemen. Dit is met name het geval in oudere gebouwen, waar de voorzorgsmaatregelen voor het waterdicht maken van ondergrondse muren veel minder werden nageleefd dan tegenwoordig. Door het gebrek aan ventilatie in de meeste kelders worden de problemen van vochtigheid bovendien nog geaccentueerd.

Oorzaken van vochtige kelder

De kelder is de ruimte in huis die, samen met de badkamer en de keuken, het meest onderhevig is aan vocht. Een vochtige kelder is dus een eerste teken van een huis met vochtproblemen. De belangrijkste mogelijke oorzaken van vocht in kelders houden verband met een gebrek aan waterdichtheid van de bouwmaterialen, waardoor zijdelingse infiltratie en capillaire opstijging worden bevorderd.


Zijdelingse kwel in kelders wordt gekenmerkt door water dat uit de grond komt en een horizontale druk uitoefent op de keldermuren. Dit water dringt aanvankelijk door aan de buitenkant van de ingegraven muren en dringt geleidelijk door over de gehele dikte van de muren. Onder de druk van het water in de bodem dringt het vocht door tot de binnenkant van de keldermuren.

kelder met vocht

Omgekeerd houdt capillaire opstijging verband met vocht afkomstig van de grondwaterspiegel. Keldermuren bevatten fijne capillaire netwerken die het water tot 1,50 m boven de grond laten stijgen.

In de kelder verdampt het water en verhoogt het vochtgehalte van de lucht.

Houd uw kelder droog

kelder droog houden

Door uw kelder te beschermen tegen vocht, kunt u extra ruimte benutten en de woonoppervlakte van uw huis vergroten. Een kantoor, een slaapkamer of zelfs een fitnessruimte? Er is geen gebrek aan ideeën als het gaat om het verbeteren van uw comfort en dat van uw gezin.

Mur Humide biedt u oplossingen op maat om uw kelder te saneren en er een echte leefruimte van te maken, zonder gevaar voor de gezondheid van de bewoners.

Wat zijn de gevolgen?

Vocht in de kelder veroorzaakt veel problemen, te beginnen met de aantasting van vloerbedekking en muurpleisterwerk. Verven en pleisters kunnen afbladderen, verkleuren en beschadigd raken door vlekken en vuil.

In een bepaald stadium worden de materialen steeds poreuzer, waardoor water kan binnendringen en salpeter (nitraten en nitrieten) kan ontstaan. Salpeter is een direct gevolg van capillaire stijging. Het verschijnt als een witachtige aanslag van minerale zouten, die het oppervlak van de keldermuren aantast.

Afgezien van de structurele en esthetische aspecten, kan vocht in de kelder ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de bewoners. Dit is met name het geval wanneer de aanwezigheid van schimmels wordt vastgesteld.


Vocht in de kelder: wat te doen?

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor de kelder. Er zij op gewezen dat de keuze van een behandeling moet worden gemaakt door een deskundige, nadat deze een precieze diagnose heeft gesteld. Een onjuiste uitvoering kan ernstige gevolgen hebben voor uw huis.

behandeling vochtige kelder

Luchtvochtigheid in de kelder

Als de lucht in de kelder te vochtig is, is het een goed idee om een ventilatiesysteem te installeren. De druk die door het ventilatiesysteem wordt uitgeoefend, vervangt de vochtige lucht door droge, gezonde lucht.

Het installeren van een luchtontvochtiger is ook een interessante oplossing. De luchtontvochtiger absorbeert de vochtige lucht in de kamer, vangt het water op en geeft vervolgens de droge lucht weer af aan de kamer.


Vochtige muren

In het geval van infiltratie door zijdelingse druk is omhulling nog steeds de beste oplossing. Dit proces, dat van binnenuit wordt uitgevoerd door toepassing van een compleet systeem, dat verschillende gecertificeerde waterdichtingsproducten omvat, zoals hydrofobe vezelmortel, zorgt ervoor dat de kelderwanden waterdicht zijn.

Tenslotte, als het probleem wordt veroorzaakt door capillaire opstijging, dan moet een hars rechtstreeks in de muur worden geïnjecteerd, door een reeks gaatjes. Dit vormt een waterdichte barrière die voorkomt dat water omhoog komt.

Wilt u een diagnose om te begrijpen waar het vocht in de kelder vandaan komt? Neem nu contact met ons op en vraag om uw gratis diagnose.