Het isoleren van een vochtige muur

Hoewel het moeilijk te bereiken is, is de isolatie van een vochtige muur toch essentieel. Nog voordat er sprake is van thermische isolatie, is het noodzakelijk om de oorsprong van de vochtigheid op te sporen en deze te behandelen om de betreffende muur definitief te saneren. Hier zijn een paar verklaringen voor het goed isoleren van een vochtige muur.

Vochtige muur: een niet te verwaarlozen symptoom

Ongeacht de betreffende muur, het exterieur of het interieur, de aanwezigheid van vocht is een anomalie die moet worden gecorrigeerd. De aanwezigheid van vocht is het gevolg van een infiltratie of een min of meer belangrijke ophoping van water die ernstige gevolgen zal hebben voor de muur zelf en voor de kwaliteit van het leven in de getroffen kamer. Symptomen van deze grote aandoening, de aanwezigheid van vlekken, condensatie, geur, het afschilferen van decoratieve coatings of zelfs salpeter of schimmel moeten een waarschuwing zijn. Het water dat de structuur van de muur verandert, kan afkomstig zijn van een gebrek aan ventilatie in de ruimte, infiltratie, de effecten van hydrostatische druk of opstijgend vocht. Deze verschillende oorzaken van het probleem vereisen de tussenkomst van een professional voor een precieze diagnose.

Saneren voor het isoleren

Omdat veel isolaties waterdicht zijn, is het des te belangrijker om de vochtige muur schoon te maken alvorens deze te installeren. Het aanbrengen van een waterdichte isolatie op een muur die nog steeds aan waterinfiltratie wordt blootgesteld, houdt het water vast en verergert het verval. De muur zal letterlijk wegrotten met catastrofale structurele en gezondheidsgevolgen. Het is daarom absoluut noodzakelijk dat dit vochtprobleem wordt opgespoord en verholpen voordat de isolatiewerkzaamheden worden uitgevoerd. Er is een oplossing voor elk probleem! Door de installatie van gecontroleerde mechanische ventilatie, harsinjectie, het afdichten van de gevel, de drainage of de behuizing kan de muur permanent uitdrogen. Opgemerkt moet worden dat de vele oorzaken van vochtigheid vaak verschillende en complementaire reacties vereisen. In ieder geval kunnen we u alleen maar aanraden een professional in te schakelen om het probleem zo volledig mogelijk te verhelpen!

Keuze van de isolatie en installatie

Een muur die behandeld is voor vocht moet een beetje geduld en speciale aandacht krijgen voordat hij geïsoleerd wordt. Dit betekent dat u de tijd moet nemen om de muur te drogen, eventueel met een ventilator, en dat u erop moet letten dat het probleem zich niet opnieuw voordoet. Pas als de muur volledig droog en gezond is, kunt u overwegen om isolatie aan te brengen. Er zijn twee oplossingen, beide even goed als elkaar:

 • Luchtspleet en glaswol: Uit voorzorg wordt bij dit soort probleemmuren aanbevolen om een bouwspleet van 2 tot 4 cm tussen de muur en de isolatie te laten door het aanbrengen van de bijbehorende panlatten. De zo ontstane luchtruimte tussen de muur en de isolatie maakt een natuurlijke vochtregulering mogelijk. Kies dan voor een niet-hydrofiele isolatie, d.w.z. een isolatie waarvan de componenten niet oplosbaar zijn in water. Dit is het geval voor halfstijve rotswolpanelen die perfect zijn aangepast aan de isolatie van dit type wand. Tussen deze isolatie en de gipsplaat moet dan een luchtdichte dampschermbaan worden geplaatst om te voorkomen dat deze laatste wordt blootgesteld aan de dampen die door de muur worden uitgestoten.
 • Geëxpandeerde kurk: Een 100% natuurlijk materiaal, kurk biedt het voordeel dat het rotvrij en dampdoorlatend is. Verkocht in de vorm van platen of rollen, moet het 20 tot 100 mm dik zijn, afhankelijk van het niveau van de isolatie die nodig is voor de betreffende ruimte. Het kan dus worden geïnstalleerd op de betreffende muur, waardoor er een ruimte van slechts 5 mm overblijft. De techniek bestaat uit het aanbrengen op de speciaal ontworpen muurprofielen om de isolatie door middel van verlijming vast te zetten. Esthetisch, kurk hoeft niet per se bedekt te worden.
  • isoleren muren

   Hoeveel kost de operatie?

   De kosten voor de behandeling van een natte muur zijn direct gerelateerd aan de aard van het probleem. Als een ventilatiedefect gemakkelijk kan worden verholpen door de installatie van een Gecontroleerde Mechanische Ventilatie, van 700 tot 2000 € inclusief installatie afhankelijk van het model, is de behandeling van capillaire stijging veel complexer en kost het gemiddeld zo'n 120 € per strekkende meter. De isolatie zelf is dan niet duurder dan voor een droge wand bij de oorsprong: tel tussen 35 en 45 € de bundel halfstijve glaswolpanelen. Kiest u voor de uitgebreide kurkoptie, dan betaalt u minder dan €5 per 20 mm plaat (1 m x 0,5 m): de eenvoudigste en goedkoopste oplossing!

   Lees ook Gevelisolatie Plaatsen: Prijs, Mogelijkheden en Voordelen

   Zoals u ziet, is het niet zozeer de isolatie als wel de renovatie van een vochtige muur die een probleem vormt. Bij de renovatie moet de ontdekking van een vochtige muur met de grootste zorg worden behandeld. Een probleem dat kan worden verholpen en dat na de installatie van een aangepaste isolatie slechts een slecht geheugen is!