De voegen verwijderen

Heb je opgemerkt dat de voegen in de gevel van je woning aan het aftakelen zijn? Dan zijn er meerdere manieren om dit probleem op te lossen. Het is wel belangrijk dat je hier iets aan doet, want mocht je dit zo houden, dan ben je vaak op de lange termijn nog verder van huis. Er zijn verschillende oorzaken en redenen waarom het belangrijk is om te kiezen voor herstel aan de voegen. Op deze pagina vind je onder andere de mogelijkheden die je hebt voor het laten uitvoeren van herstelwerkzaamheden aan de voegen. Ook kun je hier de gemiddelde prijzen vinden van de diverse mogelijkheden.

Waarom is voegen verwijderen nodig?

Er zijn verschillende redenen waarom het nodig kan zijn om de voegen van de gevel te verwijderen en te vervangen voor nieuw voegwerk. Het kan zijn dat je de gevel wilt laten renoveren en daarom kiest voor een rigoureuze aanpak. Wanneer je ziet dat de voegen ernstig beschadigd zijn kan dit een reden zijn om voor deze methode te kiezen. Hoe kun je dit zien? Beschadigde voegen hebben barsten, scheuren of brokkelen af. Ook wanneer de voegen erg vuil zijn kun je ervoor kiezen dit op te lossen met een grondige schoonmaakbeurt. Hiervoor heb je wel de hulp van een gespecialiseerd bedrijf nodig.

voegen verwijderen

Twee redenen om de voegen te herstellen

Misschien heb je inderdaad gemerkt dat er een aantal voegen in de gevel van je woning loszitten of af beginnen te brokkelen. Wellicht zijn de voegen erg vuil maar vind je niet dat hier wat aan gedaan moet worden. Toch zijn er twee belangrijke redenen waarom je dit wel zou moeten doen:

  • Bescherming: beschadigd of vuil voegwerk is extra kwetsbaar. Dit betekent dat bij veel regen het vocht op deze plekken gemakkelijk naar binnen kan dringen. Opstijgend vocht vormt op lange termijn nog een veel ernstiger probleem.
  • Uitstraling: behalve dat de voegen verwijderen en herstellen dringend nodig is, geeft het ook een nieuwe look aan je woning. De gevel zal er weer uitzien als nieuw.

Voegen verwijderen: de mogelijkheden

Voegen verwijderen is slechts een kleine stap die gemaakt wordt om het uiteindelijke resultaat te behalen. De voegen kunnen op verschillende manieren verwijderd worden, en daarna moet er vanzelfsprekend nieuw voegwerk geplaatst worden. Hier vind je een overzicht van de mogelijke werkzaamheden, de methoden en eventuele combinaties met andere herstelwerkzaamheden die kunnen worden uitgevoerd aan de gevel. Zo zijn er twee manieren waarop de voegen verwijderd kunnen worden. Je kunt kiezen voor uithakken en uitslijpen.

Voegen uithakken

Een van de manieren om het oude voegwerk te verwijderen is door een speciale hakhamer te gebruiken. De voegen worden verwijderd middels uithakken. De hakhamer slaat met snelle bewegingen op de voegen. Met behulp van perslucht wordt precies de juiste hoeveelheid kracht op de voegen gezet. Dit zorgt ervoor dat de voegen loskomen, maar dat de ondermuur niet beschadigd raakt. Dit maakt uithakken tot een snelle en effectieve manier om voegen te verwijderen. Deze methode is echter wel minder nauwkeurig.

Het uislijpen van voegen

Een andere wijze waarop de voegen verwijderd kunnen worden is uitslijpen. Hier wordt er gebruik gemaakt van een slijptol of speciale frees. Welk gereedschap wordt gebruikt is geheel afhankelijk van het soort voeg dat in de gevel zit. Hiermee wordt op nauwkeurige wijze de oude voeg verwijderd. Het is vooral een geschikte methode bij oudere gebouwen, omdat hier met de uiterste voorzichtigheid mee moet worden omgegaan. Doordat het echter zo nauwkeurig gebeurt, duurt het ook langer voordat alle voegen zijn verwijderd.

Tip: vervang beschadigde stenen

Tijdens het verwijderen van de voegen kan het voorkomen dat er ook een aantal beschadigde bakstenen in de gevel zitten. Het is aan te raden om deze direct te verwijderen en te vervangen voor nieuwe bakstenen, zodat dit geen kwetsbaar punt vormt. Laat je deze bakstenen wel zitten? Dan zal het vocht hier alsnog gemakkelijk naar binnen kunnen dringen en ernstige schade aanrichten. Om 100% verzekerd te zijn van resultaat kies je voor het vervangen van deze beschadigde bakstenen. Het is eenvoudig om nieuwe stenen aan te schaffen. Deze kunnen tegelijk met het nieuwe voegwerk geplaatst worden. Lees hier meer over het vervangen van metselwerk.

De gevel voegen

Nadat het oude voegwerk is verwijderd is het noodzakelijk dat er nieuwe voegen worden geplaatst. Je hebt hierbij keuze uit verschillende voegsoorten en daarnaast heb je ook de mogelijkheid om een andere kleur uit te kiezen. Bij het kiezen van een voegsoort komt het vooral aan op je persoonlijke smaak of budget.

De meest bekende voegsoorten

Er zijn een aantal voegsoorten die zeer geschikt zijn voor de gevel van je woning. Deze voegsoorten worden op verschillende manieren afgewerkt. Hier vind je een overzicht van de meest gekozen voegsoorten:

oude voegen verwijderen
  • Knipvoeg: een ingesneden voeg die aan beide kanten is afgesneden en iets uitsteekt boven de bakstenen
  • Snijvoeg: voeg die gelijk staat aan de voorzijde van de bakstenen.
  • Schaduwvoeg: deze voeg oogt schuin en zorgt hiermee voor een aangenaam esthetisch effect
  • Verdiepte voeg: een dieper liggende voeg dat de gevel voorziet van een schaduweffect
  • Platvolle voeg: een met de bakstenen gelijk gestreken voeg
  • Platvolborstelwerk: voeg die is afgewerkt met een speciale borstel voor een mooi effect.

De keuze in kleur

Nadat je een keuze hebt gemaakt in de voegsoort die je graag terugziet op de gevel, moet je ook kiezen voor een kleur. Je kunt kiezen voor wit, een standaard en frisse optie of grijs, een veel gekozen en basic mogelijkheid, maar er zijn ook andere opties. Zo kun je kiezen voor zwart; deze kleur zorgt voor een warm en modern effect. Daarnaast heb je ook toon op toon: hierbij wordt de kleur van de voegen aangepast op de kleur van de bakstenen. Dit vormt een strak geheel.

Combinatie met gevelreiniging

Tot slot kun je ook nog kiezen om het verwijderen en herstellen van de voegen te combineren met gevelreiniging. Vooral wanneer de voegen en stenen van de gevel erg vies zijn is het aan te raden om hier iets aan te laten doen. Een schone gevel met nieuwe voegen zorgt namelijk voor een nog beter effect waar je jarenlang van kunt profiteren. Er zijn verschillende methodes mogelijk, afhankelijk van de staat waarin de gevel verkeerd.

Methode 1: Stoomreiniging

Stoomreiniging is een goedkope en milieuvriendelijke oplossing om de gevel te reinigen. Heet water wordt in de vorm van stoom op de muur gespoten. Vooral bij milde vervuiling is dit een goede optie. Bij stoomreiniging is er vooral sprake van een oppervlakkige reiniging. Vuil dat dieper zit zal niet weggehaald worden.

Methode 2: Nevelstralen/zandstralen

e kunt ook kiezen voor nevelstralen of zandstralen: dit zijn beide milieuvriendelijk methodes waar geen chemicaliën aan te pas komen. Er wordt gebruik gemaakt van een combinatie van water en straalzand dat onder hoge druk op de muur wordt gespoten. Dit is echter niet voor iedere gevel en ondergrond mogelijk.

Methode 3: Chemisch reinigen

Bij hardnekkige vervuiling, zoals groene aanslag, zoutaanslag of graffiti wordt gebruik gemaakt van chemische reiniging. Hierbij worden chemicaliën gebruikt waarbij er door aanraking met het vuil een chemische reactie ontstaat. Het vuil zal hierbij oplossen. Dit is een snelle en effectieve, maar minder milieuvriendelijke methode.

Een overzicht van de kosten

Het verwijderen van het oude voegwerk, het aanbrengen van nieuwe voegen en de eventuele combinatie met andere methodes. Het is lastig om een duidelijk beeld te krijgen van de kosten die hieraan verbonden zijn. Toch is het belangrijk om een schatting te maken, zodat je in iedere geval een richtprijs hebt. Voor een prijs op maat neem je contact op met een erkend bedrijf die je kan helpen bij het verrichten van deze werkzaamheden. Hier vind je een duidelijk overzicht van de werkzaamheden en de gemiddelde prijzen per methode.

Werkzaamheden Kosten
De voegen verwijderen:
Voegen uitslijpen €25 à €50 per m2
Voegen uithakken €33 à €42 per m2
Gevel opnieuw voegen:
Knipvoeg tussen de €60 en €110 per m2
Snijvoeg tussen de €60 en €110 per m2
Schaduwvoeg €11 à €16 per m2
Verdiepte voeg €8 à €11 per m2
Platvolle voeg €8 à €11 per m2
Platvolborstelwerk €8 à €11 per m2
Gevel reinigen:
Stoomreiniging €5 per m2
Nevel/zandstralen tussen de €11 en €15 per m2
Chemisch reinigen €5 per m2

Een prijs op maat

Het is aan te raden om een offerte aan te vragen voor het uitvoeren van deze herstelwerkzaamheden. Vraag bij meerdere gespecialiseerde bedrijven een offerte aan; deze kun je onderling met elkaar vergelijken en zo een overwogen keuze maken. Het is altijd slim om te kiezen voor een expert op dit gebied, zodat je zeker kunt zijn van een goed resultaat.