Gevel cementeren
Als de gevel van je woning er slecht uitziet kun je hem weer netjes krijgen door de gevel te cementeren. Een gevel cementeren betekent dat er een laagje cement op de muur wordt aangebracht. Door het cement zijn beschadigingen en kleine oneffenheden niet meer zichtbaar. Ook zorgt het cement ervoor dat kleurverschillen verdwijnen. Er zijn verschillende manieren om het cement aan te brengen. Een gevel cementeren is geen alledaags werk en vereist de nodige ervaring. Je kunt hiervoor beter een vakman inhuren. Die beschikt over alle noodzakelijke materialen zal de klus netjes en snel uitvoeren.
Snel naar: wat is het – uitvoeringen – prijs – zelf of door vakman – voordelen
Wat is cementeren?
Als je een oude woning hebt is het soms lastig om te besluiten joe je die in een goede conditie wilt houden. Een beschadigde gevel kun je niet zomaar met elke moderne techniek behandelen, want daarmee loop je het risico dat de authentieke kenmerken van die gevel verloren gaan. Een veilige methode is die oude gevel cementeren. Door een heel dun laagje cement op de gevel te smeren blijft de structuur van de originele bakstenen zichtbaar. Maar beschadigingen en kleurverschillen worden op deze manier netjes weggewerkt. Het cementlaagje zorgt er dus voor dat deze onvolkomenheden bijna niet meer zichtbaar zijn.
Deklaag bij gevel cementeren
Bij het gevel cementeren kun je variëren met de dikte van de deklaag. Als je kiest voor een hele dunne deklaag heeft dat tot gevolg dat niet de hele muur bedekt wordt met een laagje cement. Deze afwisseling van cement en baksteen geeft je woning een landelijke uitstraling. Als je een dikker mengsel gebruikt betekent dit dat de hele muur wordt bedekt met een laagje cement. De bakstenen en de voeg zijn dan niet meer zichtbaar. Een dikker mengsel zorgt er dus voor dat de gevel effen wordt en misschien een iets nettere uitstraling krijgt. Een gevel cementeren zorgt ervoor dat de woning minder gevoelig is voor vorstschade.
De prijs van een gevel cementeren
Een gevel cementeren met puur cement heeft als resultaat de gevel helemaal grijs wordt. Als je dat niet mooi vindt kun je verf aan het cementmengsel toevoegen. Op die manier krijgt je gevel een mooie kleur. Afhankelijk van de gekozen tinten zorgt dat voor een natuurlijke of juist klassieke look. Bovendien spaar je door deze manier van werken de kosten van een schilder uit. Een gevel cementeren is niet duur in vergelijking met andere manieren om de gevel te renoveren. Per vierkante meter betaal je voor het cementeren 30-40 euro. Uiteraard zal die prijs stijgen als de gevel moeilijk bereikbaar is of als er voorafgaand herstelwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd.
Alternatieve voor cementbepleistering
Een gevel cementeren is één van de vele methoden om een gevel te renoveren. Een andere methode voor oude gevels is kaleien. Bij kaleien wordt er een laag kalkpleister op de muur geschilderd. Net als cement verbergt kalkpleister kleine oneffenheden en beschadigingen. Je woning is met kalkpleister goed beschermd tegen weersinvloeden en krijgt een karakteristiek aanzicht. Een andere goed alternatief voor cementeren is de gevel te bepleisteren. Je kunt kiezen uit minerale sierpleister en kunstharspleister. Minerale pleister is beter geschikt om oneffenheden weg te werken, maar is wel enigszins gevoelig voor vocht. Kunstharspleister is wel goed vochtbestendig, maar minder doeltreffend in het wegwerken van oneffenheden.
Zelf een gevel cementeren
Een gevel cementeren is niet erg moeilijk. Het is wel belangrijk dat je het cement afstemt op de soort stenen in je gevel. Als dat niet goed gebeurt is de kans groot dat het cement er vrij snel af gaat bladderen. Vooral om die reden is het verstandig om de hulp van een vakman in te roepen. Andere voordelen van een vakman zijn dat hij over het juiste gereedschap beschikt, zoals een steiger en een cementmolen. Daarnaast kan een vakman ervoor zorgen dat de gevel goed wordt geprepareerd voor het gevel cementeren. Daarmee wordt voorkomen dat het cement binnen korte tijd begint af te brokkelen.
Voorbereidingen en gevelherstel
Als voorbereiding op het gevel cementeren moet de muur goed schoon worden gemaakt. Gebruik water met een borstel of een hogedrukreiniger om mos en loszittend vuil te verwijderen. Je kunt ook een speciaal gevelreinigingsmiddel gebruiken. Na het reinigen moet je de conditie van de gevel inspecteren. Want voordat je kunt cementeren moet de gevel bouwkundig goed in orde zijn. Beschadigingen en loszittende voegen moeten eerst worden gerepareerd. Dat is essentieel. Als er over loszittende voegen heen wordt gecementeerd zullen de voegen uit de muur vallen. Het nieuwe cement wordt dan meegetrokken. Dat is zonde, want dan moet je opnieuw beginnen met gevel cementeren.
Het echte cementeren
Voor het gevel cementeren wordt een mengsel gebruikt van zandcement. Dat moet je zelf in de juiste verhouding mengen. De ingrediënten zijn mortel, ofwel cement en zand, dat wordt aangelengd met water. Als het cement de juiste consistentie heeft kun je het met een borstel op de gevel aanbrengen. De muur moet goed opgedroogd zijn alvorens je kunt beginnen met het aanbrengen van het cement. Je begint aan de bovenkant en werkt langzaam naar beneden. Voor een goede dekking worden er twee lagen aangebracht. De eerste laag zorgt voor een goede hechting van de toplaag.
Waarom is een gevel cementeren aantrekkelijk?
Het aantrekkelijke van een gevel cementeren is dat de oorspronkelijke structuur van de muur door de dunne laag cement zichtbaar blijft. Vooral bij oude gevels is dat een mooi gezicht. Cementeren zorgt ervoor dat kleine beschadigingen en storende oneffenheden worden gecamoufleerd. Een aandachtspunt is het opspatten van vocht op het cement aan de onderzijde van de gevel. Bij langdurige periodes van regen wordt het cement erg vochtig. Het is dan een goede voedingsbodem voor algen en mos en daardoor kan het beschadigen. Het nieuwe cement moet daarom aan de onderkant van de gevel worden beschermd tegen opspattend water. Dat kan met een vochtwerende coating.
Een vakman inhuren
Ondanks dat het cementeren van een gevel niet heel erg moeilijk is, wordt het toch aangeraden om een vakman in te huren. Als je een vakman inhuurt weet je zeker dat je gevel netjes wordt gecementeerd en dat je jarenlang niet hoeft om te kijken naar de gevel. Een vakman kan je gevel goed preparen voor het cementeren en hij zal je attenderen op eventuele andere mankementen van de gevel. Een vakman beschikt daarnaast ook over alle materialen en coatings om vochtoverlast tegen te gaan.