Vochtbestrijding

Heb je last van vocht in je huis? Helaas is dit een terugkerend probleem voor één op de drie Belgische huishoudens. Het kiezen van een geschikte vochtbestrijding is daarom noodzakelijk.

Vochtproblemen in een huis komen vaak voor. Als u niet aan de regel ontsnapt, is het sterk aan te raden om snel na te denken over een effectieve vochtbestrijding. Maar waarom is het belangrijk om deze vochtproblemen te behandelen?

Alleen een professional kan de oorzaak van uw vochtprobleem nauwkeurig vaststellen en de juiste vochtbestrijding voorstellen. Vragen om een diagnose is essentieel!

Er is altijd vocht in een huis. Om te kunnen genieten van een gezond en comfortabel interieur moet de luchtvochtigheid echter tussen 45% en 65% liggen.

Als de luchtvochtigheid hoger is dan 65%, heeft u vochtproblemen, waaronder condensatie op de ramen, schimmelvorming zoals salpeter- en vochtvlekken op de muren, opstijgend vocht, enz.

 • Herinnering: frequente oorzaken van vochtigheid
 • De verschillende behandelingen tegen vocht

Het is belangrijk om de oorzaak van de vochtigheid in uw huis te begrijpen, omdat de keuze van de oplossing ervan afhangt.

Alleen een professional kan de oorzaak van uw vochtprobleem nauwkeurig vaststellen en de juiste behandeling(en) voorstellen. Vragen om een diagnose is essentieel!

Waarom een vochtbestrijding uitvoeren?

Vochtproblemen verslechteren het huis. De stevigheid en dus de lange levensduur worden daardoor verzwakt en maken het gevaarlijker voor de bewoners (vooral als de luchtvochtigheid een dragende wand raakt). Een effectieve vochtbestrijding beschermt de structuur van het huis en garandeert de stevigheid en veiligheid voor de bewoners.

Isolatie

Isolatie met een vochtprobleem verliest thermische prestaties (tot 40% energieverlies). U moet dan meer verbruiken om uzelf te verwarmen en uw uitgaven te verhogen. De vochtbestrijding moet snel worden uitgevoerd en zal u dus in staat stellen om het warmteverlies te beperken en uw uitgaven te verminderen.

Gezondheid

Vochtbestrijding is essentieel om ongezondheid tegen te gaan. Vocht is inderdaad een gunstige factor voor de ontwikkeling van schimmel, merel, mijten, ... Het kan dus een negatieve invloed hebben op uw gezondheid.
Vanuit esthetisch oogpunt veroorzaakt vochtigheid zwarte vlekken op uw muren, schilt het behang af en kan het uw vloeren en decoratieve objecten beschadigen. Behandeling is daarom noodzakelijk om het karakter van uw huis te behouden.
De gezondheid en soliditeit van een huis zijn essentiële elementen om de waarde van het onroerend goed te garanderen.

Onder bepaalde voorwaarden maakt de vochtbestrijding deel uit van de werkzaamheden die door de regio's worden gesubsidieerd.

Waarom zou je de vochtbestrijding aan een professional toevertrouwen?

Er zijn verschillende technieken om vochtproblemen op te lossen. Met een professional bent u verzekerd van een gerichte diagnose en een passende hydratatiebehandeling.

vochtbehandeling

Er zijn enkele producten op de markt die positieve effecten hebben op het gebied van vochtbestrijding. Het is echter sterk aanbevolen om een professional te raadplegen. Inderdaad, een professional op het gebied van vochtbestrijding heeft het onmiskenbare voordeel dat hij zijn onderwerp perfect kent. Hij kan dus precies de aard en de herkomst van de luchtvochtigheid bepalen. Hij kan dan de juiste behandeling toepassen en het probleem grondig oplossen.

Door uw vochtproblemen zelf te behandelen, loopt u het risico dat u ze nog erger en complexer oplost.

Wat is de prijs van een vochtbestrijding?

Methode vochtbestrijdingPrijs
Muren onderkappen± €100 à €150 per lopende meter
Muren injecterenvanaf €100 per lopende meter
Gevel impregneren± €8 à €12/m²
Nieuwe gevelbekleding€40 - €250/m²*
Mechanische ventilatie€1500 - €6000
Kelderdichting€4000 - €10000
*het al dan niet plaatsen van isolatie beïnvloedt de prijs sterk

Vochtbestrijding: vaststellen van vochtproblemen

Condens op ramen, schillen van behang, schimmel, ... Je hebt wel vochtproblemen in je huis en die kunnen snel leiden tot bouwschade of gezondheidsproblemen. Voor een effectieve vochtbestrijding is het belangrijk om vochtvlekken snel te kunnen opsporen en daarom is het essentieel om vroeg te beginnen.

Wat is de ideale luchtvochtigheid in een huis?

Voor een gezond en comfortabel huis moet de ideale luchtvochtigheidsgraad tussen 45% en 65% liggen. Een lager niveau kan astma en hoestproblemen veroorzaken, terwijl een hoger niveau allergieën of andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Een te hoge luchtvochtigheid (+65%) kan gemakkelijk worden gedetecteerd door verschillende borden:

 • Het behang wordt eraf geschild,
 • De verf barst,
 • Condens op de ramen die blijft hangen,
 • De plinten schillen van de muur,
 • Schimmel op de muren, balken, houten meubels,
 • Om vochtproblemen te voorkomen is ventilatie een belangrijk criterium. Het zal echter nutteloos zijn om een hoog vochtprobleem te behandelen.

Analyse van vochtproblemen

Niet alle vochtproblemen zijn hetzelfde en zullen specifiek moeten worden aangepakt. Het is daarom sterk aanbevolen om te beginnen met een diagnose om de oorzaken vast te stellen. Zijn er vochtproblemen door infiltratie van regenwater, condensatie of infiltratie door de grond? Welke kamer is aangetast (kelder, slaapkamer, badkamer,...)?

Herinnering: frequente oorzaken van vochtigheid

Er zijn 5 hoofdoorzaken van vochtigheid:

 • Slechte ventilatie: niet genoeg om de vochtigheid die zich als condensatie zal neerzetten te evacueren.
 • Opstijgend vocht: de vochtigheid in de bodem stijgt op tot in de muur.
 • Infiltraties: door lokale scheuren of door materialen die poreus worden (niet meer waterdicht).
 • Hydrostatische druk: druk van het water in de bodem op de funderingsmuren.
 • Accidentele oorzaken: lekkages, waterschade.

Vochtbestrijding: technieken

Zelfs als de gevolgen altijd hetzelfde zijn (schimmel, allergieën, verzwakking van de fundamenten, enz.), zijn de vochtproblemen talrijk en kunnen ze van geval tot geval sterk verschillen. Daarom moet de behandeling van de luchtvochtigheid worden aangepast aan de bijzonderheden van het probleem. Daarom zijn er verschillende technieken beschikbaar.

Diagnose van vochtbestrijding

Een ongeschikte vochtbestrijding brengt risico's met zich mee voor uw gezondheid en de stevigheid van uw huis. Daarom is het meer dan aan te raden om het probleem vooraf door een professional te laten diagnosticeren.

Invloed op de vochtbestrijding

De techniek die wordt gebruikt voor de vochtbestrijding is afhankelijk van verschillende factoren:

De oorsprong van het probleem: er zijn 5 hoofdoorzaken van vochtigheid: slechte ventilatie, capillaire stijging, infiltratie, hydrostatische druk of toevallige oorzaken (overstroming, lekkage,...).

De plaats van het probleem: vocht kan zowel de buiten- als binnenmuren, het dak, de vloer, de kelder, enz. aantasten.

De omvang van het probleem: vocht dat de tijd heeft gehad om zich te verspreiden over een groot gebied en in de diepte zal moeilijker te behandelen zijn dan een eenvoudige taak.

Vochtbestrijding technieken

Als er een klein probleem is, is de vochtbehandeling gewoon een kwestie van het verbeteren van de ventilatie of het installeren van een luchtontvochtiger. Maar deze technieken zijn ineffectief en onvoldoende voor een wijdverbreid vochtprobleem. Hiervoor zijn diverse vochtbehandelingstechnieken ontwikkeld:

Behuizing: deze vochtbehandeling wordt gebruikt in geval van capillaire stijging of vochtigheid in de kelders.

Injectie van muren: deze techniek is aangepast aan diepe vochtproblemen (bijv. opstijgend vocht).

Het waterdichte membraan: vochtbehandeling met een waterdicht membraan is geschikt voor problemen met capillaire stijging en infiltratie van regenwater.

Drainage: deze methode kan vochtproblemen als gevolg van capillaire stijging, hydrostatische druk en infiltratie aanpakken.
Er bestaan ook technieken voor de behandeling van oppervlaktevocht. Dit betekent dat het vochtprobleem slechts oppervlakkig wordt opgelost. Deze omvatten oppervlaktewaterafstotende middelen, anti-vochtigheidsverven en -coatings,...

Gevel impregneren: om uw muren te beschermen.

Zelfs als bepaalde tekenen je de bron van het vocht kunnen vertellen, is de tussenkomst van een expert essentieel om het effectief en duurzaam te behandelen.

5 dingen niet te doen voor vochtbestrijding

Vochtproblemen worden niet altijd direct gedetecteerd. Het kan lang duren voordat de eerste uiterlijke tekenen verschijnen. Als gevolg daarvan kan de neiging bestaan om geen rekening te houden met de omvang van de schade of zich te haasten naar noodmaatregelen. Maar de vochtproblemen zijn zeer divers en door een gebrek aan informatie kun je snel de verkeerde beslissingen nemen. Dit kan leiden tot ineffectieve of zelfs schadelijke maatregelen voor uw huis.

Hier zijn 5 praktijken om niet te doen:

1 Gebruik speciale waterdichte vochtwerende verven

Als u naar de bouwmarkt gaat, vindt u gemakkelijk speciale vochtbestendige waterdichte verven. Maar in de meeste gevallen zijn deze nutteloos. Zo zullen de verven in geval van opstijgend vocht of condensatie het probleem alleen maar verbergen zonder het te stoppen.

2 Verplaatsen of bepleisteren

Vochtproblemen in muren zorgen er vaak voor dat het zijspoor gaat rotten en afbrokkelen. Maar eenvoudig cementeren of vervangen lost het probleem niet op. Het zal gewoon de mal tijdelijk bedekken.

3 Het afdichten van openingen

Vocht kan van buiten komen. Echter, het aansluiten van de openingen om het probleem te verlichten zal niet helpen. Het zal de situatie zelfs verergeren omdat de ruimte niet meer voldoende wordt geventileerd. Het wordt aanbevolen om de inkomende luchtstroom te regelen om de luchtvochtigheid van buitenaf te beperken en tegelijkertijd de ruimten te blijven ventileren.

4. Verberg de vochtige wand met isolatieplaten.

Isolatiepanelen (type styrodur) en glaswatten verergeren de vochtproblemen omdat de wand minder goed wordt geventileerd. Vocht zal uiteindelijk altijd naar buiten komen.

5. Niet ventileren in de winter

In de winter hebben we de neiging om meer te verwarmen en minder te ventileren om de koude lucht buiten te houden. Maar juist door te breeuwen veroorzaken we condensatie- en vochtproblemen. Een paar minuten en meerdere keren per dag luchten is voldoende om de vochtige lucht te evacueren.