Schimmel op een slaapkamermuur: wat te doen?

In een huis kan vocht in elke kamer opduiken, zelfs in een slaapkamer. Vocht in de slaapkamer leidt meestal tot het ontstaan van schimmel op de muren. Dus hoe ga je om met schimmel op een slaapkamermuur? Wat is de behandeling voor vocht op slaapkamermuren? Wat zijn de gevolgen van schimmel op een slaapkamermuur? Het is allemaal hier.

schimmel in de slaapkamer

De oorzaken van schimmel op slaapkamermuren

Schimmel op de muren van een kamer kan verschillende vormen aannemen: aureolen, mossen of uitbloeiingen. Het is een verzameling microscopische schimmels die ontstaan door overmatig vocht in de muren.

Het is belangrijk de bronnen van het vocht te achterhalen om het beter te kunnen behandelen. Meestal verschijnen schimmels op muren na :

 • Waterschade: gesprongen leidingen, overstroming,
 • Waterinfiltratie: wanneer de muur poreus is of scheuren vertoont, of wanneer de voegen van een raam defect zijn,
 • Onvoldoende ventilatie: de natuurlijke vochtigheid die door de ademhaling wordt geproduceerd, veroorzaakt condensvorming op de muren van een slecht geventileerde ruimte.
 • Capillaire opstijging: wanneer vocht van de vloer naar de muren trekt.

De gevolgen van vochtigheid in een kamer

Vochtigheid bevordert het ontstaan en de ontwikkeling van schimmel op de muren van een kamer. Schimmel kan gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral bij kinderen. De pathologieën die door schimmel kunnen worden veroorzaakt, zijn onder meer

 • Chronische rhinitis,
 • Chronische hoest,
 • Ontsteking van de luchtwegen,
 • astma,
 • Irritatie van het slijmvlies,
 • Huidirritatie.

Maar schimmels veroorzaken ook schade aan materialen. De problemen zijn niet alleen esthetisch. De integriteit van de drager waarop zich een schimmel ontwikkelt, verslechtert immers beetje bij beetje, waardoor de drager, zonder passende behandeling, onbruikbaar wordt.

Wat te doen tegen schimmel op slaapkamermuren?

Om problemen te voorkomen, zowel voor uw gezondheid als voor de materialen in uw woning, is het van essentieel belang het vocht te behandelen en de schimmel te verwijderen.

Schimmel verwijderen van vochtige slaapkamermuren

Schimmel op muren kan op een aantal manieren worden verwijderd. Doe eerst een papieren masker op en doe rubberen handschoenen aan, zodat u niet in direct contact komt met de schimmels. Gebruik vervolgens een borstel of een spons om zoveel mogelijk schimmel te verwijderen. Om vlekken te verwijderen, kunt u kiezen tussen de volgende oplossingen:

 • Mengsel van witte azijn en water: Dit is een milieuvriendelijke oplossing, maar het is zeer effectief. Meng 200 ml warm water met 300 ml azijn en wrijf over het bevlekte oppervlak met een spons die in het mengsel is gedrenkt. Laat enkele uren intrekken alvorens af te nemen met een doek.
 • Bleekmiddel: verdun een dosis bleekmiddel in een beetje water. Op de te verwijderen vlekken spuiten en vervolgens schrobben met een borstel. U kunt het proces herhalen indien nodig.
 • Schimmelwerende producten: deze zijn gebruiksklaar of moeten worden verdund in een beetje water. Volg gewoon de instructies op de verpakking van het product.

Behandeling van vocht in slaapkamermuren

Het schoonmaken van de muur is niet voldoende om het verschijnen van schimmel volledig uit te roeien. Om van het probleem af te komen, moet u de bron van het vocht aanpakken:

 • Onvoldoende ventilatie: verlucht de kamer gedurende minstens 20 minuten per dag op natuurlijke wijze. Voor meer efficiëntie kunt u ook een mechanisch ventilatiesysteem in uw huis installeren.
 • Waterinfiltratie: controleer uw dak op lekken en repareer de problemen. Behandel ook poreuze muren en kieren, bijvoorbeeld met een waterafstotend middel.
 • Capillaire opstijging: er zijn verschillende oplossingen om de muur uit te drogen en waterdicht te maken. Deze omvatten waterafstotende middelen, waterdichtingsmembranen, drainage, centrale droging en omkasting.

Een vakman inschakelen om vocht op een slaapkamermuur te behandelen

Om de meest geschikte oplossing te vinden om schimmel uit te roeien en het vochtprobleem in een slaapkamer te behandelen, is het raadzaam een professional in te schakelen. Hij zal eerst op zoek gaan naar de oorzaken van het vocht, en vervolgens behandelingen voorstellen die aangepast zijn aan de situatie en aan uw budget.

Zoals met alle werk, heeft dit een prijs. Om de vakman beter te kiezen en van de beste tarieven te profiteren, kan het vergelijken van verschillende prijsopgaven u dus enorm helpen. Zo kunt u ook uw budget beter voorbereiden op de behandeling van de vochtigheid in uw kamer.