Welke pleister voor welke ondergrond?

Heeft u besloten om uw gevel opnieuw te coaten? Om ervoor te zorgen dat uw wandbekleding lang meegaat en dat uw huis er zo lang mogelijk goed uitziet, moet uw pleister niet willekeurig worden gekozen. Elk type rendering heeft zijn eigen specifieke kenmerken en stemt niet overeen met alle steunen. Wat zijn dat voor types? Hoe te kiezen in functie van uw gevel? Antwoorden in het artikel.

gekleurde bepleistering

Soorten pleistering

Er zijn twee hoofdtypen rendering: traditioneel en eenlaags. Wat zijn hun specifieke kenmerken?


  • Traditionele pleistering
    Samengesteld uit natuurlijke hydraulische kalk en zand, zullen zij de waterdichtheid van uw muren garanderen en ze tegelijkertijd laten ademen. Zij worden in het algemeen in 3 opeenvolgende lagen aangebracht : de gobetis is de eerste klevende laag, dan komt de tweede, dikkere laag die de pleisterlaag wordt genoemd, en tenslotte de derde en laatste laag die als afwerking dient. Dit type pleisterwerk wordt het vaakst gebruikt voor gevelrenovatie, maar kan ook worden gekozen voor nieuwbouw.
    Hoewel de traditionele bepleistering geleidelijk terrein verliest aan de moderne bepleistering, die gemakkelijker aan te brengen is, biedt zij niettemin belangrijke voordelen: een grotere weerstand en een betere luchtdoorlatendheid van de muren.
  • Eénlaagse pleisters
    Zij worden steeds meer gebruikt en worden zeer gewaardeerd om hun gebruiksgemak. Eenlaags pleisterwerk is samengesteld uit cement en kalk. Ze zijn klaar voor gebruik en hebben maar één laag nodig. Eenlaagse bepleistering laat uw muren echter minder ademen en moet daarom worden vermeden voor stenen oppervlakken. Gebruik het in plaats daarvan als uw gevel is gemaakt van brikblokken of bakstenen. Bovendien moet het aan te brengen oppervlak perfect glad zijn, omdat het, in tegenstelling tot traditionele coatings, geen gebreken kan corrigeren. Naast de snelheid van aanbrengen hebben pleisterlagen met één laag ook andere voordelen, zoals een zeer goede waterdichting en een levensduur van ongeveer 30 tot 50 jaar.

Hoe moet de gevel worden voorbereid voordat de coating wordt aangebracht?

Welk type bepleistering u ook kiest, het is van essentieel belang uw gevel voor te bereiden voordat u de coating aanbrengt. Hier zijn wat stappen om te volgen:

  • Reinigen van de gevel

    De eerste stap is het grondig reinigen van uw gevel. Schimmels, zwammen en korstmossen moeten worden verwijderd. De oude coating moet ook volledig worden verwijderd. Als de muur weer gezond is, moet hij droog zijn. Breng geen coating aan op een natte gevel, omdat dit kan leiden tot een slechte hechting.
  • Onvolkomenheden opvullen
    Als u oppervlakkige scheurtjes in uw gevel ziet, moeten deze worden opgevuld met mastiek voordat het pleisterwerk wordt aangebracht.
  • Verwijder de voegen

Als uw huis van steen of baksteen is, is het belangrijk om 2 tot 5 centimeter van de voegen te verwijderen om een goede hechting van de bepleistering te verzekeren.

Heeft u meer advies nodig? Aarzel niet om een professional te raadplegen!

Een specialist nodig om uw gevel te renoveren?