Gevelverf, technische specificaties

Wilt u uw gevel opnieuw schilderen? Het scala aan mogelijkheden is enorm, want er is niet slechts één soort buitenverf! Ja, de muren van uw gevel opnieuw verven is niet hetzelfde als de muren van uw keuken of badkamer opnieuw verven! Hoe kiest u uw gevelverf? Wat zijn de voordelen van elke verfsoort en met welk budget moet u rekening houden? Ontcijferd in het artikel.

gevelverf

Gevelverven: welke voorschriften?

Allereerst is, zoals u wellicht al weet, het schilderen van gevels bij wet geregeld. Het moet om de 10 jaar worden uitgevoerd, anders zijn er zware boetes.

Ten tweede moet u zich ervan bewust zijn dat u niet zomaar elke buitenverf kunt kiezen en dat de tinten of kleuren u kunnen worden opgedrongen. Dit alles is gecodificeerd in uw Lokaal Stedenbouwkundig Plan (PLU) dat u online of in uw gemeentehuis kunt raadplegen. Als u in een woonwijk woont, raadpleeg dan de specificaties van uw mede-eigendom.

Wist je dat?
Terwijl de wetgeving huiseigenaren verplicht om de 10 jaar gevelrenovatie uit te voeren, wordt aanbevolen om het binnenschilderwerk om de 5 jaar te renoveren. Voor binnenschilderwerk is er echter geen verplichting.

Schilderwerk volgens de staat van de gevel

Wanneer u besluit de muren van uw gevel opnieuw te verven, lijkt de keuze voor de hand te liggen en is het verleidelijk te kiezen voor de eerste de beste verf die u in de winkel vindt. Deze keuze van coating is echter niet zo gemakkelijk. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat elke gevel overeenkomt met een type buitenverf.

Geen paniek, wij zijn hier om u te begeleiden!

 • Voor een gladde gevel in goede staat is het raadzaam te kiezen voor een acryl-, plioliet- of acrylaatharsverf.
 • Voor een gebarsten of gespijkerde gevel kunt u kiezen voor een dikke acrylverf, ook wel verfcoating genoemd, die ondiepe scheuren opvult.
 • Als u aan zee woont en uw gevel vochtig of vuil is, is een siloxaanverf aan te bevelen.
 • Tenslotte is hydro plioliet verf universeel, maar ook het duurst.

Zoals u zult hebben begrepen, mag de keuze van uw gevelverf voor een kwaliteitsafwerking en een goede duurzaamheid niet bij toeval worden gemaakt. Wat zijn de technische bijzonderheden van elke buitenverf naar gelang van de producten waaruit hij is samengesteld?

Schilderen van een gevel in goede staat

In dit geval kunt u drie soorten speciale buitenverf gebruiken: zuivere acrylverf en verf met hars en plioliet. Zuivere acrylverf is een coating die het voordeel heeft compatibel te zijn met alle oude verven. Hiermee kunt u alle kleine oneffenheden van de muren van uw gevel doeltreffend bedekken. Pliolietverf daarentegen kan worden gekozen op voorwaarde dat uw gevel volledig glad is. Het dekkend vermogen is inderdaad minder belangrijk dan bij acryl en de asperiteiten, als die er zijn, zullen niet worden bedekt.

Schilderen van een vochtige of beschadigde gevel

Als u in een vochtige of vervuilde omgeving woont, is siloxaanverf een waterafstotende oplossing (bescherming tegen vocht). Het is zeer resistent en heeft een lange levensduur.

Als uw gevel grote onregelmatigheden vertoont, moet voor de renovatie ervan een dikke acrylverf worden gekozen. Het is reukloos en microporeus, heeft een hoog absorptievermogen en is ook geschikt voor gebruik op puntpleister.

Een verf in overeenstemming met zijn omgeving

We staan er niet altijd bij stil, maar de buitenomgeving waarin we leven is een bepalende factor bij de keuze van gevelverf.

 • Als u in een gebied woont dat gevoelig is voor vorst, regen of storm, kunt u het beste een pliolietverf kiezen.
 • Evenzo kan, indien u in een gebied woont dat bijzonder blootgesteld is aan vervuiling, worden overwogen acrylverf of acrylverfcoating aan te brengen, aangezien dit type coating het voordeel heeft zelfreinigend te zijn.
 • Zoals hierboven vermeld, is siloxaanverf in natte ruimten een verstandige keuze, omdat hij waterafstotende eigenschappen heeft.
 • Als u het geluk hebt in een gebied te wonen dat voortdurend aan zonnestralen wordt blootgesteld, zullen siloxaan- of pliolietverven het heel goed doen!

Ongeacht de regio waarin u woont, wordt jaarlijks onderhoud (hogedrukspuiten) aanbevolen om uw nieuwe gevelverf te beschermen en de levensduur ervan te verlengen.

Verf die past bij de andere materialen op de gevel

Uw gevel kan uit verschillende materialen bestaan, en sommige daarvan hoeven niet noodzakelijk met verf te worden bedekt. Dit geldt met name voor steen. Als uw gevel van steen is, is het niet aan te raden deze te schilderen. Dit is vooral om esthetische redenen, natuurlijk. Het is echter mogelijk om uw stenen gevel te beitsen door het aanbrengen van een zogenaamde eau forte. Dit is een mengsel van kalk, water en pigmenten.

Meestal vindt u ook houten onderdelen aan uw gevel, zoals luiken, onderdaken die een rol spelen bij de thermische isolatie van uw huis, lateien en vensterbanken die soms van hout zijn. In de meeste gevallen worden deze houten buitenelementen gecoat met een speciale houtverf voor buitengebruik of met een houtbeits, als u het natuurlijke uiterlijk van het hout wilt behouden en het tegelijkertijd wilt beschermen.

Een verf afhankelijk van de gewenste esthetiek

De materialen waaruit uw gevel is opgebouwd, in combinatie met de kleuren die u kiest, spelen een belangrijke rol in de persoonlijkheid van uw huis. Ook het esthetische aspect is een bepalende factor bij de keuze van uw gevelverf. Er moet ook rekening worden gehouden met niet-coatingmaterialen en deze moeten zorgvuldig worden gecombineerd met uw keuze van buitenverf.

Wat de kleuren betreft, als uw omgeving de keuze van een gepersonaliseerde geveldecoratie toelaat, geef dan de voorkeur aan warme kleuren als u een warme sfeer wilt brengen in uw exterieur, en koelere of neutrale kleuren als u de voorkeur geeft aan discretie.

Prijs

U kunt zich voorstellen dat, afhankelijk van de keuze van de producten die u maakt om uw gevel te schilderen, de prijzen in de winkel niet dezelfde zullen zijn. Om een idee te krijgen van de prijs van speciale gevelrenovatieverf, moet u in uw budget rekening houden met de kosten van de 3 verflagen die nodig zijn (2 verflagen plus de grondverf).

 • Voor een pure acrylverf of een verf met hars moet u rekenen op een prijs tussen 3,50 en 10 euro per liter.
 • Reken voor een pliolietverf tussen 5€ en 10€ per liter.
 • Siloxaanverf is het duurst: 7€ tot 20€ per liter.

Ook met de arbeidskosten moet in uw budget rekening worden gehouden.

Waarom een beroep doen op een vakman voor uw gevelwerken?

Kwaliteitswerk

De renovatie van een gevel is een bijzonder technische aangelegenheid die een kwalitatieve voorbereiding, behandeling en afwerking vereist. Daarom kunnen wij u alleen maar aanraden een beroep te doen op een gekwalificeerde vakman om dit soort werkzaamheden uit te voeren. Hij of zij zal u het juiste advies kunnen geven om u te leiden naar de meest geschikte coating voor uw gevel, afhankelijk van de staat waarin deze verkeert, de omgeving en alle kenmerken ervan. Hij zal u bijvoorbeeld kunnen adviseren naar gelang van de technische bijzonderheden van elke muur van uw gevel, vooral wanneer één zijde meer aan het weer is blootgesteld dan de andere.

Veilig werken en tijdwinst

U zult het er ook mee eens zijn dat voor gevelrenovatie professioneel materiaal moet worden gebruikt: steigers, telescopische ladder, pleisterspuitmachine, enz. Deze apparatuur bespaart ook veel tijd. De vakman zal ook bepaalde maatregelen nemen waaraan wij niet noodzakelijk denken, zoals de bescherming en beveiliging van de buitenruimten en de grond (terras, stoep, werf, rijweg, enz.).

Werkzaamheden die gedeeltelijk kunnen worden gefinancierd indien zij gepaard gaan met een ITE.

Door een beroep te doen op een vakman kunt u tegelijk met uw gevelrenovatie een thermische isolatie van de buitenmuren (ITE) laten uitvoeren en bovendien uw binnencomfort verbeteren.

Bovendien kunt u door uw gevelrenovatie te koppelen aan een ETI profiteren van financiële steun voor energierenovatie, zoals MaprimeRénov' of de CEE-premies. Opdat uw energierenovatie echter in aanmerking zou komen voor financiële overheidssteun, moet u een beroep doen op een door de RGE (Reconnu Garant de l'Environnement) erkende vakman.

Bovendien is het sinds januari 2017 verplicht om de thermische isolatie van uw woning te versterken als 50% van uw gevel renovatiewerkzaamheden ondergaat, zoals de reparatie van de bestaande coating.

Heeft u meer advies nodig voor uw gevelrenovatie? Aarzel niet om deskundig advies te vragen aan een van onze professionele partners!

Een specialist nodig om uw gevel te renoveren?