Vochtige muren: Oorzaken en prijzen van behandelingen

De muren worden niet gespaard van vocht. In feite is het element dat het meest wordt beïnvloed. Een vochtige muur moet zo snel mogelijk worden gerepareerd om te voorkomen dat het vocht zich verspreidt. In die zin is het inschakelen van een professional sterk vereist voor een diagnose en voor een passende behandeling. Hierdoor kunt u een gepersonaliseerde offerte aanvragen.

De symptomen van een vochtige muur

symptonen vochtige muur

Vochtproblemen op muren komen vrij vaak voor. Ze kunnen de oorzaak zijn van schimmelvorming en ook leiden tot inefficiënt energieverbruik. In dergelijke gevallen moet u snel handelen. Deze problemen hebben ook gevolgen voor de bouw van uw huis. U moet dus oplossingen aanbrengen om het probleem van vochtige muren op te lossen.

Deze waterinfiltratie kan zowel buiten- als binnenmuren aantasten. De symptomen zijn talrijk en zouden u moeten alarmeren zodra u in de aanwezigheid van een van hen bent. Het behandelen van een vochtige muur is daarom een prioriteit. Inderdaad, een kleine aandoening in het begin kan later snel andere elementen van uw huis besmetten en veranderen in een veel ernstiger probleem - complex en kostbaar tegelijk.

Deze waterinfiltraties, die voortkomen uit een scheur in een buitenmuur, kunnen zich verspreiden naar de binnenkant van de muren. Dit resulteert in aanzienlijke interieurproblemen. De tekenen die je op alert moeten zetten zijn:

Aan de buitenkant:

 • De scheuren;
 • Zwart maken of schillen van het gips;
 • Een muur die zelfs na een lange periode van regen niet kan drogen.

Aan de binnenkant:

 • Salpeter of efflorescentie (het is een duidelijke afzetting die zich aan de basis van de funderingsmuren bevindt. Het wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van vocht. Het water dat uit de grond komt, zit vol met zouten;
 • Vochtvlekken op het gehele of een deel van het oppervlak;
 • Schimmel;
 • Het condensatieprobleem;
 • De onaangename geuren van ontbinding, van muffe geuren;
 • Het afschilferen van wandbekleding zoals behang of verf of pleisterwerk;
 • Een muur die permanent koud en nat aanvoelt.

Mogelijke oorzaken van een vochtige muur

opstijgend vocht

Er zijn vele oorzaken die leiden tot een vochtige muur. Het identificeren van de oorzaak stelt u in staat om de gevolgen en de herhaling af te wenden of zelfs te voorkomen. De belangrijkste zijn de volgende:

 • Waterinfiltratie: water dringt binnen via een scheur in de muur of via hydrostatische druk in de fundering.
 • Slechte ventilatie: vocht kan moeilijk worden afgevoerd. Er zal dan schimmel, condensatie, enz. verschijnen.
 • Afwezigheid, onvoldoende of onderbroken warmte-isolatie: er ontstaat condensatie op koude wanden. Dit is het nest van de schimmelvorming.
 • Opstijgend vocht: het water in de bodem stijgt via de haarvaten in de grond. Dit geval is vooral merkbaar wanneer de basis van de wanden niet waterdicht is, of wanneer er sprake is van een afvoer of capillaire breuk. De luchtvochtigheid van de muren neemt toe en beïnvloedt de muren.
 • Vocht van buitenaf: wanneer de gevelbepleistering niet efficiënt is, treedt er infiltratie op. Het kan zijn dat destructie niet dik genoeg is of door scheuren aanwezig is. Het kan ook het gevolg zijn van verslechterde gevelstenen of versleten voegen.
 • Accidentele oorzaken: twee gevallen zijn mogelijk / overstroming door een natuurlijke oorzaak of waterschade door een probleem met de leidingen.

In ieder geval is het sterk aanbevolen om een deskundige of een bouwprofessional te raadplegen. Hij zal u een precieze diagnose stellen van de toestand van uw muren en u de aanbevolen oplossingen aanreiken om dit te verhelpen. Vooral omdat het gevaarlijk is voor een particulier om dit grote werk te doen.

De gevolgen van vochtige muren

Huisstofmijt en ongedierte

Veel insecten worden aangetrokken door de luchtvochtigheid in huis: oorwurmen, zilvervisjes, zeewolfjes, enz. Het is waar dat ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid, maar ze in huis hebben is irritant. Door op tijd te vechten tegen de vochtigheid binnenshuis, laat je de deur niet open voor die ongewenste bezoekers die 's nachts op zoek zijn naar voedsel. Huisstofmijten gedijen op vochtige plaatsen en onder vochtige omstandigheden. De uitwerpselen van deze dieren veroorzaken allerlei allergische reacties zoals hoesten, astma, kortademigheid, enz.

Gezondheidsproblemen

Een vochtig huis is helemaal niet aan te raden voor de bewoners. De regering heeft haar beweringen gestaafd met studies over dit onderwerp. Deze hebben aangetoond dat de luchtvochtigheid in een huis gezondheidsklachten kan veroorzaken. Ademhalingsproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid en een toename van de astmatische symptomen komen vaak voor. Het merendeel van de gezondheidsproblemen wordt echter veroorzaakt door schimmel. Deze kleine schimmelsporen zijn verantwoordelijk voor allergieën.

Behandeling aangepast aan vochtige muren

Behang, tegels, gips en pleisterwerk dat afbladdert, verrot hout, roestige metalen, steen en voegen die afbreken, schimmel die zich vermenigvuldigen ... Deze impact op onze muren. Vooraleer u aan het werk gaat: u moet zien waar de infiltraties vandaan komen.

Een kleine tip: schimmel kan worden verwijderd met bleekmiddel en warm water. Om de behandeling tegen vocht te behouden, mag u het bleekmiddel niet afspoelen.

Oplossingen voor opstijgend vocht zullen immers niet geschikt zijn voor een condensatieprobleem. Dit laatste kan het gevolg zijn van een lek op ondergrondse muren, onvoldoende ventilatie, infiltratie door het dak, door het frame of verstopte goten. Dit alles wordt pas uitgevoerd na een nauwkeurige diagnose door een professionele vakman. Voor minder ernstige gevallen kan de professional de wanden gewoon uitdrogen. Voor het uitdrogen van de muren kunt u terecht bij producten als antivochtverf, antivochtigheidscoating of waterafstotende coating.

Condensatievocht

condensatie

Vocht kan worden geïdentificeerd door langdurige mist van ramen, schimmel en vochtige vlekken. Denk aan sanitaire voorzieningen en ongeventileerde kelders.

Natuurlijke ventilatie voorkomt condensatieproblemen die meestal voorkomen in kelders of vochtige ruimtes zoals keukens en badkamers. Het is dan noodzakelijk om een vmc of gecontroleerde mechanische ventilatie te installeren. De installatie van een vmc, of het nu gaat om een single flow vmc of een dubbele ventilatie, is een goed alternatief.

Deze laatste zal in staat zijn om de aanwezige hygrometrische stroming te reguleren om wandcondensatie te voorkomen. Om het effect van deze installatie te maximaliseren, wordt de toevoeging van een vochtabsorber of ontvochtiger aanbevolen. De prijs van een badkamerafzuiging varieert van 30 tot 70 euro, een ventilatierooster - tussen 10 en 40 euro.

U kunt ook gebruik maken van waterdichting. Impregneer het gewoon op de gevel.

Opstijgend vocht

injectie in de muren uitleg

Opstijgend vocht bevindt zich voornamelijk aan de onderkant van de muren op hetzelfde niveau als de grond. Met andere woorden, het is opstijgend vocht. Als het een kamer op de begane grond is met vochtige muren aan de onderkant, dan is het waarschijnlijk capillaire stijging. Het meest suggestieve teken is de aanwezigheid van bloei. Vocht uit de grond wordt geabsorbeerd door de gevel van het huis door een gebrek aan scheidingswanden.

De dienstverlener waarop u een beroep doet, moet een visuele controle van het exterieur en het interieur van het huis uitvoeren. Hij moet het metselwerk, de mortel, het pleisterwerk, de coatings en de omliggende natuurlijke omgeving (positie van het huis, de overheersende winden, de helling van het land, de vegetatie ...) inspecteren en de vochtigheidsgraad meten met specifieke apparatuur.

Als oplossing is het daarom noodzakelijk om een barrière te creëren die uw huis tegen elke mogelijke vochtigheid beschermt. Hiervoor kunt u de wand inspuiten of een harsinjectie doen. Dit is de meest winstgevende optie, want het is zeer goedkoop. Het is echter niet compatibel met baksteen en sintelsteen. Bakstenen worden beschouwd als een hol materiaal. De kosten variëren van 130 tot 150 euro per strekkende meter exclusief BTW, afhankelijk van de dikte van de wand. Voor een huis van 100 m2 met een dikte van 50 cm (d.w.z. 40 ml) zijn de kosten 5.200 tot 6.000 euro exclusief BTW.

Je kunt door een bloeding van de muren gaan. Het is een scherm tegen vocht dat aan de onderkant van de gevel wordt geïnstalleerd. Deze methode heeft een relatief hoge kostprijs en is drastisch. Het is gereserveerd voor grootschalige renovaties. De prijs is ongeveer 100 tot 150 euro per lopende meter.

Koudebruggen

De isolatielaag wordt aan de koudebruggen opgehangen. Koudebruggen kunnen ontstaan door ingestorte of niet goed geplaatste isolatie in de spouw van de muur. Hierdoor ontstaan koude zones in een deel van het muuroppervlak waar vocht wordt gecondenseerd.

Het is essentieel om het probleem op te nemen met een camera. Het is mogelijk om de mortierbaarden te verwijderen. Indien nodig kan de holte worden geïsoleerd met steenwolschilfers of PUR.

Lekken

vochtig plafond

Lekken in goten, afvoeren, waterleidingen en verwarmingsbuizen zijn gemeengoed, zoals men zou denken. Een lek kan op de lange termijn nog steeds onopgemerkt blijven omdat er een kleine hoeveelheid water lekt. Het kunnen kleine druppeltjes zijn die per uur lekken. Na een bepaalde periode kan een grote hoeveelheid water in de muren stagneren en voor onaangename verrassingen zorgen.

In de meest complexe gevallen is een gevelbekleding nodig, een drainagesysteem om het water uit het huis te laten weglopen of de installatie van een waterdicht membraan aan de buitenkant.

Installatie van een efficiënt gootsysteem tegen natte buitenmuur onder dakgoot

Dakgoten zijn essentieel voor het opvangen en afvoeren van regenwater.

Als ze verstopt of slecht gedimensioneerd zijn, beschermen ze het huis niet tegen al het water van buiten;