Welke kleur voor mijn gevel?

Woont u in een oud pand en wilt u de voorgevel van uw huis een opknapbeurt geven? Bouwt u een nieuw huis en wilt u uw gevel een unieke toets geven die u weerspiegelt? Er gaat niets boven het toevoegen van wat kleur! Maar wat uw project ook is, de juiste kleur kiezen voor uw exterieur is geen gemakkelijke opdracht... Naast uw decoratieve wensen moet u namelijk rekening houden met verschillende criteria om geen fout te maken. Voor een optimaal resultaat moet u niet alleen bepaalde stijlregels in acht nemen, maar ook enkele stedenbouwkundige beperkingen. Wat zijn de elementen waarmee rekening moet worden gehouden? Wat zijn de wettelijke verplichtingen waarmee rekening moet worden gehouden? Om de juiste kleuren voor uw gevel te kiezen, volgt u ons advies.

welke kleur gevel schilderen

De kleur van de gevel van uw huis kiezen in functie van de architectuur

Een van de eerste criteria waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van de juiste kleur voor uw gevelmuren is de architectuur van het huis. Meestal zullen huizen met een traditionele stijl zich een breder kleurengamma veroorloven. Omgekeerd zijn neutrale tinten (wit, beige, zwart, enz.) meer in trek bij huizen met een eigentijds design.

Maar naast de kleur zal ook het materiaal van uw gevel een belangrijke rol spelen in de persoonlijkheid van uw huis. Renderings, matte renderings met een effect of meer sobere renderings, gevelbekleding: de combinatie van kleur en materiaal is een sleutelelement van de bouwstijl, dat met zorg moet worden gecombineerd.

De kleur van uw huisgevel kiezen in functie van de gewenste sfeer

Net zoals bij de inrichting van uw interieur en de keuze van uw decoratie, moet ook de kleur van uw buitenbepleistering (of bepleistering, of gevelbekleding) overeenstemmen met uw wensen en smaken om de gewenste sfeer over te brengen.

Als u een tuin hebt, kunnen de kleuren van de gevel ook de sfeer in uw groene ruimte beïnvloeden. Warme kleuren zoals rood, oranje, oker, roze of geel worden gekozen om een warm en gastvrij beeld in uw huis te brengen.

Als u daarentegen verborgen wilt wonen en op wilt gaan in het landschap, verdienen koelere of neutrale kleuren zoals grijs, beige en taupe de voorkeur.

Kleuren zoals blauw of groen zijn bijzonder geschikt voor een mariene omgeving.

Tenslotte zal het contrast tussen de kleur van de muren en de kleur van het schrijnwerk in grote mate bijdragen tot de geest van uw gevel.

Wilt u de kleur van uw gevel veranderen?

De kleur van uw huis gevel kiezen naargelang de oriëntatie

De oriëntatie van het huis wordt maar al te vaak verwaarloosd, of het nu gaat om ontwerp, decoratie of schilderwerk. Deze parameter is echter even belangrijk als de andere. Woont u bijvoorbeeld in het zuiden in een huis dat voortdurend aan de zon wordt blootgesteld, dan is het raadzaam voor een lichter kleurenschema te kiezen, omdat donkere kleuren de neiging hebben te verbleken wanneer ze aan UV-licht worden blootgesteld. Bovendien kunt u met deze keuze ook profiteren van thermisch comfort in de zomer, omdat sterke kleuren de warmte van de zonnestralen op natuurlijke wijze absorberen. Omgekeerd zijn neutrale kleuren geschikter voor een gevel die naar het noorden is gericht. Vermijd echter te licht, vuil en verblindend wit in de zomer.

De kleur van uw gevel kiezen in functie van de directe omgeving

Bij het kiezen van de kleuren voor de muren van uw huis is het belangrijk rekening te houden met de architectuur en de kleuren van naburige huizen, om de harmonie van een plaats te bewaren. Iets radicaal anders willen doen - met het risico een onaantrekkelijk resultaat te verkrijgen en daardoor de toorn van de buren over je af te roepen - is over het algemeen namelijk niet de verstandigste keuze... Observeer ook de kleuren van de gevels van uw buren om er zeker van te zijn dat u min of meer in de pas loopt met de overheersende tint.

Zelfs als je origineel wilt zijn, vergeet de plaatselijke tradities niet. In de ene regio zie je bijvoorbeeld meer felle kleuren dan in de andere, Toulouse wordt ook wel de roze stad genoemd... Regionale stijl is vooral belangrijk als je in een traditioneel huis woont of in een huis met een historisch stadscentrum.

Het omringende landschap moet u ook helpen de juiste keuzes te maken. Een villa aan zee is bijvoorbeeld perfect geschikt voor een donkerder of donkerder blauw; als u het groen in uw tuin wilt benadrukken, is zwart ook een gedurfde maar overtuigende keuze.

De kleur van de gevel van uw huis kiezen op basis van de elementen die niet kunnen worden geschilderd

De keuze van de kleuren voor de gevel moet ook in overeenstemming zijn met de architectonische elementen die niet kunnen worden geschilderd. Daartoe behoren het dak, de bakstenen of stenen vensteromlijstingen, het terras en de geplaveide paden. Voor een geslaagd resultaat moet bij de keuze van de kleuren van uw muren met deze elementen rekening worden gehouden.

Wat de algemene harmonie van het gebouw betreft, kunt u zich het best beperken tot maximaal 3 tinten (met inbegrip van luiken, daken en buitenschrijnwerk). Als uw houtwerk donker is, kunt u beter voor een lichte kleur kiezen en omgekeerd. Om uw huis meer kleur te geven, kunt u spelen met de kleuren van uw gordijnen, uw bloempotten of zelfs uw brievenbus!

Het kiezen van de kleur van de gevel van uw huis volgens de opgelegde beperkingen

Last but not least moet u rekening houden met de regels en verplichtingen die in uw stad gelden. Het is belangrijk te weten dat u niet alles kunt doen wat u wilt en dat u in de meeste gevallen rekening moet houden met bepaalde beperkingen.

Het eerste document dat u moet raadplegen voordat u uw verfkleur kiest, is het PLU (Plan Local d'Urbanisme). Het geeft u informatie over de bestaande regels en beperkingen en kan u een kleurenkaart van mogelijke kleuren opleggen. Hetzelfde document geeft u ook informatie over de aard van uw eigendom, d.w.z. of uw huis al dan niet op de monumentenlijst staat, wat extra beperkingen kan inhouden.

Een andere interessante bron om te raadplegen is de website van de CAUE (Conseil d'Architecture, d'Urbanisme et de l'Environnement) in uw regio. Zij biedt vaak goed geïllustreerde documenten waarin de traditionele kleurkaarten van het plaatselijke gebouw en de relevante kleurencombinaties om de gevel te harmoniseren met andere elementen zoals luiken, deuren, balustrades en poorten worden belicht.

Tot slot, als u in een woonwijk woont, moet u ook de voorschriften daarvan in acht nemen om uw gevelkleur te kiezen.

In alle gevallen bent u verplicht een verklaring van werken af te leggen om een wijziging van deze aard aan te brengen.

Goed om weten: in sommige gemeenten is gevelrestauratie om de 10 jaar verplicht.

Bent u van plan iets aan uw gevel te doen?