Goedkope gevelbekleding

Als de gevel van je woning toe is aan een flinke opknapbeurt is de keuze uit het aantal oplossingen erg groot. Sommige oplossingen zijn erg kostbaar en andere oplossingen kosten vooral veel tijd en energie. Wie niet teveel geld wil uitgeven aan een renovatie van de gevel kan het beste kiezen voor gevelbekleding. Er bestaan hele kostbare oplossingen om je gevel te bedekken, maar hier geven we een overzicht van de diverse soorten goedkope gevelbekleding. Bij goedkope gevelbekleding moet je denken aan prijzen van 60-150 euro per vierkante meter. Behalve naar de prijs kijken we ook naar de kenmerken van de verschillende oplossingen.

Prijzen

Er zijn zeven soorten goedkope gevelbekleding die binnen de prijsrange van 60-150 euro per vierkante meter vallen. In het volgende overzicht worden de prijzen van hoog naar laag getoond. De genoemde prijzen gelden per vierkante meter. Sommige soorten goedkope gevelbekleding kunnen worden gecombineerd met isolatie, maar dat is bij de hier genoemde prijzen niet meegerekend. Hout: 100-150 euro. Gevelplaten: 100-150 euro. Natuurleien: 110-125 euro. PVC: 75-125 euro. Kunstleien: 75-85 euro. Crepi: 40-80 euro. Spuitkurk: 60-80 euro. Het is verstandig om bij het kiezen van een goedkope gevelbekleding niet uitsluitend naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit en de wijze van onderhoud.

Spuitkurk

goedkope gevelbekleding spuitkurk

Een mooie en decoratieve goedkope gevelbekleding is spuitkurk. Je hebt keuze uit een groot aantal kleuren en korrelgroottes, zodat je de uitstraling van de gevel echt zelf kunt bepalen. Spuitkurk kan direct op een bestaande muur worden gespoten. De oorspronkelijke bakstenen en voegen blijven wel dwars door de nieuwe laag zichtbaar. Als je dat niet wilt moet de muur eerst worden voorbewerkt met een laagje cement. Daardoor zal de prijs een stuk hoger worden. Spuitkurk zorgt voor isolatie van de gevel, is waterafstotend en toepasbaar op vele verschillende ondergronden. Het belangrijkste nadeel is dat het regelmatig moet worden onderhouden.

Crepi

goedkope gevelbekleding crepi

Het bepleisteren met crepi lijkt heel sterk op het aanbrengen met spuitkurk. Het grootste verschil is dat crepi op een vlakke ondergrond moet worden aangebracht. Het construeren van een bewapeningsnet is arbeidsintensief en daarom is crepi duurder dan spuitkurk. Door bepleistering met crepi krijgt de gevel een stijlvolle uitstraling. De bepleistering beschermt de gevel, met name tegen vocht. Desondanks wordt het aangeraden om de gevel eerst te impregneren met een vochtwerende laag. Met crepi kun je gemakkelijk oneffenheden en beschadigingen in de gevel verbergen. Het belangrijkste nadeel is, dat crepi tamelijk gevoelig is voor vuil. Je moet crepi bepleistering regelmatig met een tuinslang besproeien om hem te reinigen.

Kunstleien en natuurleien

goedkope gevelbekleding leien

Met leien op je gevel krijgt je woning de speciale uitstraling van een landhuis. Hoewel het veel werk is om leien aan te brengen vallen ze toch onder de goedkope gevelbekleding. De keuze van het soort leien heeft veel invloed op de prijs. Natuurlijke leien van natuursteen zijn sterker en mooier, maar ook een stuk duurder dan kunstleien. Doordat het een natuurlijk product is zitten er aan natuurlijke leien kleine onvolkomenheden. Dat geeft niks, ze zorgen zelfs voor een aantrekkelijke charmante aanblik. Het grootste nadeel van leien is dat er zich gemakkelijk mos op kan vormen.

PVC of kunststof gevelbekleding

goedkope gevelbekleding pvc

Vanwege de vele moderne en klassieke stijlen en mogelijkheden om uit de diverse structuren te kiezen wordt kunststof of PVC gevelbekleding behoorlijk vaak toegepast. Vooral de eigenschap dat deze bekleding te bedrukken is met prints wordt gewaardeerd. Daarmee heb je de kans om je gevel een houten of metalen look te geven. Er bestaat zelfs kunststof goedkope gevelbekleding met de opdruk van bakstenen. Kunststof goedkope gevelbekleding wordt op een frame gemonteerd, dat op de bestaande gevel is gemaakt. PVC bestaat uit hardschuim platen, die eigenlijk alleen maar voordelen hebben. Ze zijn brandveilig, kunnen niet gaan verrotten, ze zijn duurzaam en hebben goede isolerende eigenschappen.

Gevelplaten

goedkope gevelbekleding gevelplaten

Gevelplaten van vezelcement lijken sterk op kunststof gevelbekleding. Vezelcement is gemaakt door cement en zand met hars te vermengen en tot platen te bakken. Het materiaal is licht, brandwerend en ongevoelig voor vocht. Gevelplaten kunnen glad worden afgewerkt of met een structuur. Er zijn talloze kleuren verkrijgbaar, zodat je altijd wel een kleur vindt die jouw woning een stijlvolle afwerking geeft. Onbewerkte goedkope gevelbekleding van vezelcement is het goedkoopst. De platen krijgen na verloop van tijd een natuurlijke dofheid. Het is ook mogelijk om de platen te schilderen of er een coating op aan te brengen. Deze goedkope gevelbekleding wordt met lijm of schroeven op een houten draagconstructie bevestigd.

Houten gevelbekleding

goedkope gevelbekleding hout

Een houten goedkope gevelbekleding geeft je woning een warme en natuurlijke uitstraling. Het is niet nodig om het hout te behandelen. De gevel krijgt dan na verloop van tijd een grijze kleur. Als je dat niet mooi vindt kun je het hout beitsen of met olie behandelen. Uiteraard is het ook mogelijk om het hout te schilderen. Bij houten goedkope gevelbekleding is de keuze van de houtsoort bepalend voor de prijs. Multiplex, hardhout en thermowood zijn veelgebruikte houtsoorten. Een voordeel van hout is dat het gemakkelijk te repareren is. Een nadeel is dat het moet worden onderhouden.

Prijsverhogende aspecten van goedkope gevelbekleding

In het algemeen geldt dat arbeidskracht het duurste onderdeel is van het aanbrengen van gevelbekleding. Wie voor een heel lage prijs zijn gevel wil opfrissen kiest voor een bekleding die rechtstreeks op de bestaande gevel wordt aangebracht. Het maken van een frame en het onzichtbaar bevestigen van de goedkope gevelbekleding kosten soms veel tijd en drijven de prijs op. Ook allerlei extra’s, zoals het impregneren van de muren tegen vocht en het aanbrengen van isolatiematerialen, kosten tijd en kosten extra geld. De kwaliteit van de gebruikte materialen is ook een factor die de prijs beïnvloedt. Vooral bij houten gevelbekleding moet je daar goed op letten. Kom in dit artikel meer te weten over steenstrips.

Voor een natuurlijke uitstraling moet je betalen

Wie pure en natuurlijke materialen op zijn gevel wil monteren is altijd duurder uit. Natuurlijke leien en hardhouten gevelplaten zijn duurder vanwege het pure basismateriaal. Toch wordt er vaak voor zo’n natuurlijke uitstraling gekozen. Die keus wordt gebaseerd op het idee dat een print op een kunststof gevelplaat er niet ‘echt’ genoeg uitziet. Het is maar net wat je belangrijk vindt. Want natuurlijke materialen zijn in het gebruik ook duurder dan kunststof. Dat komt doordat natuurlijke materialen meestal meer onderhoud vragen dan kunststof materialen met een natuurlijke print.

Dure soorten gevelbekleding

Een voorbeeld van een duurdere gevelbekleding zijn steenstrips. Dat zijn platen van circa 4 centimeter dikte, die bestaan uit plakken gemetselde bakstenen. Met steenstrips is niet te zien dat je gevelplaten hebt aangebracht en dat je dus niet tegen een echte muur aankijkt. Steenstrips kosten 100-180 euro per vierkante meter. Ze hebben als voordeel dat ze rechtstreeks op een bestaande gevel kunnen worden bevestigd. Een andere dure oplossing, die mooi is en heel lang mee gaat, is metalen gevelbekleding. Je kunt kiezen uit bekleding van zink, koper, aluminium en geanodiseerd staal. Lees hier meer over een metalen gevelbekleding.