Salpeter op hout: wat te doen?

Salpeter is een witachtige laag die veel schade toebrengt aan een gebouw. Hij tast gewoonlijk bouwmaterialen aan, vooral hout. Salpeter is vergelijkbaar met witte schimmel op hout. Gelukkig bestaan er doeltreffende behandelingen om salpeter uit hout te verwijderen. Hout is er kwetsbaar voor, dus moet het behandeld worden.

salpeter op hout

Wat is salpeter?

Salpeter is een mineraal zout dat vooral wordt aangetroffen in oude gebouwen en in gebouwen die aan een hoge vochtigheidsgraad zijn blootgesteld. Het verschijnt meestal aan de onderkant van binnenmuren. Dit komt doordat het kaliumnitraat dat in de meeste bouwmaterialen aanwezig is, wordt omgezet in een witachtige neerslag. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door capillaire opstijging en slechte ventilatie van het huis. De gevolgen van salpeter zijn meer of minder belangrijk naar gelang van de verspreiding ervan. In ieder geval kan het uw huis verzwakken en het lelijk maken. En in het ergste geval kan het gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals aandoeningen van de luchtwegen en irritatie.

De schade veroorzaakt door de aanwezigheid van salpeter is talrijk:


  • Afbrokkeling van de muurbekleding,
  • Schilferen van behang,
  • Afbraak van hout,
  • Vervorming van de muren,
  • Het verschijnen van witte vlekken op de muren,
  • De ontwikkeling van slechte geuren, enz.

Oplossingen voor het verwijderen van salpeter uit hout

Salpeter komt weliswaar voor op de lagere delen van muren, maar tast ook hout aan, vooral houten meubelen die tegen een muur of in de buurt van een vochtige ruimte zijn geplakt. Gelukkig zijn er wonderrecepten om deze witte schimmel uit hout te verwijderen.

Witte azijn

Witte azijn is nog steeds een doeltreffende oplossing om salpeter van hout te verwijderen als het niet te diep geworteld is. Daarom is het noodzakelijk snel te handelen. Het principe is eenvoudig, meng gewoon witte azijn en water in gelijke hoeveelheden in een spuitfles. Breng vervolgens de oplossing aan op het aangetaste hout. Laat het enkele uren zitten en veeg het dan af met een droge doek.

Verwijderen van salpeter uit ruw hout

Om salpeter van onbehandeld hout te verwijderen, hebt u alleen een spons nodig en wat Marseillezeep opgelost in water. Scrubben en afspoelen. U kunt het ruwe hout ook schuren met staalwol. Als u het salpeter niet kunt verwijderen, reinig de resterende vlek dan met een doek gedrenkt in waterstofperoxide of ammoniak. Afspoelen met een vochtige doek en laten drogen. Het enige nadeel is dat deze oplossing het hout lichter kan maken.

Verwijderen van salpeter uit gelakt hout

Als u salpeter aantreft op uw gelakte houten meubelen, zijn er twee stappen die u kunt ondernemen om het te verwijderen. Ten eerste kunt u het hout drogen door het in te masseren met talkpoeder of door het te wrijven met schuurpapier. Ten tweede verwijdert u het aangetaste hout door met een in lijnolie of terpentijn gedrenkte doek over de sporen van witte schimmel te wrijven. Laat uren drogen. Helaas kan deze oplossing de houtvernis bederven.


Tips om salpeter op hout te voorkomen

Salpeter wordt veroorzaakt door optrekkend vocht en slechte ventilatie in huis. U moet dus beginnen met deze problemen te behandelen. Wat de capillaire opstijging betreft, moet u eerst de vochtige muren uitdrogen en het huis en de grond draineren. Vervolgens moet u een waterdichtingsmembraan aanbrengen en kiezen voor omkasting.

Als uw huis last heeft van vocht, is de beste oplossing de installatie van een ventilatiesysteem of een VRM. In beide gevallen moet u de juiste producten kiezen om uw muren en uw eigendom te beschermen. Ten slotte kunt u ook verf of een vocht- en waterafstotende deklaag aanbrengen. Deze oplossingen zullen voorkomen dat uw houten meubelen door salpeter worden aangetast.