Welke verf voor de gevel?

Begint uw gevel te verouderen en merkt u enige verslechtering in het schilderwerk? Het is niet ongewoon dat het weer en de vervuiling uw gevelcoating beschadigen. Misschien is het tijd om het nieuw leven in te blazen en een renovatie uit te voeren! Natuurlijk is het schilderen van uw gevel niet hetzelfde als het schilderen van uw keuken of badkamer. Welke verf moet u kiezen voor uw gevel? Wat zijn de criteria waarmee rekening moet worden gehouden? Lees verder om erachter te komen.

welke verf voor uw gevelHoe kiest u uw gevelverf?

Een gevelverf wordt niet toevallig gekozen. Alvorens dus over de kleur na te denken, moet u rekening houden met drie criteria: het juridische aspect, het technische aspect en het milieuaspect.

  • Het juridische aspect is het eerste waar u aan moet denken bij het herschilderen van uw gevel. Zo kunt u, wat de keuze van de kleuren betreft, pas een beslissing nemen na raadpleging van het plaatselijke stadsplan van uw gemeente. Als u zich in een woonwijk bevindt, moet u ook overwegen de specificaties van de mede-eigendom te onderzoeken. Deze documenten kunnen een verfsoort en een bepaald kleurengamma voorschrijven.
  • Vervolgens moet rekening worden gehouden met het technische aspect. Welk type verf u kiest, hangt af van de ondergrond of coating van uw gevel. Vergeet niet de technische specificaties van elke verf te bekijken, zodat u zich niet vergist. Bakstenen muren krijgen niet dezelfde soort verf als stenen muren, bijvoorbeeld.
  • Het laatste aspect dat niet over het hoofd mag worden gezien is het milieu. In de stad voor een huis dat aan vervuiling is blootgesteld, op het platteland voor gevels die aan vorst en vochtigheid zijn blootgesteld, of aan zee voor een huis dat voortdurend aan de zon is blootgesteld; elke verf heeft zijn eigen specifieke kenmerken en zal min of meer overeenstemmen met de plaats waar u woont en met uw behoeften.

De verschillende soorten gevelverf

Zodra u uw behoeften hebt bepaald, kunt u beslissen welke verfsoort u kiest.

Dit zijn de keuzes die u hebt:

  • Acrylverf: Dit is de meest gebruikte verfsoort, omdat hij geschikt is voor bijna alle soorten gevels. Acrylverf is verkrijgbaar in twee gamma's: puur en met hars. Zuivere acrylverf is duurder, maar van betere kwaliteit. Als u in een gebied woont dat blootgesteld is aan vervuiling, zal dit type verf goed bij u passen, omdat het gemakkelijk te reinigen is. Het heeft ook een goede dekking en kan kleine oneffenheden op uw muur bedekken. Qua prijs is het de minst dure verf: reken op 3 tot 10€ per liter.
  • Pliolietverf: dit type gevelverf is perfect geschikt als u in een streek woont met een moeilijk klimaat (vorst, regen, storm). Het is beter om deze verf te gebruiken op een muur die niet te veel ruwe randen heeft, omdat deze verf minder dekkend en vloeibaarder is. Wat de prijs betreft, moet u rekenen op een prijs tussen 5 en 10 euro per liter.
  • Siloxaanverf: als u in een vochtige omgeving woont, is dit type gevelverf een goed idee. Het heeft waterafstotende eigenschappen (die beschermen tegen vocht) en is zeer resistent. Reken op een gemiddelde prijs van 7 tot 20 euro per liter.

Hebt u advies op maat nodig? Aarzel niet om een vakman in te schakelen!

Een specialist nodig om uw gevel te renoveren?