Hoe kan ik een vochtige kamer ventileren?
Als uw huis last heeft van vocht, kan een slechte ventilatie de oorzaak zijn. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om uw huis doeltreffend te ventileren, zoals het installeren van een CMV of natuurlijke ventilatie van vochtige ruimten. Maar om te weten hoe een vochtige ruimte moet worden geventileerd, moet u de bron identificeren om de juiste oplossing voor ventilatie van vochtige ruimten te vinden.
Waarom uw huis ventileren om vocht tegen te gaan?
Wanneer een woning last heeft van vocht, is dat vaak te wijten aan slechte ventilatie. Dus begin met het controleren van je ventilatiesysteem. Een goede ventilatie is essentieel om de vochtigheid in een huis te regelen. Dit komt omdat de lucht in een huis van nature vol zit met vocht. Dit kan te wijten zijn aan :
- Natuurlijke afgifte van vocht door zweten of ademhaling,
- Waterpunten in het huis, zoals de douche, de gootsteen, de wasmachine, enz,
- Huishoudelijke apparaten zoals wasmachines en dergelijke.
Als uw huis niet geventileerd wordt, zal het dus snel met condensatieproblemen te maken krijgen. Aan de andere kant zal het binnenbrengen van droge buitenlucht de vochtigheid in de kamer effectief reguleren. Er zijn andere oorzaken van vochtigheid in een kamer. Het kan gaan om waterinfiltratie, vocht in de vloer of waterschade. De aanwezigheid van schimmel of zwammen is een teken dat uw huis moet worden geventileerd.
Principe van natuurlijke ventilatie
Het natuurlijk ventileren van uw huis gebeurt volgens een aantal eenvoudige en gemakkelijk toe te passen principes. Inderdaad, het bestaat erin uw huis te ventileren zonder mechanische hulp.
Ventilatie door het openen van de ramen
Het openen van de ramen is de eenvoudigste manier om een vochtig huis te ventileren. Ooit was dit de enige manier om een huis te ventileren. Het is daarom belangrijk om uw huis dagelijks te ventileren. Hetzelfde geldt in de winter, wanneer wordt aanbevolen de ramen per kamer 5 minuten open te zetten, meerdere malen per dag. Dit vermindert warmteverlies.
Door ventilatie
Deze vorm van ventilatie maakt gebruik van de wind en is in principe :
- De luchtinlaten zijn naar de overheersende wind gericht.
- De luchtuitlaten zijn in de tegenovergestelde richting geplaatst.
- De wind wekt een druk op die enerzijds frisse buitenlucht aanvoert.
- De wind wekt ook een negatieve druk op om warme, muffe lucht te verdrijven.
Door de ventilatie ontstaat er dus een tocht waardoor de lucht in uw huis wordt ververst. Dit type ventilatie vereist een bijzondere indeling van uw gebouw door de woonvertrekken aan de kant van de overheersende wind te plaatsen.
Natuurlijke ventilatie: door thermische trek
Het principe van dit type ventilatie is eenvoudig:
- Koude lucht vervangt vochtige lucht en warmt op zijn beurt op.
- Vochtige lucht is veel lichter dan droge lucht. Daarom stijgt het.
Thermische trekventilatie vereist de installatie van boven- en onderventilatieroosters. Aan de onderzijde van de wanden zijn luchtinlaten aangebracht om verse lucht van buiten toe te laten. Vervolgens laten ventilatieopeningen, die zijn verbonden met een verticaal kanaal, warme lucht door het dak naar buiten. Bovendien kunt u deze natuurlijke ventilatie nog verbeteren door een afzuigkap te installeren.
Het principe van mechanische beademing
Om uw huis nog efficiënter te ventileren, moet u een mechanisch ventilatiesysteem installeren. Dit is vooral belangrijk in ruimten zoals badkamers, keukens en toiletten. Met deze oplossing kan vocht sneller worden afgevoerd.
U kunt kiezen tussen verschillende mechanische ventilatiesystemen:
- Gecontroleerde mechanische ventilatie of CMV: zuigt in principe de binnenlucht aan om deze te verversen. Het kan een dubbele stroom of een enkele stroom zijn.
- De mechanische ventilatie door insufflatie of VMI werkt in de tegenovergestelde richting van de VMC, omdat zij de buitenlucht naar binnen insuffleert.
- Gedistribueerde mechanische ventilatie of DMV: vergelijkbaar met CMV, maar veel eenvoudiger te installeren.
Het is dus van essentieel belang de lucht in uw huis te vernieuwen, zowel voor uw gezondheid als voor de duurzaamheid van uw gebouw.