Vochtwerende verf op buitenmuren

Het is nooit prettig om vlekken en andere defecten veroorzaakt door vocht op muren te zien, zeker niet als het om uw gevel gaat. Vochtwerende verf voor buitenmuren kan worden overwogen om deze problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat een gevel waterdicht is. Wat is watervaste verf voor buitenmuren? Hoe breng je vochtwerende verf aan op een gevel? En het belangrijkste, hoeveel kost het vochtwerend maken van verf? Wij leggen alles uit wat u moet weten over het beschermen van buitenmuren tegen vocht.

vochtige buitenmuren schilderen

Het principe van vochtwerende verf voor buitenmuren

Het weer, binnendringend water, vervuiling... Buitenmuren zijn onderhevig aan verschillende soorten agressie. Als ze niet goed beschermd zijn, kunnen ze zeer snel bederven. Daarom is het essentieel om uw buitenmuren te beschermen tegen vocht. Daarom is het van essentieel belang om uw buitenmuren tegen vocht te beschermen. Daarom kunt u anti-vochtverf gebruiken, ook wel "waterafstotende verf" genoemd.


De voordelen van vochtwerende verf voor gevels

Vochtwerende verf is een verfsoort die op muren wordt aangebracht om ze te beschermen tegen binnendringend vocht. Het kan worden aangebracht op binnen- en buitenmuren.

Voor buitenmuren is het een waterafstotende verf die helpt waterinfiltratie tegen te gaan en de gevel te beschermen. Het is ook dikker dan vochtwerende verf voor binnenmuren.

Vochtwerende verf voor buitenmuren is niet te vergelijken met drainage of harsinjectie. Het behandelt dus alleen oppervlaktevocht. Deze verf wordt ook wel waterafstotende verf voor buitenmuren genoemd. Het heeft verschillende voordelen:

 • Het past zich aan alle dragers aan: pleisterwerk, cement, baksteen, beton,
 • Hij is verkrijgbaar in verschillende kleuren,
 • Het is wasbaar,
 • Hij droogt sneller dan andere verfsoorten
 • Het is gemakkelijk aan te brengen,
 • Het kan worden gebruikt om oppervlaktevocht te voorkomen of te bestrijden.

Eenvoudig gezegd kan vochtwerende verf worden gebruikt om de waterdichtheid van buitenmuren te verbeteren. Het kan echter niet worden gebruikt om een reeds door vocht aangetaste muur te behandelen, en is alleen nuttig tegen vocht van buitenaf (verwering).

Waarom vochtwerende verf gebruiken op uw buitenmuren?

U moet zich ervan bewust zijn dat elke buitenmuur, ook de gevel, slechts in beperkte mate bestand is tegen weersinvloeden. Hoe meer vocht een muur te verduren krijgt, hoe minder waterdicht hij op lange termijn zal zijn. Daarom is het belangrijk om de waterdichtheid van een buitenmuur regelmatig te versterken, wat kan worden bereikt door een geschikte verf te gebruiken.

De gevel moet regelmatig worden onderhouden om bestand te zijn tegen de weersomstandigheden. Zonder onderhoud, zal het uiteindelijk doorlaatbaar worden. De schade zal meer of minder snel optreden, afhankelijk van de weersomstandigheden, de voor de constructie gebruikte materialen en de oriëntatie van de gevel.

Waterafstotende buitenmuurverf voorkomt deze problemen:

 • Het maakt de gevel waterdicht en beschermt hem,
 • Waterafstotende verf versterkt de natuurlijke waterdichting van uw buitenmuren,
 • Het laat de ondergrond ademen, zodat restvocht wordt afgevoerd.
 • Deze gevelbehandeling voorkomt het ontstaan van blaasvorming, scheuren en afbladderende coatings.

Als algemene regel geldt dat een vochtwerende verf voor buitenmuren om de 5 tot 8 jaar moet worden aangebracht, of regelmatiger bij buitenmuren die in het bijzonder aan vocht zijn blootgesteld.

Let op: Een vochtwerende verf voor buitenmuren versterkt alleen de waterdichtheid van een gevel. Structurele gebreken (scheuren, lekken, enz.) worden er echter niet mee gecorrigeerd. Daarom kan waterafstotende verf alleen worden aangebracht op een gezonde gevel.

Aanbrengen van watervaste verf voor buiten

Het aanbrengen van waterafstotende verf is vergelijkbaar met dat van alle andere gevelverven.

Als u een gevel met waterafstotende verf moet schilderen, zijn hier de stappen die u moet volgen:

 1. Voorbereiding van de ondergrond: reinig de buitenmuur en breng indien nodig een fungicide product aan. Dit zal bestaand mos verwijderen. Alvorens te schilderen, moet de ondergrond gezond en droog zijn. Vochtwerende verf behandelt geen scheuren of waterinfiltratie door capillaire werking. Denk eraan uw gevelmuur vooraf te behandelen tegen vocht indien nodig.
 2. Breng een gevelonderlaag aan: breng bij voorkeur altijd een buitengevelonderlaag aan voordat u waterafstotende gevelverf aanbrengt.
 3. Aanbrengen van vochtwerende verf voor buitenmuren: Breng vochtwerende verf aan in ten minste twee lagen, met een wachttijd van een dag tussen de lagen. Controleer altijd of het weer gunstig is voordat u met de werkzaamheden begint.

Merk op dat elke waterafstotende verf zijn eigen specifieke kenmerken kan hebben. Neem dus altijd de tijd om voor gebruik de gebruiksaanwijzing van uw vochtwerende verf te raadplegen.

Het kiezen van een vochtwerende verf voor een gevel

Voor uw schilderklus kunt u kiezen tussen een waterafstotende verf op waterbasis en een oplosmiddelhoudende vochtwerende verf.

Hier zijn de twee belangrijkste opties die u ter beschikking staan:


 • Verf op solventbasis: de droogtijd is zeer snel. U kunt het ook gebruiken op een reeds waterdichte muur. Wanneer de oplosmiddelen echter verdampen, kan de geur schadelijk en zeer sterk zijn. Verven op basis van oplosmiddelen zijn ook behoorlijk vervuilend.
 • Verf op waterbasis: het grote voordeel van deze verf is dat hij kan worden aangebracht op een droge of vochtige ondergrond. Bovendien is het meestal reukloos, niet brandbaar en niet schadelijk. Het zet echter niet op een waterdichte muur en degradeert sneller na zware weersinvloeden.

Bij de keuze van een gevelverf moet u rekening houden met de aard van de ondergrond. Op een poreus of niet-poreus oppervlak wordt niet dezelfde soort verf aangebracht. U moet ook rekening houden met de pH van het substraat. Zo kan bijvoorbeeld watervaste verf op basis van oplosmiddelen alleen worden aangebracht op een oppervlak met een neutrale pH-waarde.

Prijs van vochtwerende verf voor buiten

Vochtwerende verf voor buitengebruik is duurder in aankoop dan gewone verf:

 • De prijs van een waterbestendige verf voor buiten ligt tussen 25 en 35 € per liter voor een kwaliteitsverf.
 • Ter informatie: u hebt ongeveer 0,4 liter van dit product nodig voor één vierkante meter oppervlak en voor twee verflagen. U moet dus rekenen op een prijs tussen € 10 en € 14 per vierkante meter, exclusief installatie.
 • Als u het schilderen van uw gevel aan een vakman toevertrouwt, ligt de prijs voor het schilderen van een gevel tussen 20 en 40 € per m², inclusief levering.

Door meerdere offertes aan te vragen en deze te vergelijken, kunt u het budget voor het schilderen van uw gevel met anti-vochtverf op buitenmuren beter inschatten.

Indien u wenst, kunt u onderstaand formulier gebruiken om meerdere gratis en vrijblijvende schilderoffertes te ontvangen.