Kunt u opstijgend vocht zelf behandelen?

Opstijgend vocht is een probleem dat een uitgebreide behandeling vereist. Het is meer dan een schilderbeurt of een raamwissel: u zult iets aan het gebouw moeten doen.

Vanwege de kosten van het werk gaan sommige mensen ertoe over het probleem zelf op te lossen. Maar heeft het echt zin om opstijgend vocht zelf te behandelen?

opstijgend vocht zelf behandelen

Inzicht in opstijgend vocht

Optrekkend vocht ontstaat wanneer water vanuit de kelder door capillaire werking in de muren stijgt. Dit probleem doet zich meestal voor bij oudere huizen met muren die geen waterdicht membraan hebben.

Verschillende factoren beïnvloeden de hardnekkigheid van opstijgend vocht:

  • Het waterniveau in de bodem
  • De dikte van de wand
  • De poreusheid van de bouwmaterialen

Wat zijn de behandelingen voor bodemvocht?

Er zijn twee belangrijke: de injectie van hydrofoob hars in de wanden en horizontale bloeding.

Er is ook een elektrochemische oplossing: elektro-osmotisch drogen. Deze methode kan echter minder overtuigende resultaten opleveren.

Methode 1: Injectie van hars

Voor deze behandeling moet u in 5 hoofdstappen te werk gaan:

  1. Bereid de ondergrond voor: herstel de scheuren met mortel en maak de aangetaste plekken vrij met een elektrische beitel.
  2. Bereid het boren voor: zoek de plaatsen waar u de gaten gaat maken. De gaten moeten 10 cm uit elkaar zitten.
  3. Boren: boor 90% tot 95% van de wanddikte. Als uw muur stevig is, kunt u van buitenaf boren.
  4. Spuit waterafstotende hars in de gaten.
  5. Dicht de bramen met mortel en bouw de muur weer op.

2e methode: wandgroeven

Deze methode bestaat erin horizontale groeven in de muur te maken en synthetisch materiaal aan te brengen om een beschermend scherm tussen de vloer en de muur te creëren.

Deze methode is relatief zwaar. Het is aan te raden als u uw gebouw volledig gaat verbouwen. Gezien de materialen die u nodig zult hebben en de moeilijkheidsgraad van de uitvoering, is het onwaarschijnlijk dat u het alleen kunt.

Het is echter de enige methode die 100% doeltreffendheid tegen opstijgend vocht garandeert.

Doe het zelf: een goed idee of niet?

U kunt de harsinjectie zelf doen, maar de resultaten zijn dan niet gegarandeerd.

Zoals blijkt uit een gezamenlijk rapport van het Centre Scientifique et Technique de la Construction en het Institut Royal du Patrimoine Artistique de Belgique, hangt het succes van de behandeling af van zowel het hars als de metselwerkcomponenten.

Uit het verslag blijkt dat sommige harsen zelfs in het laboratorium (d.w.z. onder optimale experimentele omstandigheden) minder dan 40% doeltreffend waren.

Bovendien heeft de plaats van de harsinjectie een grote invloed op het succes van de behandeling. Als uw gebouw bijvoorbeeld een niet-poreuze stenen muur heeft, zal deze in de mortel moeten worden aangebracht. Heb je daar al aan gedacht?

Het bestrijden van optrekkend vocht lijkt relatief eenvoudig: gewoon in de muur boren en hars injecteren. In theorie, kun je het zelf doen. Maar in de praktijk hangt de doeltreffendheid van de behandeling af van 3 onderling samenhangende factoren: het constructietype van de muur, de plaats van injectie en het type hars. Tenzij u een expert bent, laat u de behandeling van opstijgend vocht over aan een professional.