Gevelbepleistering
Eén van de meest toegepaste manieren om je woning er weer netjes uit te laten zien is door middel van gevelbepleistering. De pleister beschermt de gevel tegen de weersinvloeden en zorgt voor een nette en verzorgde aanblik. Gevelbepleistering is in vergelijking met andere manier van gevelrenovatie met behulp van gevelbekleding één van de meest betaalbare methoden. Er zijn twee soorten gevelbepleistering verkrijgbaar: minerale sierpleister en kunsthars pleister. Beide voldoen uitstekend, maar ze hebben wel elk hun eigen voor- en nadelen. Voor het aanbrengen van een pleisterlaag moet je het nodige voorwerk doen. Gevelbepleistering heeft doorgaans niet uitzonderlijk veel onderhoud nodig.
Zes redenen om gevelbepleistering te kiezen
Gevelbepleistering heeft zes aantrekkelijke eigenschappen. Het is een ideale methode om oude en beschadigde gevels te repareren. Bepleisteren is ook één van de meest betaalbare manieren om de gevel te renoveren. Als je je gevel laat bepleisteren is dat een goed moment om ook te isoleren. Eerst wordt de isolatie aangebracht en daarna wordt daar overheen gepleisterd. Gevelbepleistering voorkomt dat zich vocht ophoopt in de muren. De pleister is vochtwerend en dampdoorlatend. Er dringt weinig vocht doorheen, en als dat toch gebeurt kan het snel verdampen. Maar één van de belangrijkste eigenschappen van gevelbepleistering is dat de gevel er weer een mooie verzorgd uitziet.
Soorten gevelbepleistering
Er zijn twee soorten gevelbepleistering te onderscheiden: minerale sierpleister en kunstharspleister. Het verschil zit hem vooral in de gebruikte bindmiddelen.
Minerale sierpleister
Een minerale sierpleister is een product dat geen schade toebrengt aan het milieu. De pleister bestaat uit kalk, zand, pigment en water. Het wordt in één laag van maximaal 15 millimeter op de gevel gespoten. Ondanks dat de pleister vochtwerend is kan deze toch een klein beetje water opnemen. Vervuiling door algen en mosgroei is één van de grootste bedreigingen, maar in een zonnige omgeving en een gevel die weinig in contact komt met regenwater zal je weinig last hebben. Ook de dikte en de afwerking van de pleisterlaag hebben invloed op de groei van algen en mossen. Een gladde afwerking zal minder snel leiden tot vervuiling.
Lees hier meer over deze sierpleisters.
Kunstharspleister
Kunstharspleister is gemaakt van een synthetische kunsthars en wordt meestal verwerkt met een spuitmachine. Het aanbrengen van kunstharspleister gebeurt in drie lagen. Elke laag heeft een andere functie. De bovenste laag zorgt voor de bescherming en het aanzicht van de gevel. Kunstharspleister is helemaal waterdicht. Het neemt absoluut geen vocht op. Dat komt doordat de pleister enigszins elastisch is. Er zullen niet snel scheuren in het materiaal ontstaan. Doordat kunstharspleister altijd droog is zijn de muren ongevoelig voor vervuiling door algen en mossen. Desondanks kunnen er wel andere vormen van vervuiling optreden, maar die zijn vrij eenvoudig te verwijderen.
De afwerking van gevelbepleistering
Gevelbepleistering kun je op een aantal manieren afwerken.
Korrelgrootte
Ten eerste kun je variëren met de korrelgrootte, afhankelijk van wat je mooi vindt. Hoe fijner de gebruikte korrel, des te gladder wordt het oppervlak. Als je voor een grove korrel kiest krijg je een ruwer oppervlak met meer structuur. Dat heeft wel een nadeel. Een grover oppervlak is gevoeliger voor de groei van algen en mos. Dat vuil is lastiger te verwijderen van ruwe oppervlakken. Als je minerale gevelpleister kiest kan er met een krabber een structuur in de gevel worden gekrabd. Daarmee zorg je voor een apart en opvallend effect op je gevel.
Kleur
Zowel bij minerale sierpleister als bij kunstharspleister is er een grote keuze in het aantal kleuren. Let niet alleen op wat je mooi vindt. De levensduur van de pleister wordt namelijk beïnvloed door de kleur. Dat komt doordat bepleistering gevoelig is voor zonnewarmte. Als je voor een donkere kleur kiest zal de gevelbepleistering in de zomer erg warm worden. Daardoor kunnen op den duur scheuren ontstaan. Bij lichte kleuren gebeurt dat veel minder snel, doordat lichte kleuren de zonnewarmte reflecteren. Om diezelfde reden wordt het afgeraden om kleurcombinaties van donkere en lichte kleuren te gebruiken. Door onderlinge temperatuurverschillen zullen scheuren ontstaan.
Gevel bepleisteren prijs
De prijs van gevelbepleistering wordt bepaald door diverse factoren. Van invloed zijn het soort pleister, de staat van de ondergrond, de dikte van de pleister, de bereikbaarheid en moeilijkheidsgraad van het werk en de gekozen afwerking. Als er tegelijk moet worden geïsoleerd zal dat ook effect hebben.
Gevel bepleisteren prijs m2: minerale sierpleister
Het bepleisteren van een gevel met minerale pleister is iets goedkoper dan met kunsthars. Een minerale pleister kost 64 euro per vierkante meter. In combinatie met isolatie kost dat 80-10 euro per vierkante meter.
Gevel bepleisteren prijs m2: kunstharspleister
Kunstharspleister kost 72 euro per vierkante meter. Als er meteen wordt geïsoleerd kost dat 90-110 euro per vierkante meter.
Bepleisteren gevel: werkwijze
Het echte bepleisteren van de gevel kost niet zoveel tijd. Maar voor de voorbereidingen moet je wel de nodige tijd uittrekken en er ook veel aandacht aan besteden. Het werk wordt verdeeld in vier grote stappen. Je begint met de voorbereidingen, zoals het uitkiezen van een pleistersoort en het huren van een steiger of ladder. Daarna volgt het plaatsen van de hoekprofielen. Stap 3 bestaat uit – als dat nodig is – het aanbrengen van isolatieplaten en een wapeningsnet. Na al die voorbereidingen kun je eindelijk aan de gang met het aanbrengen van de gevelbepleistering.
Voorbereiding en hoekprofielen plaatsen
Na het uitkiezen van de juiste gevelpleister begin je met het opbouwen van een steiger. Als dat nodig is vanwege de gevelafwerking moet je de gevel aan de onderkant ongeveer 50 centimeter uitgraven. Daar wordt na het pleisteren een vochtwerende laag worden aangebracht. Die beschermt de gevelbepleistering. Kozijnen van ramen en deuren worden afgeplakt met folie. Daarna worden hoekprofielen geplaatst. Die versterken de hoeken van de gevel en geleiden het pleistermateriaal. Dit moet heel precies gebeuren. Er mag geen vocht onder de profielen komen, want dat leidt bij vorst tot schade aan de gevel.
Wapeningsnet en isolatiemateriaal
Gevelbepleistering heeft de prettige eigenschap dat het beschadigingen en oneffenheden in de gevel uitstekend kan camoufleren. Om grotere barsten en gleuven in de gevel onzichtbaar te maken moet er eerst een glasvezelbewapening op de gevel worden aangebracht voor een nette afwerking. Als er tegelijk met het pleisteren wordt geïsoleerd moet de bewapening op de isolatieplaten worden bevestigd. De isolatieplaten worden op de gevel gelijmd. Het is verstandig om de gevel te herstellen alvorens de platen op de gevel te lijmen.
Bepleisteren gevel
Bepleisteren gevel met kunstharspleister
Een kunstharspleister wordt in drie lagen aangebracht. De eerste laag is een basislaag van kalk of cement, die rechtstreeks op de gevel wordt gespoten. Op deze laag wordt een primer gespoten. Die zorgt ervoor dat de derde pleisterlaag, de echte gevelbepleistering, goed kan hechten.
Bepleisteren gevel met minerale sierpleiste
Bij synthetische pleister is er veel keuze mogelijk wat betreft keuren en korrelgrootte. De verwerking gebeurt meestal met een spuitmachine, maar kan ook handmatig. Minerale sierpleister bestaat uit slechts één laag. Nadat de gevelbepleistering is aangebracht wordt met een schuurblok of een speciaal krabblok de gewenste structuur in de pleister aangebracht. Dat geeft de muur een eigen uitstraling.
Onderhoud gevelbepleistering
Gevelbepleistering wordt tamelijk snel smerig door vervuild water. Je kunt een aantal maatregelen nemen om te voorkomen dat vuil regenwater langs de gevel wegloopt. Zorg ervoor dat raam- en deurkozijnen 4 of 5 centimeter uitsteken. Voorzie ze van een afdruipsleuf, zodat regenwater weg kan lopen. Datzelfde geldt voor dakranden. Op uitstekende ventilatieroosters moeten kappen worden geplaatst waar het regenwater vanaf kan druipen. Controleer ook regelmatig of er water aan de onderkant van de gevel opspat. Als het nodig is kun je een speciale stenen plint laten plaatsen ter bescherming van de gevelbepleistering.