Natuursteen gevelbekleding

Als je een absoluut unieke uitstraling wilt, kiest je voor natuursteen gevelbekleding. Natuursteen wordt overal ter wereld gedolven. Er zijn vele verschillende steensoorten beschikbaar en zelfs per soort zijn de stenen nooit precies hetzelfde. Gevelbekleding is dus altijd uniek. Je kunt natuursteen op diverse manieren gebruiken. Het is verkrijgbaar als afwerking in een natuursteen gevelplint, er bestaan steenstrips met een grote keuze aan verschillende soorten natuursteen, en je kunt ook gebruik maken van gevelplaten. Uiteraard kun je natuurstenen ook gewoon metselen. Niet alleen de natuursteen zelf zorgt voor de uitstraling, maar door het oppervlak te behandelen krijg je ook hele mooie effecten.

Ga snel naar: Uitvoeringen & PrijzenAfwerkingen – Montage – Voordelen

Prijs per vierkante meter

Uitvoering natuursteen gevel
Gemiddelde prijs (incl. plaatsing)
Natuursteen gevelplaten
€165 à €250 per m²
Natuursteenstrips
€150 à €200 per m² (zonder isolatie)
€200 à €250 per m² (met isolatie)
Natuursteen metselstenen
€165 à €250 per m²
Natuursteen gevelplinten
Vanaf ± €40 per meter (excl. plaatsing)
Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project en wensen? Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende vakmannen via de offertepagina.

Uitvoering en prijzen van natuursteen gevelbekleding

De stijl waarin je een natuursteen gevelbekleding kiest is uiteraard afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Maar ook je budget speelt een rol, want sommige uitvoeringen van natuursteen gevelbekleding zijn behoorlijk prijzig. Het goedkoopst zijn natuursteen gevelplinten. Die kosten ongeveer 40 euro per vierkante meter, maar daar komen de kosten van plaatsing nog bij. Natuursteen strips kosten tussen 150 en 200 euro per vierkante meter. Als je de strips wilt combineren met isolatie komt er nog 50 euro per vierkante meter bij. Natuursteen metselwerk en natuursteen gevelplaten zijn het duurst met een prijs van 165 tot 250 euro per vierkante meter.

Natuursteen gevelplaten

Nagenoeg elke natuursteen kan worden gebruikt om er gevelplaten van te maken. De platen hebben standaardmaten, maar uiteraard kun je ze ook helemaal op maat laten maken. Behalve wat betreft de steensoort is er ook een ruime keuze aan afwerkingsmogelijkheden. Daarmee kun je de gevelplaten een matte, extreem doffe of een superglanzend uiterlijk geven. Voor speciale effecten bestaan er technieken om patronen in de steen te slaan. Let op dat je gevel sterk genoeg is om deze platen te kunnen ophangen. Natuursteen is erg zwaar. Voor de veiligheid is het soms nodig om de muur achter de gevel extra te versterken.

Natuursteenstrips

Als het gewicht van gevelplaten een probleem is zijn steenstrips een goed alternatief. Deze strips bestaan uit echte natuursteen, maar die wordt eerst in smalle reepjes gezaagd. Daarna worden deze strips op panelen geplakt, die aan de gevel kunnen worden opgehangen. Door het patroon van de stukjes natuursteen krijgt een gevel een natuurlijk uiterlijk. De panelen worden trapvormig opgehangen. Voegen zijn daardoor niet zichtbaar. Voor de hoeken zijn speciale hulpstukken verkrijgbaar. Door die mooie constructie is niet te zien dat er geen echte muur staat. Panelen met steenstrips zijn zeer geschikt om op isolatieplaten te worden gemonteerd.

Natuursteen metselstenen

In de loop der tijd is na de introductie van de baksteen het metselen van natuursteen een beetje in de vergetelheid geraakt. Zeker voor oude huizen en monumentale gebouwen wordt het nog wel gedaan, al wordt het steeds moeilijker om vakmensen te vinden die de techniek van natuursteen metselen nog beheersen. Een gemetselde natuursteen gevel heeft een unieke look. Bij natuursteen gevelbekleding heb je de keuze uit ongeveer elke soort natuursteen. Je krijgt een heel bijzonder effect als de stenen niet op grootte in horizontale lagen worden gemetseld, maar als verschillende groottes stenen als een puzzel in de muur worden verwerkt.

Natuursteen gevelplinten

Voor een mooie afwerking van de gevel kun je kiezen voor natuursteen gevelplinten. Die gevelplinten zorgen meteen voor extra bescherming. Een gewone stenen gevel wordt aan de onderzijde erg snel vuil door vuil en opspattend water. Gewone gevels zijn gemaakt van poreuze stenen en die zijn erg moeilijk te reinigen. Met een natuursteen gevelplint heb je daar minder last van. Voor het beste resultaat kies je dan een soort natuursteen met een gladde afwerking. De steen mag ook niet te poreus zijn, want dan trekt het vuil in de stenen en dat leidt tot donkere vlekken, die je bijna niet meer schoon kunt krijgen.

natuursteen gevel

De afwerking van natuursteen gevelbekleding

Vocht en weersbestendigheid zijn de belangrijkste kenmerken van een natuursteen gevelbekleding. Poreuze steensoorten vallen daardoor bijna automatisch af. Geadviseerd wordt om granieten stenen te gebruiken. Marmer, kalksteen, leisteen en kwarts zijn allemaal goed bestand tegen vocht en vuil. Daarom zijn dat allemaal steensoorten die geschikt zijn als gevelbekleding. Desondanks zorgt de afwerking voor de manier waarop de steen er uiteindelijk uit komt te zien. Het aantal afwerkingsmethode is eindeloos. Daarom zijn er een tiental geselecteerd die een mooi resultaat geven.

Fijne afwerkingsmethoden voor natuursteen gevelbekleding

De meest bekende methode is het schuren van de stenen. Het effect is een effen oppervlak met cirkelvormige streepjes. Door de stenen na die tijd te zoeten ontstaat een zijdeglans en worden de cirkelvormige streepjes weggewerkt. Door stenen te polijsten krijg je een glas oppervlak met een sterke glans, waarbij de structuur van de steen goed zichtbaar is. Frijnen en oude frijnslag zijn methoden waarbij er kleine groefjes in de steen worden aangebracht. Met een vergelijkbare techniek, genaamd ijsbloem, krijgt het oppervlak het effect van een bevroren raam. Borstelen heeft hetzelfde effect als polijsten, maar geeft een minder sterke glans.

Grovere afwerkingsmethoden voor natuursteen gevelbekleding

Voor sommige woningen is een wat grover effect op de natuursteen of leien gevelbekleding mooier. Bij boucharderen wordt er handmatig of machinaal op de stenen gehamerd. Het resultaat is dat er putjes met een vierkant resultaat in de stenen komen. Je kunt ook de zaagsnede in de stenen laten staan. Die komt er in als de stenen na de ontginning worden gezaagd. Hoe de snede er uitziet hangt af van de gebruikte zaagmethode. Vlammen wordt gedaan met graniet en wordt gebruikt om de gevlamde structuur te verbergen. Zandstralen wordt gedaan om de stenen een wat ruw uiterlijk te geven.

natuursteen gevelbekleding

Montage natuursteen gevelbekleding

Mechanische bevestiging

Voor de montage van grote platen natuursteen gevelbekleding worden vrijwel altijd roestvrijstalen pennen en ankers gebruikt. Die worden vastgemaakt aan de achterliggende constructie. Dat moet een heel zwaar binnenspouwblad zijn om de zware gevelplaten te kunnen dragen. Als het gebouw daarvoor niet geschikt is, zoals bij houtskeletbouw, wordt gewerkt met een aluminium onderconstructie. Dezelfde werkwijze wordt gevolgd als de gevelplaten op een wat ruimere afstand van de gevel worden geplaatst. Bij gevelplaten wordt altijd ruimte gelaten om te ventileren. De gevelplaten worden nooit aan elkaar vast gemaakt. Dat is gemakkelijker als er later één plaat moet worden vervangen.

Verlijming

Panelen met steenstrips zijn niet zo zwaar en kunnen met lijm op de muur worden bevestigd. Desondanks is het uit veiligheidsoverwegingen niet toegestaan om de platen op grotere hoogte dan 8 meter te verlijmen. Een van de voordelen van lijmen is dat de montage heel snel kan gebeuren. Daardoor is lijmen goedkoper dan verankeren. Een ander voordeel van lijmen is dat gelijmde gevels beter bestand zijn tegen stoten of andere vormen van impact. Het verlijmen van gevelplaten was vroeger slecht voor de ventilatie, maar door nieuwe lijmproducten en mortels is dat tegenwoordig niet meer zo’n probleem. Het lijmen van natuurstenen panelen vergt wel veel vakkennis voor een goede vochtverwerking.

Vermetseling

Het metselen van een natuursteen muur zorgt ongetwijfeld voor verreweg de sterkste gevel die je maar kunt krijgen. Gemetselde natuursteen sluit ook beter aan op de gevel dan elke andere bekleding. Daardoor veroorzaakt gemetselde natuursteen gevelbekleding nauwelijks koudebruggen. Dergelijke muren zijn wel slecht voor de ventilatie. Daardoor kunnen gemakkelijk vochtproblemen ontstaan. Het vraagt veel kennis en ervaring om natuursteen gevelbekleding op een goede manier te maken. Als je iemand kan vinden die deze technieken nog goed beheerst is het aan te bevelen om die in te schakelen.

De voordelen van natuursteen gevelbekleding

De voordelen van natuursteen gevelbekleding zijn groot. Zo’n gevel zorgt voor een warme, klassieke en elegante uitstraling. Je krijgt een gevel die absoluut uniek is. Natuursteen is absoluut onbrandbaar en vraagt slechts heel weinig onderhoud. Het is bovendien duurzaam materiaal van een uitstekende kwaliteit, waardoor je gevel tientallen jaren mee gaat. Natuursteen gevelbekleding draagt bovendien bij een prettig en comfortabel binnenklimaat. Het materiaal reageert heel traag op temperatuurschommelingen. Daardoor blijft het in de winter langer warm en in de zomer langer koel in de woning.