Hoe stop je waterinfiltratie?

Er zijn verschillende manieren om waterinfiltratie te stoppen, en de te kiezen oplossing zal afhangen van de oorsprong van de infiltratie. Waterinfiltratie kan namelijk vanuit de kelder, het dak, maar ook vanuit de muren komen. Daarom is het in sommige gevallen belangrijk een specialist in te schakelen om de lekkage te verhelpen. Als u meer informatie wenst, zullen wij u alle methoden geven om deze vochtinfiltratie in huis te bestrijden.

waterinfiltratie

Oorzaken en symptomen van binnendringend water

In de eerste plaats is het belangrijk de oorzaken en de verschillende verschijnselen van binnendringend water te kennen alvorens een oplossing te vinden.


Belangrijkste oorzaken van waterinfiltratie in muren

De belangrijkste oorzaak van waterinfiltratie, vooral op muren, is de poreusheid van deze laatste. Er zijn echter bepaalde gevallen die tot dit probleem kunnen leiden, namelijk

 • Gebarsten muren,
 • lekkende leidingen,
 • verstopte goten,
 • een probleem met de waterdichting van het huis,
 • een niveauverschil tussen de binnen- en buitenvloeren.

Waterinfiltratie: de tekenen die niet bedriegen

Soms kunt u deze bronnen niet zien, maar er zijn symptomen die u kunnen waarschuwen, zoals

 • vochtige plekken in het huis,
 • afbladderende verf,
 • een vochtig plafond,
 • rottend hout.

Wanneer u met deze symptomen wordt geconfronteerd, is het tijd om een oplossing te zoeken, want ze worden zeker veroorzaakt door waterinfiltratie.


Hoe kan je het doorsijpelen van water op de muren stoppen?

Meestal wordt waterinfiltratie gevonden in de muren. Er zijn drie manieren om dit vocht tegen te houden: waterafstotend middel, vochtverf en gevelbekleding.

Waterdicht maken

Het waterdicht maken van een muur bestaat uit het aanbrengen van een beschermende laag, die het binnendringen van water tegengaat. Het is een product dat het moeilijk maakt voor vuil om zich aan de muur te hechten.

Op deze manier kunt u een schone muur krijgen, terwijl u waterinfiltratie voorkomt. Voordat u het aanbrengt, moet u nog denken aan het schoonmaken en repareren van de muur. Soms is het beter hiervoor een vakman in te schakelen. Voor het aanbrengen van het waterafstotend middel moet u rekenen op een prijs van 8 tot 12 euro per m². Hierbij is geen rekening gehouden met eventuele herstelwerkzaamheden aan de muur voor of na het aanbrengen.

Vochtwerende verf

Dit is een methode die zowel kan worden gebruikt om waterinfiltratie te voorkomen als om het te behandelen. Het is een verf die op buitenmuren wordt aangebracht en die de verspreiding van vocht in een bepaald gebied tegengaat.

Voor deze methode heeft u geen vakman nodig, u hoeft alleen maar de bron van het vocht te vinden. Het moet echter worden gebruikt als de situatie nog niet ernstig is.

Gevelbekleding

Waterdichte bekleding van de gevel is een zeer goede oplossing om waterinfiltratie tegen te gaan. Het is de ideale oplossing in geval de vochtigheid te hoog is.

Deze methode is duurder dan de twee vorige. Het is echter wel een kans om uw gevel een nieuwe look te geven. De prijs van gevelbekleding begint bij 40 euro per m².

Hoe stop je het doorsijpelen van water uit het plafond?

Indien de waterinfiltratie het plafond aantast, moet de oorzaak van de infiltratie worden opgespoord:

 • Waterinfiltratie in een plafond wordt vaak veroorzaakt door een slecht afgedicht dak. Hiervoor kunt u het werk niet zelf doen, u moet een dakdekker inschakelen die alle punten controleert. Hij zal dan de nodige herstellingen uitvoeren naar gelang van de vastgestelde schade.
 • Water lekkage op het plafond kan ook veroorzaakt worden door uw leidingen. Een probleem met het afvoersysteem of de leidingen kan een zichtbaar lek in het plafond veroorzaken. Dit zal duidelijk zijn als de lekkage zich onder een douche, in een bad of in het pad van een pijp bevindt.

Als de waterinfiltratie optreedt na recente werkzaamheden, kunt u overwegen de vakman die het gebrek heeft veroorzaakt in te schakelen, door een beroep te doen op de garantie van perfecte afwerking.