Hoe maak je een vochtige muur schoon?

Vochtige muren kunnen ernstige schade veroorzaken, zoals gezondheidsproblemen en aantasting van materialen. Maar hoe saneer je een vochtige muur? Er zijn verschillende oplossingen voor het uitdrogen van een muur en het behandelen van vochtproblemen. Hoe kunt u er zeker van zijn dat uw muren vochtig zijn? Welke behandelingen kunnen worden toegepast op een vochtige muur? De antwoorden zijn hier.

vochtige muur schoonmaken

Vochtige muur: wat te doen?

Als uw muur vochtig is, kan hij nog doorlatender en lelijker worden. Maar de gevolgen kunnen ook een impact hebben op de gezondheid van de mensen die in uw huis wonen en op uw verwarming.


Wat zijn de symptomen van vochtige muren?

Vochtigheid in de muur leidt tot het verschijnen van verschillende symptomen zoals

 • De ontwikkeling van salpeter op de muur,
 • Afbladderend behang en afbladderende verf,
 • Het loslaten en afbrokkelen van pleisterwerk en stucwerk,
 • Het verschijnen en de ontwikkeling van schimmels en zwammen zoals merula,
 • Corrosie van metalen elementen,
 • Het gevoel van kou en vochtigheid als je de muur aanraakt.

Zowel binnen- als buitenmuren kunnen door vocht worden aangetast. Als u deze symptomen ziet, moet u onmiddellijk naar de oorzaken zoeken.

Wat veroorzaakt muurvocht?

Er kunnen vele oorzaken zijn van muurvocht, maar de belangrijkste zijn de volgende:

 • binnendringen van water: water kan de muur binnendringen via gaten en scheuren die ontstaan door slijtage van de materialen. Waterinfiltratie kan ook worden veroorzaakt door de poreusheid van de muur.
 • Slechte ventilatie: Als uw huis te krap is en geen goed ventilatiesysteem heeft, wordt de lucht niet goed ververst. Dit leidt tot vocht op de muren in de vorm van condensatie.
 • Waterschade of lekken: deze kunnen worden veroorzaakt door een leidingprobleem.
 • Capillaire opstijging: vocht uit de grond stijgt op in de muren.
 • Hydrostatische druk: dit doet zich meestal voor wanneer de grond waarop het gebouw is opgetrokken, het regenwater moeilijk kan afvoeren.

Vocht in de muren: laat een diagnose stellen door een vakman

Wanneer u geconfronteerd wordt met een vochtprobleem in een muur, moet u onmiddellijk een vakman contacteren om een diagnose uit te voeren. Zo kan hij de oorzaken van het probleem en de omvang ervan vaststellen. Hij zal dan de beste behandelingen voor het vocht aanbevelen.

Bij een vochtdiagnose analyseert de vakman eerst de symptomen op de muren. Vervolgens meet hij de hygrometrie van de materialen en de lucht om de vochtigheid beter te kunnen vaststellen. Pas dan beveelt hij de toe te passen oplossingen aan en stelt hij de ramingen op.


Hoe maak je een vochtige muur schoon?

Naar gelang van de vastgestelde oorzaken moet de juiste behandeling worden gekozen. Alleen een vakman kan u de beste behandeling voor uw vochtige muur aanbevelen.

Behandeling van opstijgend vocht

Als materialen capillair zijn, nemen ze gemakkelijk water uit de grond op, dat vervolgens in de muur stijgt. De symptomen van opstijgend vocht kunnen tot op 1,50 m van de grond worden waargenomen. Behandelingen die kunnen worden toegepast zijn

 • Drainage van de grond: dit voorkomt dat water aan de voet van de muur blijft staan. De afvoer kan binnen of buiten het huis worden geïnstalleerd, diep zijn en een helling van één centimeter per meter hebben.
 • Injectie van waterafstotend middel: hars wordt in de muur geïnjecteerd om te voorkomen dat vocht binnendringt.
 • Aanbrengen van een waterdichtingsmembraan: dit wordt aan de voet van de muur aangebracht.
 • Elektro-osmose: bij dit proces wordt de polariteit van de wand omgekeerd, zodat het water weer in de grond stroomt.

Behandeling van waterinfiltratie

Oplossingen worden gekozen naar gelang van het probleem:

 • Dakprobleem: het dak moet worden gecontroleerd op lekken en de nodige reparaties moeten worden uitgevoerd.
 • Scheuren in de muren: afhankelijk van de toestand van de scheuren is het aan te bevelen de muren waterdicht te maken of metselwerk uit te voeren.
 • Hydrostatische druk: installatie van een waterdicht membraan of drainage.

Behandeling van condensatieproblemen

Alleen een betere ventilatie van uw huis kan condensatieproblemen verhelpen. Naast natuurlijke ventilatie is het raadzaam een extra ventilatiesysteem te installeren, zoals een ventilatiesysteem met enkele of dubbele stroming.

U kunt ook kiezen voor een vochtabsorberend middel en de thermische isolatie van uw huis verbeteren.

Combineren van behandelingen om een vochtige muur te verhelpen

Vochtproblemen in de muur moeten snel worden behandeld wanneer ze worden ontdekt. Het is interessanter om meerdere behandelingen tegelijk uit te voeren wanneer de vochtigheid zich in het hele huis voordoet. Zo wordt uw huis schoongemaakt, blijven de materialen in goede staat en worden de gezondheid en veiligheid van de bewoners beschermd. Bovendien zal het ook uw verwarmingsfactuur verlagen.

Heeft u problemen met vocht op uw muren? Neem contact op met professionals en vraag om meerdere prijsopgaven.