Hoe een vochtige buitenmuur bekleden? 5 geschikte bekledingen

Heeft u vochtige plekken op uw buitenmuren? Ziet u ook sporen van schimmel? Maak u geen zorgen, het is mogelijk uw huis in zijn oude glorie te herstellen door een esthetische bekleding te kiezen die aangepast is aan vochtige muren. Hier volgt een overzicht van de verschillende opties die u ter beschikking staan!

vochtige buitenmuur bekleden

Welke gevelbekleding voor een vochtige muur? 5 mogelijke keuzes

Heeft u genoeg van de vochtigheid in de kamer, die ook nog eens schade toebrengt aan uw huis? Alvorens beschadigde muren te bedekken, is het natuurlijk van essentieel belang de oorzaak van dit teveel aan vocht te vinden en te behandelen.

Tot de meest voorkomende oorzaken behoren :

  • Water spettert, vooral in de badkamer,
  • Lekkage via het dak of de buitenmuren (lekken in de gevel),
  • Capillaire stijging,
  • Onvoldoende ventilatie die condensatie in de hand werkt,
  • Een breuk in een schijnbare of ingebouwde leiding,
  • Waterschade,
  • overstroming.

Nadat één of meer corrigerende maatregelen zijn genomen, afhankelijk van de oorzaak van uw vochtprobleem, en nadat u de betrokken muren hebt gereinigd en geïsoleerd, kunt u een specifieke wandbekleding kiezen uit de hieronder voorgestelde bekledingen.

1. Tegels: de meest voorkomende

Dit is de meest gebruikte wandbekleding in vochtige ruimten, zoals keukens en badkamers. Het moet gezegd dat het vele voordelen heeft, want behalve dat het bijzonder esthetisch is en verkrijgbaar in honderden kleuren, patronen en vormen, is het betaalbaar, gemakkelijk te onderhouden, robuust en vooral perfect waterdicht.

Of het nu voor het dressoir, de wastafel, de douche of de wasbak is, het is nooit bang voor spatten en waterstralen, zolang de verbindingen maar perfect gemaakt zijn.

2. Schimmelwerende verf: de meest innovatieve

Vocht- en schimmelwerende verf is speciaal ontworpen om bestand te zijn tegen een vochtige omgeving.

Gemakkelijk aan te brengen en verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, bevat het acrylhars, latex en mineraal stof die een perfecte hechting op de ondergrond en een goede weerstand tegen vochtigheid garanderen. Bovendien heeft deze beschermende verf de neiging de ontwikkeling van schimmels, die verantwoordelijk zijn voor schimmel, te verminderen.

3. Behang: de meest vintage

Nee, behang is niet alleen voorbehouden aan oude huizen en flats! Sinds een paar jaar maakt het een comeback met kleuren en patronen die helemaal bij de tijd passen.

Om een vochtige muur met behang te bedekken, kunt u het beste kiezen voor een afwasbaar product, aangebracht op een PVC-rug. Dit zijn waterdichte producten die ook hittebestendig zijn. Er is dus geen risico dat het loslaat in uw kamer die onderhevig is aan vochtigheid!

4. Hout: het warmste

Hout kan over het algemeen niet goed tegen water en is dus het vergeten materiaal, maar producten met een beschermende coating kunnen goed standhouden in een vochtige omgeving.

Als wandbekleding moet u dus zorgvuldig een houtsoort kiezen die behandeld is tegen vocht en die in uw badkamer kan worden geïntegreerd.

5. HPL laminaatpanelen: het snelst te plaatsen

Tenslotte zijn HPL panelen ideaal voor het bekleden van een vochtige of beschadigde muur, ongeacht de afwerking (bepleisterd, betegeld, bepleisterd, geschilderd, enz.). De panelen kunnen worden gemaakt van houtcomposiet met hoge dichtheid, PVC of glasvezel.

Deze moderne, snel en gemakkelijk te installeren vloerbedekking heeft vele voordelen en staat bekend als vochtbestendig, rotvrij en vlekbestendig.

Kortom, er zijn vele manieren om een door vocht beschadigde muur op een aantrekkelijke manier te bedekken. Het is echter van het grootste belang dat de oorzaken van de vochtigheid worden geïsoleerd, behandeld en geëlimineerd voordat met dergelijke bekledingswerkzaamheden wordt begonnen. Anders kan uw gloednieuwe gevelbekleding veel sneller dan verwacht verslechteren!