Alles over vochtdiagnose

Wat is een vocht diagnose?

Het is heel normaal om een bepaalde vochtigheidsgraad in een huis te hebben. Onder normale omstandigheden moet dit tussen 45% en 55% zijn. Wanneer dit niveau buiten deze comfortzone ligt, zal uw huis waarschijnlijk met veel problemen te kampen krijgen.

realisatie van een vochtdiagnose

Te droge lucht

Wanneer de luchtvochtigheid te laag is (minder dan 45%), kan droge lucht irritatie aan de ogen en slijmvliezen veroorzaken. Het is dan noodzakelijk om luchtbevochtigingssystemen te gebruiken.


Lucht die te vochtig is

Anderzijds kan een te hoge vochtigheidsgraad leiden tot ernstige schade aan het gebouw en een gezondheidsrisico voor de bewoners. Zodra de eerste tekenen worden opgemerkt, is het noodzakelijk een vochtigheidsdiagnose te stellen. Deze tekenen kunnen zijn: schimmel op de muren, condensatie op de ramen, beschadigd behang of schilderwerk, of vlekken op het plafond. Er kunnen ook niet-visuele tekenen zijn, zoals een muffe geur of de ontwikkeling van allergieën.

Het doel van deze diagnose is de oorzaken van de vochtigheid in de woning vast te stellen: capillaire opstijging, waterinfiltratie, gebrek aan verluchting en ventilatie, slechte isolatie, enz. Dankzij het uitgevoerde onderzoek kan de technicus "vochtige muren" de precieze oorsprong van het probleem bepalen en u adviseren over de professionele behandeling die aan uw situatie is aangepast.

De stadia van een vocht diagnose

De vochtigheidsdiagnose moet worden uitgevoerd door een vakman die gespecialiseerd is in de behandeling van de vochtigheid in de woning. Deze diagnose is een complexe ingreep die volgens een zeer nauwkeurig proces wordt uitgevoerd.

Eerst stelt de technicus de veroorzaakte schade visueel vast, vervolgens meet hij de vochtigheidsgraad in huis met behulp van een hygrometer. Voor de muren neemt hij monsters van de materialen om hun water- en mineraalgehalte te bepalen (nitraten, nitrieten, salpeter, enz.). Ten slotte zal de vakman, voor een volledige diagnose, ook de mate van luchtverversing in de woning, de staat van de gevel, het dak, maar ook de ondergrondse muren als u een kelder hebt, controleren. Indien capillaire opstijging wordt geconstateerd, zal hij de structuur van het huis en de aard van de grond moeten bestuderen.

Na de diagnose wordt door onze technicus gratis een gedetailleerd rapport opgesteld. Het geeft informatie over de oorzaken, de getroffen gebieden, de gevolgen en bevat ook voorstellen voor een passende behandeling om het probleem op te lossen.


Waarom zou ik een professional inschakelen?

vochtig huis diagnose

Je wordt niet van de ene dag op de andere een professional in vochtbestendig maken. Het is namelijk belangrijk een beroep te doen op gespecialiseerde vakmensen voor een nauwkeurige en betrouwbare diagnose. Bovendien is het in sommige gevallen moeilijk om problemen van capillaire opstijging of infiltratie aan het licht te brengen, omdat deze niet noodzakelijk zichtbaar zijn.

Dankzij professionele apparatuur en de modernste meetapparatuur is het mogelijk zeer grondige diagnoses te stellen: vochtgehalte van materialen, luchtvochtigheid binnenshuis, aanwezigheid van hygroscopische zouten in de muren, kwaliteit van de binnenlucht en detectie van giftige gassen.

Er bestaan verschillende soorten behandelingen, en alleen een deskundige kan u de meest geschikte behandeling aanraden. Na deze diagnose van de vochtigheid zal hij ook een gepersonaliseerde en gedetailleerde raming van de uit te voeren werken kunnen opstellen.

Hebt u tekenen opgemerkt waardoor u denkt dat uw huis vochtig is? Vraag onmiddellijk een gratis en vrijblijvende vochtigheidsdiagnose aan. Deze diagnose, die wordt uitgevoerd door onze technische teams in uw regio, is de eerste stap om een einde te maken aan het vocht.