Gevolgen van een vochtige muur

Vocht in huis is een echte plaag, vooral wanneer de muren zijn aangetast. Of de vochtige muur nu wordt veroorzaakt door opstijgend vocht, door insijpelend water uit de gevel, het dak of de keldermuren, of door een te vochtige binnenlucht, het heeft schadelijke gevolgen voor het gebouw, maar ook voor de gezondheid en het comfort van de bewoners van het huis.


Gevolgen van een vochtige muur voor het gebouw

vochtige muur met salpeter

Gevolgen voor de esthetiek

Aan de buitenkant van het huis is een vochtige muur verantwoordelijk voor het verschijnen van mos, algen en schimmels op de gevel. Hoe meer de vochtigheid toeneemt, hoe meer deze planten zich verspreiden en de buitenkant van het gebouw vervuilen. Wanneer de gevel aan vervuiling wordt blootgesteld, bevordert de luchtvochtigheid ook de vorming van zwarte strepen en strepen, die het esthetisch uitzicht van de gevel sterk aantasten.

In het huis zorgt een vochtige muur ervoor dat verf en behang afbladderen en pleisterwerk en voegen afbrokkelen. Er kunnen ook vocht- en salpetervlekken ontstaan, meestal onderaan de muur. Salpeter, dat bestaat uit nitraten en nitrieten, is een witachtige neerslag van minerale zouten in water. Een ander esthetisch gevolg ten slotte zijn de schimmels die zich in het hele huis ontwikkelen wanneer het vocht niet wordt behandeld.

Gevolgen voor de structuur

Vooral aan de voorkant van uw huis, wanneer de muur vochtig is en de temperaturen dalen, begint het water in de muurdikte te bevriezen. Naarmate het water stolt, zal het meer volume innemen en het metselwerk doen barsten, met scheuren en microscheuren tot gevolg. Deze openingen verergeren het waterdichtheidsprobleem nog, omdat er nog meer water kan binnensijpelen.

Als dit gebeurt, raakt de muur steeds meer doordrenkt met water, waardoor de structuur van het huis zelf in gevaar komt.

Een ander element waarmee rekening moet worden gehouden als het gaat om de gevolgen van vochtigheid voor de structuur van het gebouw, is de merula. Deze schimmel, die groeit in een vochtige, ongeventileerde omgeving, voedt zich met de houten elementen in het huis, wat kan leiden tot de vernietiging van het geraamte, de vloeren, de plinten, enz.

Gevolgen van vochtige muren voor de gezondheid

Een vochtige muur met schimmel is nooit een goede zaak. Het is niet alleen lelijk, maar ook gevaarlijk voor de gezondheid. Schimmels geven mycotoxinen en sporen af die giftig zijn voor de bewoners. Deze in de lucht zwevende deeltjes kunnen allergieën veroorzaken voor huid, ogen of luchtwegen, astma, maar ook rhinitis en bronchitis.

Bovendien kan huisstofmijt zich in een vochtig huis ontwikkelen en zich nestelen in uw bed en stoffen (kleren, tapijten, gordijnen). Hoewel ze met het blote oog volledig onzichtbaar zijn, kunnen ze huidallergieën en -irritaties veroorzaken.

Tenslotte zijn ook een toename van reuma en artritis-gerelateerde pijn gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid in huis.


Gevolgen voor het welzijn van de inwoners

Tenslotte strekken de gevolgen van een vochtige muur in huis zich uit tot het ongemak van de bewoners die er wonen. Ten eerste is er de muffe geur die zich door het hele huis verspreidt. Deze stank is onaangenaam voor u en uw gasten en kan ook uw kleren en de binnenkant van uw garderobes doordringen.

Bovendien kan een vochtige muur leiden tot plassen op de vloer van uw kelder of ondergrondse garage, veroorzaakt door zijdelingse doorsijpeling door de ondergrondse muren. Deze problemen verhinderen vaak dat de bewoners van het huis hun kelder kunnen gebruiken zoals zij dat zouden willen.

Tenslotte leidt het onaangename koude gevoel dat door de vochtigheid in de lucht wordt veroorzaakt onvermijdelijk tot hogere verwarmingskosten. En als gevolg daarvan kan de slechte energieprestatie van uw huis de waarde van uw eigendom doen dalen.

Wacht dus niet tot dergelijke gevolgen zich in uw huis voordoen! Heeft u problemen met vochtige muren in uw woning en wilt u weten wat de oorzaken en oorsprong van het probleem zijn? Vul ons contactformulier in! Een vochtmuurtechnicus zal voor u een gratis en vrijblijvende vochtdiagnose uitvoeren.