Veldstenen lijken op puzzelstukjes als ze ommuurd zijn

Wie een muur van veldstenen wil bouwen, kiest meestal voor dit bouwmateriaal om visuele redenen. Het zeer natuurlijke uiterlijk is vooral te danken aan de verschillende maten en vormen van de muurstenen. Het hoofdwerk bestaat uit het "in elkaar puzzelen" van de bestaande veldstenen.

veldstenen muur

Maten, vormen en schanskorven

In tegenstelling tot andere gevels van natuursteen worden veldstenen normaal gesproken ongehouwen en onbewerkt gebruikt als muurstenen. Dit creëert de zeer natuurlijke charme van een veldstenen muur, die echter een bereidheid tot ontwerp en creativiteit vereist. Een belangrijke voorwaarde voor een aantrekkelijk uiterlijk van de muur zijn de vele verschillende maten van de afzonderlijke stenen.

Ook anders dan de traditionele setting van een muur, bestaat de ommuring met veldstenen uit het met de hand selecteren van de stenen. Een lijmmortel, (7,54€ bij Amazon*) die ook dikkere spleten en voegen bedekt, is een basisvoorwaarde voor duurzaamheid. Veldstenen muren worden vaak gebouwd als schanskorven, waarbij de muur is ingesloten door een metalen kooi.

Hoe bouw je muren met veldstenen

Lijst van materialen

  • Veldstenen in verschillende maten en vormen
  • Sterk hechtende mortel
  • Beton
  • Water

Gereedschap/

  • Richtlijn
  • schop, schop en eventueel schoffel
  • Rammers
  • Troffel
  • Mogelijke ondersteuningsstructuur van planken

1. het storten van de fundering

Giet een betonnen fundering in een tachtig centimeter diepe sleuf. Na elke twintig tot dertig centimeter dikke laag, compact met een sabotage.

2. de grondstenen voorsorteren

Zoek de veldstenen voor de eerste rij. Ze zouden tot de dikste en grootste van alle veldstenen moeten behoren.

3. het leggen van eerste stenen

Plaats direct na het storten van de laatste funderingslaag de geselecteerde veldstenen in het nog vloeibare beton. Druk elke steen zo diep dat er in de hele rij stenen een ongeveer gelijkmatig oppervlak ontstaat.

4. toestaan om

Wacht tot het funderingsbeton is gezakt en de funderingsstenen stevig zijn gedroogd in het betonbed voordat u verder gaat met met metselwerk.

5. het plaatsen van veldstenen

Vormhoopjes met veldstenen van gelijke grootte en vorm. Plaats steen voor steen naast elkaar nadat u een royale laag mortel heeft aangebracht. Vul de reeds ontstane verticale voegen tot driekwart van hun hoogte.

6. ondersteunen of laten drogen

Afhankelijk van de gewenste werksnelheid kunt u de afzonderlijke rijen stenen laten uitdrogen voordat u de volgende rij bouwt. U kunt ook een draagconstructie van planken of een bekisting bouwen die "meegroeit" met de muur.

TIPS & TRICKS

Je kunt veldstenen kopen of ze zelf verzamelen. Ontdek de eigendomsrechten, want veldstenen zijn eigendom van de landeigenaar.