Sierpleister: Mogelijkheden & eigenschappen

Bij gevelbekleding kan het aanbrengen van een sierpleister voor een mooi resultaat zorgen waar je jaren plezier ven kunt hebben. Daarbij kun je kiezen uit minerale sierpleister en kunstharspleister. Je moet je goed laten adviseren over de mogelijkheden en eigenschappen van de twee beschikbare soorten pleister. Die pleisters verschillen onderling nogal, zowel wat betreft manier van aanbrengen als in gebruikseigenschappen. Het vraagt de nodige ervaring om te kunnen beoordelen welke soort sierpleister het beste bij welke woning past. Deze beide soorten gevelbekleding doen in kwaliteit niet voor elkaar onder, maar ze hebben wel elk hun eigen specifieke toepassingsgebieden.

Minerale sierpleister

minerale sierpleister

Een minerale sierpleister kenmerkt zich door de sterke waterkering en het dampopen karakter. Het is een ecologisch product dat geen schade toebrengt aan het milieu. Minerale pleister staat ook wel bekend als krabpleister. Het bestaat uit de natuurlijke ingrediënten kalk, zand, pigment en water. Minerale sierpleister wordt meestal in één laag van maximaal 15 millimeter op de gevel gespoten en daarna afgewerkt met een krasbord. De pleister wordt door deze manier van afwerken ook wel minerale krabpleister genoemd. Ondanks dat de pleister vochtwerend is kan deze toch een klein beetje water opnemen, meestal aan de onderzijde. Daarom wordt het pleisterwerk buiten meestal beschermd met een gevelplint.

Voordelen minerale sierpleister

Vervuiling door micro-organismen is één van de grootste bedreigingen voor een minerale sierpleister. Of er algen- en mosgroei op de pleister plaats vindt hangt af van de situatie ter plekke. In een omgeving met veel zon en een gevel die weinig in contact komt met regenwater zal je weinig last hebben. Ook de dikte van de pleisterlaag en de manier waarop deze is afgewerkt hebben invloed op de groei van algen en mossen. Zo zal een gladde afwerking minder snel leiden tot vervuiling. Ook als de pleister wordt aangebracht tot vlak boven de grond is de kans groter dat er vervuiling op gaat treden.

Kunstharspleister

sierpleister kunstharspleister

Zoals de naam al zegt bestaat kunstharspleister uit een synthetische kunsthars. Deze pleister staat ook wel bekend als synthetische pleister of siliconenpleister. Het wordt verwerkt met een spuitmachine. Het aanbrengen van kunstharspleister gebeurt in drie lagen. Elke laag heeft een andere functie. De laag die als eerste op de gevel wordt gespoten bestaat uit kalk of cement en wordt in sommige gevallen verstevigd met een bewapening. De functie van de tweede laag is hechting. De derde laag is de toplaag, die zorgt voor de bescherming en het aanzicht van de gevel.

Voordelen kunstharspleister

Anders dan minerale sierpleister is kunstharspleister helemaal waterdicht. Het neemt absoluut geen vocht op. Dat komt ook doordat de pleister in zekere mate elastisch is. Dat betekent dat er niet snel scheuren in het materiaal zullen ontstaan. Die grote ongevoeligheid voor vocht kun je zien, want de pleister ziet er altijd hetzelfde uit. Het maakt niet uit of het regent of dat de zon schijnt. Doordat kunstharspleister altijd heel droog is zijn de muren heel ongevoelig voor vervuiling door algen en mossen. Desondanks kunnen er wel andere vormen van vervuiling optreden.

De eigenschappen van kunstharspleister en minerale pleister

De positieve eigenschappen van minerale pleister is dat het dampopen is, zorgt voor een goede waterkering, het is een natuurlijk en milieuvriendelijk product en het kan de gevel een authentieke of moderne aanblik geven. Dat aanzicht is afhankelijk van de wijze waarop minerale sierpleister is afgewerkt. Kunstharspleister heeft ook een zeer goed waterkering, er is een dunne en strakke afwerking mogelijk en het is scheuroverbruggend door de ietwat elastische eigenschappen. Het nadeel van minerale pleister is de gevoeligheid voor mossen en algen. Minpunten van kunstharspleister zijn dat de ondergrond egaal moet zijn en dat die onderlaag zichtbaar kan worden als de muur beschadigd raakt.

De prijzen van kunstharspleister en minerale sierpleister

De prijzen van sierpleister worden beïnvloed door een aantal factoren. Uiteraard heeft de soort pleister invloed. Maar ook de staat van het onderliggende geveloppervlak, de dikte van de pleisterlaag, de afwerking en de moeilijkheidsgraad van de opdracht beïnvloeden de prijs per vierkante meter. Een ander factor is het combineren van het pleisteren met een isolatielaag. Minerale sierpleister kost 64 euro per vierkante meter. Met isolatie kost het 80-100 euro per vierkante meter. Kunstharspleister kost zonder isolatie 72 euro per vierkante meter. Met isolatie kost het 90-110 euro per vierkante meter. Zoals je ziet zijn de prijsverschillen tussen de verschillende soorten pleisters niet bijzonder groot.

Minerale pleister of synthetische pleister kiezen?

Hier valt helaas geen eenduidig antwoord op te geven. Beide materialen doen in principe niet voor elkaar onder zolang ze op de juiste manier toegepast worden. Zo kan het bij sommige gevels in verband met de vochthuishouding beter zijn om een minerale sierpleister aan te brengen, terwijl eenzelfde gevel bij zware regenbelasting soms beter af is met een synthetische pleister.

De voor- en nadelen van beide soorten bepleistering dien je dan ook altijd in de juiste context te zien. Je kan je maar beter goed laten voorlichten door een aantal verschillende aannemers. Zo krijg je een goed inzicht in de kosten en kun je de voor- en nadelen van de twee soorten sierpleister tegen elkaar afwegen. Ga zeker niet over één nacht ijs en vergelijk gerust wat aannemers met elkaar.

voorbeeld sierpleister

Aandacht voor de kleur van de sierpleister

Minerale en synthetische sierpleister kun je in nagenoeg elke kleur op je gevel aanbrengen. Bedenk wel dat de kleur invloed heeft op de temperatuur van de muren. Bij donkere kleuren kan de temperaturen op een zonnige zomerdag gemakkelijk oplopen tot ruim boven de 65 graden Celsius. Lichte kleuren reflecteren de zonnewarmte veel beter. Die worden een stuk minder warm. Door die temperatuurverschillen kun je beter geen donkere en lichte kleuren sierpleister op elkaar laten aansluiten. Dat leidt onherroepelijk tot scheurvorming.

Welke soort sierpleister moet je kiezen>

Het is erg lastig om een advies te geven welke sierpleister geschikt is voor welke gevel. Dat hangt sterk af van de vochtcondities ter plekke. Als ze op de juiste manier op de juiste plek worden aangebracht zijn beide soorten sierpleisters kwalitatief even goed. Het is best mogelijk dat het beter is om vanwege de vochthuishouding op een bepaald type gevel minerale sierpleister aan te brengen. Als er sprake is van zware belasting door regen zal diezelfde gevel beter af zijn met een synthetische pleister. Het selecteren van een soort sierpleister vraagt veel kennis en ervaring. Je kunt je het best laten adviseren door een vakman.