Opstijgend vocht door de vloer: wat te doen?

Vochtproblemen kunnen in elk huis voorkomen. Optrekkend vocht is een van de meest complexe zaken om aan te pakken. De behandeling van opstijgend vocht kan ook duur zijn, vooral als het niet op tijd gebeurt. Wat te doen tegen opstijgend vocht? We leggen uit hoe je moet omgaan met opstijgend vocht.

opstijgend vocht vloer

Stijgend vocht: oorzaken en gevolgen

Een huis met een hoge vochtigheidsgraad kan ongezond worden om in te wonen. Voordat optrekkend vocht doeltreffend kan worden behandeld, is het belangrijk de oorzaken te kennen, maar ook de gevolgen te voorkomen.

Wat kan opstijgend vocht veroorzaken?

Opstijgend vocht is de term die wordt gebruikt om opstijgend vocht door de vloer aan te duiden. Stijgend vocht komt vaker voor in muren (vooral door capillaire opstijging), maar kan ook op vloerniveau voorkomen.

De belangrijkste oorzaken van opstijgend vocht zijn de volgende:

 • Het gebouw is gebouwd op een watertafel. Bij een opeenvolging van regenseizoenen kan vocht opstijgen naar de funderingen van het gebouw.
 • Het huis is gebouwd op natte grond of in de buurt van een moeras waar het water permanent stagneert.
 • De funderingen zijn niet voldoende waterdicht, en beschermen het huis niet tegen bodemvocht.
 • Ondergrondse afvloeiing kan ook een oorzaak van opstijgend vocht zijn.
 • Het waterdicht maken van de funderingen is verwaarloosd toen het huis werd gebouwd.
 • Als gevolg van stadsontwikkeling zijn afwateringssloten verwijderd, wat ook het vasthouden van water en opstijgende vochtigheid door de bodem bevordert.

In deze verschillende gevallen kan de vloer van een huis vocht uit de kelder opnemen, wat leidt tot grote vochtproblemen op vloerniveau en aan de basis van de muren.

Opmerking: alvorens over te gaan tot opstijgend vocht, moet worden gecontroleerd of het opstijgend vocht in de vloer geen andere oorzaak heeft, zoals een kapotte pijp of een lek in de gevel.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van opstijgend vocht?

Net als de oorzaken, zijn er ook veel gevolgen van optrekkend vocht.

Als u het probleem van opstijgend vocht niet snel aanpakt, krijgt u te maken met de volgende problemen

 • Het verschijnen van zoutuitbloeiingen, schimmel en zwammen,
 • Loslating van het gips,
 • Afbrokkeling van bouwmaterialen,
 • Verslechtering van de vloerbedekking,
 • Verslechtering van houten meubilair,
 • Corrosie van metalen,
 • Verhoogd energieverbruik, vooral voor verwarming,
 • Muffe geuren in het huis,
 • Op de lange termijn, instabiliteit van de fundamenten,
 • Allergieën en astma-aanvallen voor de bewoners van het gebouw.

Optrekkend vocht is bijzonder belangrijk om aan te pakken, omdat het vaak op een ernstig structureel probleem wijst. In het ergste geval kan het ook tot overstromingen leiden (vooral in kelders).

Diagnose van opstijgend vocht

Als u symptomen van opstijgend vocht in uw huis opmerkt, bel dan onmiddellijk een vakman om een vochtdiagnose uit te voeren.

Een vochtspecialist zal de volgende bevindingen doen:

 • Ten eerste zal een vochtdiagnosticus een visuele diagnose uitvoeren om de zichtbare gevolgen te zien, en nagaan of er in uw huis al werkzaamheden zijn uitgevoerd om het vocht te behandelen.
 • Hij zal een lijst opstellen van de bestaande oplossingen en de oplossingen die moeten worden gepland om de vochtproblemen in huis op te lossen.
 • Een technische diagnose zal dan de vochtigheid van de vloer en de muren bepalen.
 • Na deze diagnoses zal de vakman de geschikte behandeling aanbevelen en u een prijsopgave doen voor de werkzaamheden die met deze behandeling gepaard gaan.

Er zij op gewezen dat opstijgend vocht via de vloer over het algemeen vrij alarmerend is. Het zal moeilijk zijn om vocht op de vloer te behandelen zonder een beroep te doen op specialisten.

Optrekkend vocht door de vloer: wat te doen?

Er zijn vele behandelingen om optrekkend vocht te bestrijden.

Dit zijn de meest gebruikte behandelingen voor opstijgend vocht in Frankrijk:

 • Harsinjectie: onderaan de wanden worden om de ongeveer 15 cm gaten gemaakt. Siliconen of hars wordt dan ingespoten. Het product plastificeert in contact met water, waardoor een waterdichte barrière wordt gevormd en de stijging van vochtigheid wordt voorkomen.
 • Omhulling: de ondergrondse constructie wordt verstevigd met behulp van een combinatie van technieken en materialen. Het doel van omhulsel is de ondergrondse constructie af te dichten tegen doorsijpelen en water.
 • Drainage: dit voorkomt dat regenwater binnen de muren blijft staan. Het bestaat uit de installatie van een atmosferische sifon onderaan de muren.
 • Waterdicht membraan: dit membraan wordt langs de muren aangebracht om een waterdichte barrière te vormen.
 • Het uitdrogen van de muren: dit is mogelijk dankzij elektro-osmose en geomagnetische systemen. Het principe van deze technieken is het omkeren van het elektrisch veld dat vocht doet opstijgen door de bodem.

Naast het behandelen van de muren is het ook belangrijk om de vloer tegen vocht te beschermen. Dit houdt meestal in dat de dekvloer wordt verwijderd, een waterdichtingsmembraan wordt aangebracht en vervolgens de dekvloer opnieuw wordt gelegd.

Let op: het is vaak zo dat optrekkend vocht door de vloer te wijten is aan gebrekkig vakmanschap. Aarzel niet om uw metselaar of huizenbouwer te vragen of de garantie van tien jaar nog geldig is.

Prijs van een behandeling van opstijgend vocht door de vloer

Er zij op gewezen dat de prijs van de behandeling van optrekkend vocht van talrijke criteria afhangt. Het is echter niet ongewoon dat het vochtwerend maken meer dan € 1.000 kost, dus zorg ervoor dat je een passend budget hebt.

De kosten van vochtwering hangen voornamelijk af van de gebruikte techniek en de complexiteit van de werkzaamheden. Hier volgen enkele richtprijzen die u op de markt kunt vinden:

Type vochtbehandelingstechniek Prijzen voor vochtwerende ondervloeren
Drooginstallatie 1000 à 3000 €
Harsinjectie 25 tot 50 € per lopende meter
Drainage 200 tot 300 € per lopende meter
Waterdicht membraan 100 tot 200 € per vierkante meter
Omhulsel 50 tot 350 € per lopende meter voor de behuizing
25 tot 30 € per m² voor de bepleistering

Aangezien elke klus uniek is, kunt u het beste een beroep doen op een vakman om een beter idee te krijgen van de geschikte behandeling voor uw probleem met opstijgend vocht.

Aarzel niet om offertes voor vochtwering te vergelijken door ons gratis en vrijblijvend formulier in te vullen, zodat u over een volledig nauwkeurige begroting beschikt.