Alles over gevelplaten

Door gebruik te maken van gevelplaten als gevelbekleding kun je op een relatief goedkope manier de gevel van je woning te verfraaien. Je bent voor jaren verlost van tijdrovende schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden. De meeste soorten gevelplaten zijn immers nagenoeg onderhoudsvrij. Ze beschermen je woning tegen de weersinvloeden en ze kunnen worden gecombineerd met isolatie. Daardoor gaat de energierekening omlaag en verdien je je platen na verloop van een aantal jaren weer terug. Er zijn diverse soorten platen beschikbaar om je woning een facelift te geven. De materiaalkeuze, de afwerking en de manier van bevestigen bepalen samen de prijs.

gevelplaten sidings gevelbekleding huis

Brandveilige gevelplaten

Gevelplaten zijn in verreweg de meeste gevallen gemaakt van vezelcement. Dat is een mengsel van zand en cement. Het is een goedkoop materiaal met decoratieve eigenschappen. Minder bekend is dat vezelcement zeer goede brandwerende eigenschappen heeft. Dat betekent dat je relatief veilig bent als er dicht in de buurt van je woning een brand woedt. Ook als ze erg heet worden vatten platen van vezelcement bijna nooit vlam. Voor wie in een drukke stad woont, waar regelmatig brandjes worden gesticht, is het een extra overweging om bij de gevelrenovatie van je woning te kiezen voor vezelcement.

Bescherming door gevelplaten

Gevelplaten zijn dus brandveilig. Daarnaast beschermen ze de woning tegen wind, regen en zonneschijn. Vezelcement is bestand tegen alle weersinvloeden. Het materiaal is vochtbestendig en zal niet gaan rotten. Doordat er vrijwel geen vocht in de platen kan doordringen zullen ze bij vorst niet gaan scheuren of barsten. Gevelplaten vangen dus de ergste zon, wind en regen op en beschermen de originele gevel van je woning tegen schade door de weersinvloeden. Ze hebben geen onderhoud nodig. Je hoeft ze niet schoon te maken, te schilderen of op een andere manier te behandelen. Door gevelplaten te plaatsen bespaar je dus veel tijd.

vezelcement gevel plaat

Gevelplaten in elke stijl

Doordat gevelplaten worden geproduceerd uit vloeibare materialen kunnen ze in elke vorm en stijl worden gemaakt. Het assortiment is dan ook bijzonder groot. De platen zijn zowel in klassieke stijlen en structuren verkrijgbaar, maar ook in moderne strakke uitvoeringen. Wie toch een wat natuurlijke uitstraling van zijn woning wil, kan kiezen voor platen met een print op de panelen. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een houtprint. Die zorgt voor een warme uitstraling. Door het grote aantal stijlen en structuren zijn gevelplaten geschikt voor toepassingen in de nieuwbouw en als basis voor gevelrenovatie in de bestaande bouw. Ze worden ook gebruikt als siding, om de gevel te accentueren.

De behandeling

Hoeveel geld je betaalt voor gevelplaten is afhankelijk van drie factoren: de behandeling, de constructie en de isolatie. Als je er prijs op stelt dat de gevel er jarenlang op dezelfde goed verzorgde manier uit blijft zien kun je de platen laten voorzien van een coating. Die zorgt ervoor dat water en vuil worden afgestoten. Door zo’n coating zal de prijs uiteraard wel gaan stijgen. Als je de platen onbehandeld laat zal er na verloop van tijd onder invloed van zon en regen een laagje op komen. Deze zogeheten patina zorgt voor een natuurlijke tint en kan er heel fraai uitzien.

sidings gevelplaten

De constructie

De wijze waarop de de platen aan je gevel worden bevestigd heeft invloed op de prijs. Als je kiest voor een houten frame is dat goedkoper dan een aluminium frame. Dat komt doordat aluminium duurder is dan hout en doordat het meer werk is om een aluminium raamwerk op de gevel te maken dan een houten frame. De manier waarop de platen op het frame worden bevestigd hebben ook invloed op de prijs. Als ze worden vastgeschroefd is dat het goedkoopst, maar dat is niet zo mooi, want de schroeven blijven zichtbaar. Met lijmen krijg je wel een goede onzichtbare bevestiging. Het mooist is een onzichtbare ‘blinde’ constructie.

Gevelplaten en isolatie

Gevelplaten zelf zorgen er al voor dat de gevel van je woning beter wordt beschermd tegen weersinvloeden. Maar als je toch bezig bent met een renovatieklus is het handig om tegelijk met het aanbrengen van de platen isolatie toe te voegen. Deze isolatie komt in het frame te zitten tussen de luchtspouw en de gevel. Het voordeel van deze vorm van isolatie aan de buitenzijde van de woning is dat je geen ruimte hoeft in te leveren. Bij isolatie binnen in de woning is dat wel zo, want door de isolatieplaten worden de kamers iets kleiner. Door het aanbrengen van isolatie zal de prijs van de platen stijgen.

gevelplaten garage gevelbekleding

Materialen

Een groot deel van de gevelplaten wordt gemaakt van vezelcement. Ze zijn is allerlei kleuren en afwerkingen verkrijgbaar en vragen geen onderhoud. Platen van PVC zijn gemaakt van hardschuim. De toplaag bepaalt hoe je gevel er uitziet. Ook PVC panelen zijn in vele kleuren en stijlen verkrijgbaar. Zink als basismateriaal voor de gevel zorgt voor een hele speciale uitstraling. Zink krijgt na verloop van tijd een wat doffe uitstraling. Het is onderhoudsvrij. Houtvezels en papier zijn de basis ingrediënten voor volkernpanelen. In combinatie met een hars worden deze platen geperst. Ze worden zowel binnenshuis als op de gevel gebruikt.

Bevestiging van gevelplaten

Het ophangen van gevelplaten op de houten of aluminium draagconstructie kan op een aantal manieren. Het meest eenvoudig is het om spijkers of schroeven te gebruiken. Het nadeel daarvan is dat die zichtbaar blijven. De platen zijn met lijm of met een blinde verbinding onzichtbaar te monteren. Een blinde verbinding is een soort haakje, waarmee de platen stevig worden opgehangen. Het wordt niet aangeraden om het ophangen van gevelplaten met een blinde verbinding zelf te doen. Omdat dat nogal lastig is kun je beter een vakman inhuren.

gevelplaten bedrijf gevelbekleding