Zelf een natuurstenen muur ommuren - Hoe het werkt

Terwijl andere materialen te lijden hebben onder de weersinvloeden van regen en sneeuw, storm en vorst en min of meer uitgebreide vuilophopingen, is natuursteen hier zeer goed tegen bestand. Het is robuust en, wanneer het grondig wordt verwerkt met een zorgvuldig ontworpen voegpatroon, is het een architectonisch hoogtepunt van elk tuin- en eigendomsontwerp. Leer hoe je zelf een natuurstenen muur kunt bouwen.

natuurstenen muur ommuren

Hoe bouw je in je eentje een natuurstenen muur?

Het materiaal natuursteen heeft, ongeacht het soort gesteente, een aanzienlijk gewicht, waarmee in het hele bouwproces rekening moet worden gehouden. Telkens weer wordt een betonnen onderbouw van twintig centimeter of zelfs inbedding in een grindbed voldoende geacht in diverse gidsen.

Ga grondig te werk als u een natuurstenen muur wilt bouwen. Als u wilt voorkomen dat uw natuurstenen muur vroeg of laat barst door verzakking en daardoor instabiel wordt, heeft u altijd een vorstvrije betonnen fundering van tachtig centimeter diep nodig. Bij een gemetselde natuurstenen muur zonder stevige fundering zouden dergelijke scheuren onherstelbaar zijn en steeds weer voorkomen. Een droge stenen muur in een grindbed zou nog steeds gerechtvaardigd zijn, maar zelfs hier zou verzakking de structuur verschuiven en planten beschadigen.

Stap 1: uitgraven en betonneren

Graaf eerst deze funderingssleuven. De fundering moet ongeveer 5 cm breder zijn dan uw natuurstenen muur. In het geval van lean-to-muren moet rekening worden gehouden met de dikte van uw steenmateriaal. Bij vrijstaande wanden moet u echter deze 5 cm aan beide zijden toevoegen. Bovendien moet een vrijstaande natuurstenen muur conisch omhoog gaan met ongeveer tien procent per meter hoogte. Als uw één meter hoge, vrijstaande muur aan de kroon 40 cm breed moet zijn, heeft u een breedte van 48 cm aan de basis nodig (2×10 procent van 40 cm). De fundering moet daarom 58 cm breed en 80 cm diep zijn.

Deze aanzienlijke hoeveelheid werk wordt bij voorkeur gedaan met een graafmachine. Vorm dan de bovenrand van de fundering aan beide zijden en giet het beton, bij voorkeur met aarde-vochtig stortklaar beton (13,59€ bij Amazon*). Als de werkstroom het toelaat, werk dan de eerste laag natuursteen in het oppervlak van de fundering.

Stap 2a: het massieve metselwerk

Natuursteen heeft geen platte vlakken zoals bakstenen die langs een krijtlijn kunnen worden dichtgemetseld. Het is daarom erg moeilijk om bij het ommuren niet uit de lijn te komen. Een natuurstenen muur in een schuine stand kan echter niet worden gecorrigeerd.

Maak daarom, vooral bij vrijstaande steengroevestenen wanden, een stabiele bekisting van bekistingsplaten waarin u twee lagen natuursteen op elkaar kunt bewerken. Er moeten altijd meerdere dagen verstrijken tussen de werkstappen totdat de massief gemetselde natuursteen een permanente band met de mortel heeft gevormd (7,60€ bij Amazon*). Let op de hoek van de conus. Daarom moet u de bekisting bij elke nieuwe werkstap opnieuw instellen.

Als uw vrijstaande muur breder is dan twee natuurstenen, vul dan de resterende ruimte op met grof grind, dat u eerder hebt gemengd met mager beton in een betonmolen.

Wanneer u de uiteindelijke hoogte van uw muur hebt bereikt, gebruikt u de mooiste natuurstenen als het uiteindelijke oppervlak.

Stap 2b: de leunwand in droge opstelling

Bouw de onderste laag van uw natuurstenen muur op dezelfde manier als beschreven voor de vrijstaande muur. Als de grond vochtig is, zorg dan voor een afvoerleiding van 100 stuks tussen de muur en de helling. Vul nu de voegen in elke rij stenen met leemzand. Gebruik een rubberen hamer om de stenen stevig te tikken. Tegelijkertijd kunnen vetplanten of rotstuinen naar wens worden geplant. Vul de resterende ruimte tussen de muur en de helling op met grind of steenslag, die je licht verdicht. Aan de bovenzijde wordt met ca. 20 cm bovengrond aangevuld door het planten van overhangende kruipers in de bovenzijde van de muur.