Gevelbekleding in pvc: prijs, plaatsing & voordelen

Wie zijn gevel wil renoveren krijgt soms te maken met hoge kosten. Vooral als je de bestaande gevel wilt laten opknappen en grote beschadigingen netjes moet laten herstellen kan dat heel tijdrovend en dus duur zijn. In dat geval kun je ervoor kiezen om de muur te bedekken met kunststof gevelbekleding, ofwel gevelbekleding van PVC. Kunststof bekleding is verkrijgbaar in een zeer groot aantal kleuren en uitvoeringen. Doordat er op kunststof kan worden geprint kun je zelfs kiezen voor de uitstraling van hout, natuursteen of metaal, terwijl je profiteert van de relatief voordelige prijzen van kunststof.

Gevelbekleding pvc prijs

De prijs voor gevelbekleding in pvc bedraagt € 75 tot € 125 per m2 inclusief plaatsing en btw. De plaatsing door een professional is sterk aan te raden. Een vakman beschikt over de juiste ervaring. Plaats je de planchetten zelf, loop je het risico tijd en geld te verliezen bij een verkeerde plaatsing.

Voordelen van een gevelbekleding in kunststof

gevelbekleding in pvc met vertikale latten

Kunststof gevelbekleding ziet er precies hetzelfde uit als de buitenmantel van kunststof kozijnen. Daardoor is het tamelijk eenvoudig om de gevelbekleding bij de rest van je woning te laten aansluiten. Als je bijvoorbeeld kunststof kozijnen hebt met een print van tropisch hardhout kun je ervoor kiezen om de gevelbekleding in exact dezelfde print te maken.Het is te verkrijgen in materiaal-imitaties zoals hout en metaal. Op die manier heb je bijvoorbeeld het authentieke uitzicht van een houten gevelbekleding, zonder de nadelen. Maar je kunt uiteraard ook voor een sterk contrasterende print of één van de vele beschikbare kleuren kiezen. Welke keuze je ook maakt, je woning krijgt sowieso een uniforme uitstraling, waar je vele jaren plezier van hebt.

Kunststof gevelbekleding is brandveilig

gevelbekleding in kunststof

Eén van de grote voordelen van kunststof bekleding is dat het zeer goed bestand is tegen brand. Zelfs als er dicht bij de woning, bijvoorbeeld onder de carport, een auto in brand wordt gestoken, zal de woning geen vlam vatten. Dat komt doordat het kunststof – als het al vlam vat – zichzelf uitdooft. Een ander voordeel van PVC is dat het kan worden gerecycled. Als de kunststof gevelbekleding na vele jaren zorgvuldig wordt verwijderd kan het weer als grondstof dienen voor andere kunststofproducten.

Het onderhoud van kunststof gevelbekleding

kunststof gevelbekleding

Kunststof gevelbekleding heeft een zeer lange levensduur. Het kunststof kan goed tegen de verschillende weersomstandigheden. Het zal niet gaan verkleuren door de zon, en het verandert niet van vorm onder invloed van warmte of kou. Vocht heeft ook geen invloed, dus kunststof panelen zullen niet gaan rotten. De panelen zijn ook geen voedingsbodem voor schimmels. Het enige wat kan gebeuren is dat zich in de loop der tijd wat vuil op de platen kan afzetten. Dat los je heel eenvoudig op door de gevel een keer te met een flinke waterstraal uit de tuinslang schoon te spuiten. Meer onderhoud is niet nodig.

Plaatsing muurbekleding op de buitengevel in kunststof

gevelbekleding in pvc

Platen van kunststof zijn gemakkelijk te bewerken. Daardoor zijn ze tamelijk gemakkelijk op een gevel te bevestigen. De platen worden niet rechtstreeks op de gevel gemaakt. Eerst wordt een houten of een aluminium frame op de bestaande gevel gemaakt. Op dat frame wordt de gevelbekleding bevestigd. Door van een frame gebruik te maken kan kunststof gevelbekleding uitstekend worden gecombineerd met isolerende platen. Doordat kunststof gevelbekleding heel dun is, is het ruimteverlies aan de buitenzijde van de gevel beperkt, zelfs als er isolatie wordt toegevoegd. Wie bijzondere look wil kan ervoor kiezen om de kunststof platen niet verticaal, maar horizontaal op de gevel te maken. Dat geeft een speciale uitstraling.