Metalen gevelbekleding

Voor gebruik bij bijzondere soorten en vormen van gevels wordt vaak gekeken naar metalen gevelbekleding. Metaal is uitstekend plooibaar en kan naadloos om allerlei bijzondere vormen worden gevouwen. Om die reden zijn vooral architecten zeer gecharmeerd van metalen gevelbekleding. Deze gevelbekleding kan worden gemaakt van koper, aluminium, zink en inox (roestvrij staal). Het gebruik van koper en zink staat enigszins ter discussie. Van deze metalen is bekend dat ze giftige stoffen bevatten, die na verloop van tijd in het milieu terecht komen. Er zijn methoden om deze metalen te coaten, zodat ze geen impact meer hebben op het milieu.

Soorten metalen gevelbekleding

metalen gevelbekleding

Een metalen gevelbekleding geeft een moderne woning een geweldige uitstraling. Door de eigenschappen van het metaal is dat een ideaal product om bij ingewikkelde vormen te gebruiken. Een metalen gevelbekleding wordt gemaakt van koper, aluminium, zink of inox. Het hangt vooral van je smaak en budget af welke metalen gevelbekleding je kiest. Maar er zijn meer factoren die een rol spelen bij jouw keuze, want elk metaal heeft zijn eigen kenmerken, met bijbehorende voor- en nadelen. Zoals de kleur, het onderhoud en het effect dat het delven van het metaal heeft op het milieu.

Koper

Een gevel van koper valt op door zijn bijzondere kleur. Een koperen gevel is in het begin roodbruin. In de loop der jaren verkleurt hij langzamerhand, totdat hij na een tiental jaren die typische kopergroene kleur heeft gekregen. Als je dat wilt voorkomen kun je gepatineerd koper gebruiken. Dat is koper, dat in de fabriek een verouderingsbehandeling heeft gehad, waardoor het meteen die groene kleur heeft. Een van de kenmerken van koper is dat het een edelmetaal is. Dat heeft als voordeel dat het heel lang meegaat. Maar een nadeel is de prijs; koper is één van de duurste soorten metalen gevelbekleding.

Aluminium

aluminium gevelbekleding

De voordelen van een aluminium gevelbekleding is dat deze erg licht zijn en geen onderhoud vragen. Aluminium is bovendien heel sterk en kan op vele manieren worden afgewerkt. Tegenwoordig is er veel vraag naar aluminium composiet panelen. Die panelen bestaan uit twee lagen aluminium met daartussen een kunststof vulling. De eigenschappen van composiet panelen zijn erg goed. Er zijn talloze mogelijkheden om deze panelen met decoraties af te werken. Er is vooral veel waardering voor de panelen met een reliëf. Deze geven een woning esthetische meerwaarde. Aluminium is niet schadelijk voor het milieu.

Inox

Roestvrij staal is ook wel bekend als inox. Het aantrekkelijke van roestvrij staal is dat het op zeer veel manieren kan worden behandeld om de uitstraling te beïnvloeden. Het kan worden gezandstraald, gepolijst, gekleurd, en mat worden gemaakt of juist hoogglanzend. Nieuwe technieken maken het mogelijk om ook de kleur te beïnvloeden. Dat heeft verrassende effecten, want er bestaat nu metalen gevelbekleding in antracietgrijs, kobaltblauw, brons, groen en zwart. Gevelbekleding van inox is vergeleken met de meeste andere metalen gevelbekleding vrij goedkoop en gaat vele jaren mee. Inox is niet slecht voor het milieu.

Zink

Zink wordt in de woningbouw voor veel meer doeleinden gebruikt dan alleen als metalen gevelbekleding. Zink is ook terug te vinden in dakgoten en dakbedekkingen. Als het in zijn natuurlijke vorm wordt gebruikt krijgt zink die aantrekkelijke grijze doffe kleur. Dat komt doordat het onder invloed van het weer langzamerhand gaat roesten. Als die zogeheten patineerlaag zich eenmaal heeft gevormd vormt het een beschermende laag en zal het materiaal niet verder worden aangetast. Als het zink voor het gebruik wordt gekleurd krijgt het die beschermende laag niet. De voordelen van zink zijn dat het tamelijk goedkoop is en dat het gemakkelijk kan worden verwerkt.

Voordelen & nadelen gevelbekleding in metaal

Een metalen gevelbekleding heeft diverse aantrekkelijke eigenschappen. Het gaat lang mee, het is sterk en vraagt weinig onderhoud. Metaal is goed plooibaar rondom gebogen oppervlakken en weegt relatief weinig. Metaal is qua uitstraling ook prima te combineren met andere materialen. Het is prettig dat er kan worden gekozen uit vier verschillende metalen: koper, zink, inox en aluminium. Door deze eigenschappen kan metalen gevelbekleding snel worden aangebracht. Nadelen zijn dat het relatief dure gevelbekleding is, die kwetsbaar is voor inslag van (hagel)stenen. Van zink en koper is bekend dat het niet goed is voor het milieu.

metalen gevelbekleding in zink

Metaal gaat niet samen met andere metalen

Bij het bevestigen van metalen gevelbekleding is extra aandacht nodig voor de materialen waarmee de bekleding wordt bevestigd. Metalen hebben als eigenschap dat ze niet goed samengaan met sommige andere metalen. Aluminium mag niet in contact komen met koper, zink, lood of staal. Als dat wel gebeurt zal er onder invloed van regenwater een elektrolytische reactie op gang komen, met als gevolg dat het aluminium beschadigt. Je kunt dat voorkomen door alleen bevestigingsmaterialen te gebruiken die samen gaan met aluminium. Als dat niet kan is het mogelijk om een beschermende folie te gebruiken.

Bevestiging

Hoe metalen gevelbekleding wordt bevestigd is afhankelijk van de situatie ter plekke. Het is goed mogelijk om metalen gevelbekleding vast te maken op een houten raamwerk. Een aluminium raamwerk wordt afgeraden. Er bestaan ook metalen rails, waar de metalen gevelbekleding met speciale bevestigingshaken aan wordt opgehangen. Je kunt de gevelbekleding ook schroeven, maar dat is minder mooi. Stalen en aluminium gevelplaten worden soms als cassette gemaakt. Dat zijn rechthoekige platen, waar de randen onder een hoek van 90 graden zijn omgevouwen. Het effect daarvan is dat de platen heel stijf worden, en dat ze onzichtbaar kunnen worden vastgemaakt op de gevel.

Kijk uit voor condensvorming

Een typisch kenmerk van metalen gevelbekleding is dat er heel gemakkelijk water kan condenseren op de platen. Dat komt doordat het metaal vaak kouder is dan de lucht en dan slaat vocht uit de lucht neer. Je kunt condensvorming op een aantal manieren tegengaan. Ten eerste bestaan er coatings die vochtwerend zijn. Een andere methode is te zorgen voor een ventilerende luchtspouw in combinatie met het isoleren van de naadaansluitingen tussen de verschillende panelen. Vochtproblemen bij metalen gevelbekleding is een bekend issue, waar de nodige aandacht aan moet worden besteed. Je kunt metalen gevelbekleding daarom beter door een vakman laten aanbrengen.

Impact op het milieu

In zink en koper zitten giftige stoffen. Door het contact met regenwater kunnen die stoffen vrij komen. Dit proces heet logen. De vrijgekomen stoffen spoelen samen met het regenwater weg en komen zo in het grondwater terecht. Of deze stoffen echt schadelijk zijn voor de gezondheid is niet bekend. Desondanks lijkt het verstandig om het logen tot een minimum te beperken. Daarom wordt er vanuit overheidswege voor gepleit om voor gevelbedekkingen van koper en zink andere materialen te gebruiken, zoals verzinkt staal, aluminium en inox. Een andere mogelijkheid is het koper en zink met een coating te behandelen.