Wat kost een natuurstenen muur?

Natuurstenen muren zijn een symbool van natuurlijkheid en stabiele waarde. Ons rekenvoorbeeld moet u helpen om de kosten van een natuurstenen muur correct in te schatten.

natuurstenen muur

Natuurstenen muurtypes in het overzicht

Natuurstenen muren worden in vier verschillende, basistypes gebouwd:

 • Als een leunmuur op een helling of verhoogd bed enz. in droge opstelling
 • als een leunmuur op een helling of verhoogd bed enz. met massief metselwerk
 • als een vrijstaande wand met massief metselwerk of als
 • vrijstaande wand in droge opstelling

Dit laatste is echter statisch twijfelachtig gezien het hoge materiaalgewicht en kan alleen worden gebruikt voor lage natuursteenmuren. Dry-laid natuurstenen muren hebben het voordeel dat ze bijzonder natuurlijk kunnen worden gemaakt door geïntegreerde beplanting. Stevig ommuurde natuurstenen muren daarentegen zorgen voor een hoge mate van stabiliteit en zijn, mits goed ontworpen, een effectieve bescherming tegen uitglijdende grond.

Kostenberekening aan de hand van het voorbeeld

Natuurstenen vormen de grootste kostenfactor. Maar er zijn ook verschillen. Hewn stenen zijn natuurlijk duurder dan steengroevestenen en het soort steen bepaalt ook de prijs.

Als rekenvoorbeeld dient een vrijstaande natuurstenen muur met gehouwen kalksteen, gemiddelde randafmetingen 10x10x25cm, en een muurhoogte van een meter. Met een lengte van vijf meter is het muuroppervlak 2x5qm = 10qm.

Overzicht van de kosten:

 • 10 vierkante meter gehouwen kalksteen = 950,00 €
 • Vulling uit grof grind 1,5 kubieke meter = 60,00 €.
 • Geprefabriceerd beton (13,59€ aan) 2,5 kubieke meter = 175,00 €
 • Materiaaltransport forfaitair = 150,00 €
 • Baggerschipverhuur 1 dag = 100,00 €
 • Graafmachineverhuur 1 dag met apparatuurbeheerder = 320,00 €

Het resultaat:

 • In eigen bijdrage kost zo'n muur met een lengte van vijf meter: ongeveer 1.450,00 €.
 • In eigen bijdrage maar met apparatuurbeheerder: ca. 1.670,00 €

Onbehandelde en gehouwen natuurstenen zijn niet alleen verkrijgbaar in natuursteenspeciaalzaken, maar ook direct uit de groeve. Daar worden echter geen berekeningen gemaakt in vierkante meters, maar in tonnen. Als u op veilig wilt zijn en niet te veel of te weinig wilt kopen (twee transporten veroorzaken ook twee keer transportkosten), moet u de vierkante meters omzetten in tonnen.

Zo zet je de vierkante meters om in tonnen (voorbeeld)

 • In het bovenstaande voorbeeld waren de gemiddelde randafmetingen van de gehouwen kalkstenen 10x10x25cm.
 • Bij een wandhoogte van 1m heb je 4×10 = 40 stenen per vierkante meter nodig.
 • De lengte van de muur is 5m, dus 5×40 = 200 stenen.
 • Omdat je twee zichtbare vlakken hebt met een vrijstaande wand, moet je twee keer rekenen. Je hebt in totaal 400 stenen nodig.
 • Weeg een gemiddelde steen af en vermenigvuldig dit gewicht met 400 en je krijgt het totale gewicht in kilogrammen gedeeld door 1.000 = ton.

Voor ongehouwen stenen is de berekening hetzelfde, maar dan met een steen van gemiddeld formaat.

Gespecialiseerd bedrijf of eigen bijdrage?

Het bouwen van zo'n natuurstenen muur vraagt veel inspanning en kennis van het metselwerk. Fouten, vooral bij een niet-bindende gezamenlijke offset, leiden tot een slecht resultaat met een aanzienlijke investering.

Tuin- en landschapsarchitectuurbedrijven

Als u dit werk niet zelf kunt doen, kunt u het ook laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Contactpersonen hiervoor zijn voornamelijk bedrijven uit de tuin- en landschapssector. Maar ook enkele wegenbouwbedrijven hebben dit werkterrein opengesteld.

Tips uit de buurt krijgen

Zeker de Gouden Gids is geschikt om zo'n bedrijf in de buurt te vinden. Het is echter meer aan te bevelen als u kijkt naar natuurstenen muren in uw buurt of de directe omgeving. Hier krijgt u veel tips over aan te bevelen bedrijven. Vraag een drietal aanbiedingen van deze bedrijven aan en u vindt uw favoriete gespecialiseerde bedrijf, dat uw bestelling graag zal ontvangen. Op basis van het vorige rekenvoorbeeld bedragen de totale kosten ongeveer 2.700,00 €.

Hoe u kosten kunt besparen

Zoals overal zijn bouwmarkten en speciaalzaken niet altijd de goedkoopste leveranciers.

Rechtstreeks uit de groeve

Als u een besparingseffect wilt bereiken, kunt u ook direct contact opnemen met een steengroevebedrijf of u kunt gebruikte basaltbestrating kopen bij een wegenbouwbedrijf. Hier krijgt u uw steenmateriaal meestal niet zo grondig gesorteerd, maar als u het vakkundig gebruikt met een visueel aantrekkelijke voegcorrectie, bereikt u een resultaat van gelijke kwaliteit.

Goedkope soorten steen

De keuze van de steen bepaalt ook de prijs. Graniet is duurder dan kwartsiet en gehouwen stenen zijn duurder dan breukstenen. Al deze materialen kunnen echter worden gebruikt om succesvolle natuurstenen muren te bouwen.

Wat je in gedachten moet houden bij het bouwen van

De belangrijkste regeling is zeker dat natuurstenen muren vanaf een hoogte van twee meter een statische berekening en bouwvergunning vereisen. Voor alle andere aspecten is de regelgeving anders geregeld in de bouwvoorschriften van de betreffende deelstaat. Het is altijd beter om navraag te doen bij de bouwdirectie, vooral als het gaat om de afstand tot de buren.

Conclusie:

Een natuurstenen muur is in ieder geval een aankoop die de moeite waard is. Het kan zich afbakenen, ondersteunen, integreren met een beplanting of domineren als een massief metselwerk. Het is altijd een kostenintensieve, maar verstandige investering voor de lange termijn.