Gevelrenovatie Prijzen 2023, soorten, materiaal en extra kosten

De gemiddelde prijs van een gevelrenovatie is €59/m², met een bereik tussen €25 en €140/m² inclusief arbeid. In meer detail varieert de prijs van een gevelrenovatie van €25 tot €50/m² voor schilderwerk en van €40 tot €140/m² voor nieuw pleisterwerk.

Type gevelreinigingGemiddelde prijs per m² (inclusief arbeid)
Reinigen€10 tot €70
Gevel schilderen€25 tot €50
Compleet renoveren€40 tot €140
Ravalement avec isolation thermique80€ à 180€
Siding zonder thermische isolatie€40 tot €80
Siding met thermische isolatie90€ tot 200€
Gevelbekleding€50 tot €200
Gevelrenovatie prijs

Het type en de oppervlakte zijn de belangrijkste parameters die de kosten van je gevelrenovatieproject beïnvloeden. Er zijn echter nog andere factoren waarmee je rekening moet houden om je budget te verfijnen:

 • Herstellen van het metselwerk.
 • Voorbereiding van de ondergrond.
 • Bescherming van bouwelementen.
 • Hoogte van het gebouw.
 • Toegankelijkheid.
 • Externe isolatie.

Gebruik onze gedetailleerde gids om de prijs van je gevelrenovatieproject te schatten en krijg een nauwkeurige prijsopgave van een vakman.

Een gevelrenovatie is een manier om de buitenmuren van een gebouw te herstellen, ze waterdicht en esthetisch mooi te maken. Om deze redenen stellen sommige lokale overheden gevelrenovatie om de 10 jaar verplicht. Dit werk kan ook de thermische en akoestische isolatie van een woning verbeteren als er buitenisolatie wordt aangebracht.

Prijs van een gevelrenovatie per type

Het is belangrijk dat je bepaalt welk niveau van restauratiewerk essentieel is voor je gevel, zodat je een volledig en realistisch budget kunt uitwerken.

Sommige gevels moeten eenvoudigweg worden gereinigd, terwijl andere volledig moeten worden gerestaureerd. Voor deze oplossingen zijn verschillende methoden en materialen nodig, die een invloed hebben op de kosten van gevelrestauratie.

Afhankelijk van of je winkelpui technische of esthetische werkzaamheden nodig heeft, kun je kiezen uit de volgende oplossingen en een selectie maken op basis van je budget.

Prijs van gevelreiniging

Afhankelijk van de gebruikte technieken en producten varieert de prijs van een gevelrenovatie met alleen reiniging naar schatting van €10/m² tot €70/m².

Reinigen is de eenvoudigste en goedkoopste vorm van gevelrenovatie. Je kunt ermee wegkomen als de bepleistering van je gevel vuil is door vervuiling en het verstrijken van de tijd.

Er zijn verschillende soorten reiniging, die we hieronder nader toelichten, en een vakman kan je in de juiste richting sturen.

Als je gevel beschadigd is, is reiniging de eerste stap voor uitgebreidere werkzaamheden.

De kosten van het schilderen van een gevel

Afhankelijk van het type verf en het aantal lagen dat nodig is, varieert de prijs van een gevelrenovatie die beperkt is tot schilderen van €25/m² tot €50/m².

Soms kan schoonmaken een gevel achterlaten die technisch in orde is, maar esthetisch slecht. De kleur van de gevel kan vervaagd zijn, het weer kan donkere of donkere vlekken hebben veroorzaakt of, heel eenvoudig, de kleur kan ouderwets zijn.

In plaats van de hele gevelbekleding te vervangen, kun je de gevel opnieuw laten schilderen, waardoor de kosten van gevelrenovatie lager uitvallen. Nadat de coating is gereinigd en gedroogd, brengen de professionals een laag speciale verf aan. Verf van dit type heeft soms technische eigenschappen, zoals waterdichtheid, schimmelwerende of vervuilingswerende eigenschappen. Verf van hoge kwaliteit zorgt ervoor dat het resultaat net zo goed is als dat van een nieuwe gevel.

Prijs van een complete gevelrenovatie

De prijs van een complete gevelrenovatie varieert van €40/m² tot €140/m², afhankelijk van de geschatte benodigde arbeid.

Met het verstrijken van de tijd, vervuiling, UV-stralen, vorst, carbonatatie van het beton en bewegingen van het metselwerk, verslechteren gevels grondig. Geconfronteerd met deze problemen moet de volledige gevelbekleding gestript en vervangen worden. Dit is de meest voorkomende vorm van gevelrenovatie .

In tegenstelling tot eenvoudig overschilderen, wordt hierbij de oude coating verwijderd en een gezond oppervlak hersteld, en wel om 2 belangrijke redenen:

 • Om scheuren en gebreken in de gevel onder de coating op te sporen.
 • Om de restauratie uit te voeren op een schone ondergrond.

De meest populaire coating is crepi. Deze zeer betaalbare gevelmortel is ontworpen om zowel een technische als esthetische rol te spelen en kan op verschillende manieren worden afgewerkt.

Prijs van gevelrenovatie met uitwendige isolatie

De prijs van een gevelrenovatie met externe thermische isolatie varieert tussen €80/m² en €180/m².

De meest gebruikte materialen voor buitenisolatie zijn minerale of plantaardige wol, polystyreen en polyurethaan. Om de isolatie tegen weersinvloeden te beschermen, wordt bepleistering op het hekwerk aangebracht of wordt gevelbekleding aangebracht, die van hout, PVC of metaal kan zijn.

Prijs van gevelrenovatie met fineer of gevelbekleding

Gevelbekleding kost tussen €50/m² en €200/m².

Het is mogelijk om fineermaterialen op de gevel aan te brengen, zoals steen of fineer.

Steenfineer kan in bepaalde regio's een rol spelen en de hele gevel of slechts een deel ervan bedekken. Natuursteen of gereconstrueerde steenfineer biedt een traditionele esthetiek die het gebouw net zo goed beschermt als pleisterwerk of gevelbekleding.

Prijs van gevelrenovatie met buitenisolatie

Gevelbekleding is meestal een bekledingspaneel met ingebouwde isolatie. Ze kunnen worden gebruikt om een gevel snel te bedekken en tegelijkertijd uitstekende bescherming te bieden.

Gevelrenovatiekosten volgens reinigingstechnieken

Gevelreiniging moet worden uitgevoerd in overeenstemming met de geïnstalleerde materialen en de geconstateerde problemen. Als je deze voorzorgsmaatregel niet neemt, krijg je niet het gewenste resultaat, of integendeel, de restauratiewerkzaamheden zullen duurder uitvallen dan nodig is.

Soort reinigingReinigingstechniekenGemiddelde prijs per m²
SpuitreinigingZandstralen€25 tot €70
 Aerogumeren€30 tot €70
Nat reinigenSteam€10 tot €30
 Hoge druk€10 tot €25
 Chemisch€11 tot €35
 Nebulisatie€15 tot €20
Droog reinigenPoelen€25 tot €45
 Schuren€10 tot €25
laserreiniginglaserthermie€50 tot €100

Zandstralen (projectie van kiezelzand) en de minder agressieve versie ervan, airbrushen (granaat, korund, bicarbonaat) hebben prijzen die variëren van €25/m² tot €70/m².

Bij natreiniging worden grote hoeveelheden water op de gevel gespoten. De directe omgeving moet daarom bevorderlijk zijn voor het opnemen van de vloeistof zonder problemen te veroorzaken. Er zijn verschillende methoden:

 • Stoomreiniging, voor kwetsbare muren met weinig vuil.
 • Chemische reiniging, voor behandeling tegen schimmels, mos of uitbloeiingen.
 • Sproeien, een zeer zachte methode waarbij eenvoudig water wordt gesproeid.

Deze methoden kosten tussen €10/m² en €35/m².

Droog reinigen wordt gebruikt voor plaatselijke restauratiewerkzaamheden en wordt aanbevolen voor gevels waaraan gewerkt is, die oud en kwetsbaar zijn. De prijs van peeling of schuren varieert van €10/m² tot €45/m².

De kosten van gevelrenovatie met behulp van laser zijn hoog en daarom is dit voorbehouden aan historische gevels. Reken op een prijs tussen €50/m² en meer dan €100/m² voor dit soort werk.

Prijs van gevelrenovatie, afhankelijk van de gebruikte materialen

Na het wassen moeten eventuele reparaties aan de muren worden uitgevoerd en moet de nieuwe gevelbekleding worden aangebracht. Hier komt de keuze van het gevelmateriaal om de hoek kijken.

MaterialenGemiddelde prijs per m² (exclusief installatie)
Crepi - rendering€10 tot €20
Schilderen€3 tot €20
Houten gevelbekleding€20 tot €95
Metalen gevelbekleding€15 tot €25
Composiet gevelbekleding€40 tot €110
PVC gevelbekleding€15 tot €90
Siding€80 tot €150
Bestrating€25 tot €120

Een traditionele betonnen gevel is gevoelig voor scheuren en spleten, die opgevuld moeten worden om ervoor te zorgen dat de muren waterdicht blijven. De gevolgen van water dat een muur binnendringt, kunnen zeer ernstig zijn. Om deze scheuren te vullen, gebruiken we een pleister van een soort en korrelgrootte die geschikt zijn voor de situatie.

Zodra deze opvulpleister is opgedroogd, kan het definitieve pleistermateriaal worden aangebracht.

Prijs van een gevelrenovatie afhankelijk van de gebruikte materialen

Kosten van het pleisteren van een gevel

De prijs van pleisterwerk wordt geschat op €10/m² tot €20/m².

Het is een meerlagige of eenlagige coating, vergelijkbaar met mortel, die op de gevel wordt aangebracht door middel van spuiten of troffelen.

Ruw pleisterwerk is verkrijgbaar in een breed kleurengamma en de afwerking kan gebroken zijn (het meest voorkomend), geschraapt, rustiek of geplamuurd. Gips is verkrijgbaar in verschillende basismaterialen (hydraulische kalk, gips, vetkalk) en formaten (zakken, kant-en-klare mengsels).

Prijs van een gevelrenovatie inclusief schilderen

Afhankelijk van de kwaliteit en het aantal vereiste lagen varieert de prijs van gevelverf van €3/m² tot €20/m², momenteel de laagste prijs voor gevelrenovatie.

Verf wordt aangebracht op bepleistering in goede staat of op gevelbekleding. Het idee is om de esthetiek te verbeteren en het materiaal te beschermen.

Je gevel kan baat hebben bij een eenvoudige, goedkope acrylverf, een pliolietverf die zeer effectief is op gladde oppervlakken, een dik acrylproduct om scheuren en oneffenheden te maskeren, of een siloxaanverf voor zeer blootgestelde, vochtige muren.

Kosten van gevelrenovatie met ITE en gevelbekleding

Je kunt houten gevelbekleding (de meest voorkomende), metalen gevelbekleding, composiet gevelbekleding of PVC gevelbekleding gebruiken, met een scala aan esthetiek, prestaties en prijzen van €15/m² tot €110/m².

Dit is de ideale oplossing voor de gevels van uitbouwen of voor externe isolatie. Cladding bestaat uit een bekledingslaag die op de gevel wordt aangebracht (met een luchtspouw en/of thermische isolatie), ook wel een mantelwand genoemd.

Prijs van gevelrenovatie met gevelbekleding

Bekledingspanelen zijn gemaakt van beton, aluminium of een composietmateriaal en hebben meestal een binnenzijde met een isolatielaag.

Ze worden aan de gevel bevestigd met verankeringssystemen of eenvoudige schroeven. Dit installatiegemak gaat gepaard met een hogere prijs, met gevelbekleding die varieert van €80/m² tot €150/m².

Steen toevoegen aan het gevelrenovatiebudget

In sommige regio's kun je de traditie volgen en stenen fineer op de gevel aanbrengen. Je kunt natuursteen of gereconstrueerde steen gebruiken, afzonderlijk gelegd of in gegoten platen.

Afhankelijk van het gebruik van natuurlijke of gereconstrueerde materialen varieert de prijs van gevelsteen tussen €20/m² en €120/m².

Een gevel renoveren

Methoden: afhankelijk van het type gevelbekleding

Ongeacht het type gevelbekleding dat wordt gebruikt, begint elke gevelrenovatie met het voorbereiden van de bouwplaats, het beschermen van de ramen, het schoonmaken van de muren en het verwijderen van losse of beschadigde delen.

Vervolgens wordt de nieuwe gevelbekleding aangebracht, door middel van spuiten in het geval van bepleistering, of door spijkeren en schroeven in het geval van gevelbekleding. Externe isolatie maakt het proces iets ingewikkelder, omdat deze aan de muur moet worden verankerd en er vervolgens een houten frame of metalen traliewerk moet worden aangebracht om de gevelbekleding te ondersteunen.

Idealiter eindigt gevelrenovatie met een schoonmaak van het terrein, om ervoor te zorgen dat er geen afval of vervuilende stoffen rond het huis achterblijven.

Een gevel renoveren

Kosten van gevelrenovatie: Arbeidskosten

Arbeidskosten van een gevelwerker

Een expert in het pleisteren en bepleisteren van gevels geeft doorgaans prijzen op die variëren van €20/m² tot €50/m² voor het bepleisteren van een schone muur.

De vakman die verantwoordelijk is voor gevel- en pleisterwerk is een façadier, soms ook wel bepleisteraar genoemd. Deze vakman kan alle mogelijke werkzaamheden aan de voorkant van je huis uitvoeren: schoonmaken, repareren en afwerken.

Arbeidskosten voor een gevelschilder

De arbeidskosten liggen tussen €15/m² en €35/m².

Als je gevel in goede staat is en alleen basisherstelwerk nodig heeft, kun je een schilder inschakelen. De schilder renoveert verbleekte bepleistering en afbladderende gevelbekleding.

Schilders rekenen over het algemeen meer voor buitenwerk dan voor binnenwerk.

Vraag offertes aan: specificeer de kosten van je werk

Om de exacte kosten van je gevelrenovatie te bepalen, moet je een offerte aanvragen bij een vakman bij jou in de buurt. We raden je aan om meerdere offertes aan te vragen, zodat je prijzen kunt vergelijken en de vakman kunt kiezen die aan je eisen voldoet.

Als je project het aanbrengen van buitenisolatie omvat, is het een goed idee om een RGE (Reconnu Garant de l'Environnement) gecertificeerde gevelbouwer in te schakelen om te profiteren van overheidssubsidies.

Voorbeeld van een kostenraming voor gevelrenovatie: Standaard kostenraming

Laten we het geval nemen van een huis met 2 verdiepingen, met 115m² muren die een standaardpleister nodig hebben (schoonmaken, kleine reparaties en aanbrengen van steenslag).

De prijs van de gevelrenovatie, inclusief deze werkzaamheden, steigerwerk en schoonmaak ter plaatse, bedroeg €11.000.

Hetzelfde bedrijf maakte ter vergelijking ook een prijsopgave met buitenisolatie. De schatting voor deze complexere gevelrenovatie was hoger: €25.000, maar de huiseigenaar had recht op meer subsidies, ongeveer €8.600, dankzij MaPrimeRénov'.

Bijkomende kosten van gevelrenovatie

Chemische gevelbehandeling: vaak essentieel

Bepaalde chemische producten moeten worden overwogen voor specifieke diensten. Dit is het geval als je uitbloeiingen op de gevel ziet (grote witachtige vlekken veroorzaakt door capillaire werking) of als je buitenmuur een hoge mate van waterdichting nodig heeft.

Deze behandelingsproducten verzorgen de gevel of houden hem in goede gezondheid.

Modelleren en decoreren voor een gepersonaliseerde gevel

Als je de esthetiek van je huis wilt verbeteren, kun je overwegen om modillions (lijsten rond ramen), kroonlijsten, balkonbalusters of andere details in een andere kleur toe te voegen.

Deze versieringen geven de gevel karakter en reliëf, maar zullen de geschatte kosten van je gevelrenovatie iets verhogen.

Profiteer van gevelrenovatie om vensterbanken en luiken op te knappen

Een complete gevelrenovatie raming houdt vaak rekening met de renovatie van vensterbanken, luiken en kabels op de gevel.

Deze fase maakt het gevelwerk compleet en voorkomt dat er een tweede keer steigers moeten worden gebruikt.

Inspectie van de staat van de gevelvoegen en uitzettingsvoegen

Sommige delen van de gevels hebben uitzetvoegen waardoor de gevel iets kan bewegen. Eventuele voegen en voegafdekkingen op de gevel moeten worden vervangen tijdens de restauratie- of reinigingswerkzaamheden. Deze fase bestaat meestal uit twee delen: diagnose bij de voorbereiding van het werk en reparatie bij de afwerking van de gevel.

Haal het meeste uit je investering door energiebesparing

Bespaar op verwarming met buitenisolatie

Standaard buitengevelisolatie kan je verwarmingsfactuur met 15% tot 30% verlagen. Er wordt zelfs geschat dat tussen de 13% en 15% van de nationale energiebesparingen te danken is aan de renovatie van muurisolatie.

Voeg daar nog subsidies aan toe en je zult zien dat je renovatiewerk zichzelf in een mum van tijd terugverdient. De terugverdientijd voor buitenisolatie van een gebouw van voor 1980 tussen de 6 en 10 jaar. Hoe minder efficiënt het gebouw, hoe sneller de terugverdientijd.

Toegevoegde waarde voor je woning

Een nieuwe gevel zal ongetwijfeld een belangrijk verkoopargument zijn tegenover de concurrentie.

Dit maakt je huis aantrekkelijker en geeft het een aura van structurele gezondheid. Potentiële kopers zullen weten dat ze met jouw verkoopprijs kunnen besparen op latere restauratiewerkzaamheden.

Onderhoud van een gevel: vergelijkingstabel voor verschillende materialen

Een gevel moet regelmatig worden onderhouden met technieken die passen bij de betreffende materialen. De onderhoudsvriendelijkheid is vaak een belangrijk criterium voor huiseigenaren bij het kiezen van een materiaal.

MateriaalMoeilijkheidsgraadOnderhoud
Crepi*Wassen, borstelen, hoge druk
Schilderen**Wassen, strippen, schilderen
Siding van hout***Wassen, verven, beitsen, strippen
Siding van metaal, PVC of composiet*Wassen, borstelen, hoge druk
Siding*Wassen, borstelen, hoge druk
Bestrating**Wassen, borstelen, hoge druk, opnieuw voegen

Pleisterwerk en minerale producten kunnen worden gewassen en geborsteld.

Houten gevelbekleding vergt het meeste onderhoud, omdat het regelmatig moet worden behandeld met een laag beits of verf. Sommige verven voor gevelbekleding zijn ontworpen om 15 tot 20 jaar mee te gaan.

Op veel materialen kun je een standaard wasbeurt uitvoeren en een waterafstotend of algicide product aanbrengen om de gevel langer in goede staat te houden.

Gevelrenovatie stap voor stap voorbereiden

In het algemeen wordt een volledig gevelrenovatieproject in opeenvolgende fasen uitgevoerd. Al deze fases hebben een impact op je gevelrenovatiebudget. Sommige fasen kunnen optioneel zijn, afhankelijk van je situatie, terwijl andere verplicht zijn, dus je moet vertrouwen op de aanbevelingen van je vakman.

 • Het plaatsen van steigers indien nodig.
 • Verwijderen van de oude gevelbekleding.
 • Herstellen van schade en defecten aan de ondergrond.
 • Inspectie van voegen en andere bevestigingen (waar nodig vervanging).
 • Voorbereiden van de ondergrond en beschermen van openingen.
 • Aanbrengen van een primer of optioneel technisch element (wapening of anderszins).
 • Aanbrengen van de nieuwe gevelbekleding.
 • Verwijderen van puin.

FAQ

Hoeveel kost een gevelrenovatie?

De prijs van een gevelrenovatie kan variëren van €25 tot €140/m², afhankelijk van het soort werk.

Hoe kan ik mijn gevel renoveren tegen lagere kosten?

Als je buitenisolatie aanbrengt, kun je in aanmerking komen voor overheidssubsidies die de kosten van je gevel verlagen.

Hoe hangt er een prijskaartje aan een gevel?

Om een correct prijskaartje aan je gevel te hangen, moet je rekening houden met de aard van het gebouw, het bekledingsmateriaal, de uit te voeren reparaties en de behoefte aan externe isolatie.

Welke hulp is er beschikbaar voor een gevelrenovatie?

Als je een ITE-systeem laat installeren, kun je in aanmerking komen voor een aantal subsidies van de overheid, waaronder die van ANAH en BTW-voordeel.

Wanneer moet je een gevelrenovatie uitvoeren?

In sommige gemeenten moet gevelrenovatie binnen een bepaald tijdsbestek worden uitgevoerd, bijvoorbeeld om de 10 jaar. Als je regelmatig onderhoud pleegt, kan je gevel in de praktijk 30 tot 50 jaar meegaan.