De verschillende soorten decoratieve gevelbekledingen

Gevelbekleding is de toets die uw huis de uitstraling zal geven die u wenst. Of u nu streeft naar een conventionele en chique gevel of een originele en kleurrijke, de keuze is aan u! Wat zijn de verschillende soorten pleister? Hoe kies je? Volg de gids!

decoratieve gevelbekledingen


Een rendering op maat van uw gevel

Het kiezen van een coating is geen kwestie van toeval. Uw keuze zal voornamelijk worden bepaald door de steun van uw muren. Of ze nu gemaakt zijn van baksteen, beton of zelfs steen, het is noodzakelijk van tevoren na te denken om een geschikte coating te kiezen.

Welke coating voor welk substraat? Volg de gids!

 • Crepi
  Crepi is geschikt voor alle oppervlakken, ongeacht de ondergrond. U moet echter weten dat op poreuze oppervlakken een grondlaag nodig kan zijn voor een betere hechting. Het te coaten oppervlak moet volkomen schoon en gezond zijn. Render wordt toegepast in twee lagen. De levensduur varieert van 30 tot 50 jaar.
 • Traditionele weergave
  Dit soort pleisterwerk, dat bestaat uit een bindmiddel (kalk, cement of gips) en zand, wordt met de hand of met een machine aangebracht om onregelmatigheden in een gevel te corrigeren. Het is dus geschikt voor bijvoorbeeld een stenen muur. Traditionele bepleistering wordt in 3 lagen aangebracht en heeft een relatief lange levensduur (tussen 50 en 100 jaar).
 • Eénlaagse rendering
  Dit is een "gebruiksklare" coating. Het is gemakkelijk aan te brengen, maar het is alleen geschikt voor gladde gevels, omdat het onregelmatigheden in een muur niet kan corrigeren. Aangebracht in één enkele laag, is de duurzaamheid goed (tussen 30 en 50 jaar).
 • Synthetisch gips
  Het is minder gevoelig voor vuil, maar heeft het nadeel dat de muren niet kunnen ademen. Synthetisch gips wordt aangebracht op een glad oppervlak dat vooraf bedekt is met een laag cement. Het gaat ongeveer 30 jaar mee.

De afwerking van uw pleisterwerk kiezen

Een rendering wordt gekozen in functie van uw gevel maar ook van de esthetiek die u aan uw huis wenst te geven. U kunt niet alleen een kleur kiezen, maar ook een afwerking.

Dit zijn de belangrijkste:

 • Gladde rendering: dit is klassiek, chic en gemakkelijk te onderhouden. Er is geen opluchting. Het is een vrij economische afwerking, want het kost ongeveer 8 tot 15€ per m² om te plaatsen.
 • Gebroken pleisterwerk: gebroken pleisterwerk biedt een vrij gladde afwerking, maar met enig reliëf dat een gespikkeld effect geeft. Reken tussen 35 en 50€ per m² voor de toepassing ervan.
 • Rustieke bepleistering: deze afwerking verliest geleidelijk aan populariteit. Het granieten aspect van de destructie is hier zeer duidelijk. Door de vele ruwe randen is het belangrijkste nadeel dat het meer vuil en verontreiniging zal vasthouden. Wat het budget betreft, kunt u rekenen op een prijs tussen 25 en 40€ per m².
 • Troffelpleister: met deze techniek kunnen versieringen op maat worden aangebracht en meerdere effecten worden verkregen. De wijze van aanbrengen zal afhangen van het gewenste resultaat. Reken op een budget tussen 70 en 75€ per m² voor deze afwerking.
 • Geschraapt pleisterwerk: deze afwerking biedt een uniform uiterlijk met enkele onregelmatigheden. Scraped rendering is minder glad dan crushed rendering. Reken gemiddeld van 30 tot 45€ HT per m².

Als u twijfelt over uw gevelbepleistering, aarzel dan niet om een vakman om advies te vragen!

Hebt u een gevelrenovatieproject in gedachten?