HPL gevelbekleding

HPL gevelbekleding staan ook wel bekend als volkernpanelen. HPL staat voor High Pressure Laminate, wat refereert naar de wijze waarop de platen worden geproduceerd. HPL gevelbekleding bestaat uit een mix van papiersnippers en houtvezels, die wordt vermengd met een kunsthars. Dat mengsel wordt onder zeer grote druk samengeperst. Dat zorgt voor een uiterst harde en ondoordringbare laag materiaal. De HPL platen worden voorzien van een harde toplaag van melamine. Het resultaat is een keiharde gevelplaat, die op een milieuvriendelijke manier is geproduceerd en tot in lengte van jaren zorgt voor een goede en probleemloze bescherming van jouw woning.

Ga snel naar: Wat is HPL?VoordelenPrijs per m2MontageOnderhoud

Wat is HPL?

HPL doorsnede

Je kunt HPL gevelbekleding het best vergelijken met laminaat. Dat wordt op ongeveer dezelfde manier gemaakt en ziet er ongeveer hetzelfde uit. Door de slijtvaste toplaag kunnen zonlicht en vocht niet doordringen in HPL gevelbekleding. De verschillende weersomstandigheden hebben dus geen invloed op de panelen. Doordat er geen vocht kan doordringen is het onmogelijk dat er schimmelvorming optreedt. HPL gevelbekleding vraagt ook nauwelijks onderhoud. Door de gladde afwerking kan vuil zich nauwelijks hechten. Af en toe schoonmaken met een sopje van lauw water is voldoende. Uitwerpselen van vogels kunnen met een kunststof spatel worden weggeveegd. De panelen zorgen voor een moderne uitstraling van je woning.

Voordelen van HPL

Er zijn nauwelijks redenen waarom je geen gebruik zou maken van HPL gevelbekleding. Het productieproces is niet schadelijk voor het milieu en het product heeft alle eigenschappen die je maar van een gevelbekleding mag verwachten. Het is weer- en krasbestendig, slijtvast, en het gaat jaren mee. Een bijkomend voordeel is, dat het brandvertragend is, waardoor het langer duurt voordat een brand vlakbij je woning naar binnen overslaat. HPL gevelbekleding is daarnaast schimmelwerend, onderhoudsarm en in een zeer groot aantal kleuren leverbaar. HPL gevelbekleding kost 100-150 euro per vierkante meter. Die prijs kan stijgen als je kiest voor speciale coatings.

Een frame voor de HPL gevelbekleding

Je kunt HPL gevelbekleding niet rechtstreeks op de gevel bevestigen. Het is nodig om eerst een houten of een aluminium frame tegen de muur aan te maken. In de ruimte tussen de gevel en de buitenkant van het frame moet lucht kunnen stromen. Dat zorgt voor ventilatie, zodat zich geen vocht kan ophopen. Als je toch bezig bent met de gevel is het wellicht een optie om deze meteen te isoleren. Dat doe je door een laag isolatiemateriaal tussen de gevel en het frame aan te brengen. Isoleren aan de buitengevel gaat niet ten koste van de ruimte in huis.

Bevestiging

overzichtsfoto hpl

Als de onderliggende constructie naar wens op de muur is gemaakt kunnen de gevelplaten op het frame worden bevestigd. Dat kan met schroeven, maar die blijf je wel zien en dat is niet zo mooi. Daarom is het beter om de platen op de constructie te lijmen. Dat is wel iets duurder, maar het ziet er veel netter uit. Lijmen kan alleen bij droge weersomstandigheden. Door te lijmen vermijd je het risico de harde toplaag te beschadigen bij het boren van de gaten voor de schroeven. Die gaten zijn plekken waar water naar binnen zou kunnen dringen. Daardoor gaat de kwaliteit van de gevelplaten sneller achteruit.

Montage van HPL

Bij het monteren van de gevelplaten moet je er rekening mee houden dat de platen een klein beetje kunnen uitzetten of krimpen onder invloed van de weersomstandigheden. Zorg er dus voor dat de platen niet helemaal strak tegen elkaar aan worden vastgezet. Houd een minimale speling aan, zodat er geen spanning op de constructie komt te staan. Bij het houten frame moet je je ervan verzekeren dat er voldoende lucht aan de achterkant langs de panelen kan stromen. Met deze ventilatie wordt voorkomen dat er schimmel ontstaat of dat het houten frame kan verrotten doordat regenwater onvoldoende kan verdampen. Je kunt voor de montage uiteraard ook een vakman inhuren.

HPL onderhouden

Uit het voorgaande is duidelijk geworden dat HPL gevelplaten ongevoelig zijn voor vuil, vocht, zonlicht, warmte en kou. Toch kan er na verloop van tijd wel wat aanslag op het materiaal komen. Dat kun je verwijderen met een sopje en lauw water. Als je dat elk jaar één keer doet blijft je gevelbekleding er als nieuw uitzien. Harde uitgedroogde resten van uitwerpselen van vogels kun je het best weghalen met een houten of plastic spatel. Gebruik in geen geval metalen gereedschappen, want die tasten de harde melamine toplaag aan.

Prijs per m2

Over het algemeen kosten HPL-platen als gevelbekleding tussen de €100 en €150 per m2 inclusief plaatsing.

Behandeling: De prijs hangt af van de behandeling die je de platen geeft. Sommige fabrikanten kunnen de HPL-platen voorzien van een extra duurzame of zelfs brandwerende coating, waardoor de prijs uiteraard toeneemt.

Constructie: De prijs zal ook afhangen van de constructie waar de platen op worden bevestigd. Een constructie uit aluminium is duurder dan een uit hout. Verder bepaalt ook de manier waarop de platen op deze constructie geplaatst worden de prijs: schroeven is het goedkoopste maar wel zichtbaar. Lijmen oogt mooier maar is iets duurder.

Isolatie: Zeer vaak wordt er tussen de luchtspouw en de gevel een isolatielaag aangebracht. Als je toch aan het renoveren bent, is het interessant om deze werken ineens mee te laten uitvoeren. Langs buiten isoleren is interessanter dan langs binnen omdat je geen plaats verliest. Het spreekt voor zich dat het plaatsen van isolatie de kostprijs zal doen stijgen.