Leien gevel: mogelijkheden & prijs

Een leien gevel gaat heel lang mee en heeft een prachtige uitstraling. Het maakt wel veel verschil welk soort leien je gebruikt. Leien van natuursteen zijn supersterk en zorgen voor een hele karakteristieke sfeer. Deze leien zijn niet goedkoop en het leggen is een bewerkelijk proces, maar dan kan je gevel er wel weer 100 jaar tegen. Kunststof leien zijn gemakkelijker aan te brengen en kunnen in verschillende formaten worden gemaakt. Een leien gevel met kunststof leien ziet er ook zeer fraai uit, maar gaat ‘slechts’ 30 jaar mee.

Snel naar: kunstleiennatuurleienvoor-en nadelenprijsuitzichtmos

Kunstleien

leien geve

Kunstleien zijn lichte en sterke leien. Ze worden gemaakt van vezelcement. Dat is een duurzaam materiaal, dat bestaat uit papier en houtsnippers die worden vermengd met hars. Kunstleien kunnen in veel kleuren en vormen worden gemaakt. Daardoor is het gemakkelijk om de leien rondom obstakels in de gevel, zoals kozijnen, aan te brengen. De grote variëteit aan vormen nodigt uit om je architectonisch eens flink uit te leven. Alhoewel kunststof leien over het algemeen minder mooi worden gevonden dan natuurstenen leien, wordt vanwege de kosten toch vaak voor deze leien gekozen. Een kunststof leien gevel gaat 20 tot 30 jaar mee.

Natuurleien

natuurleien

De leien die worden gebruikt voor een gevel van natuurstenen leien worden gezaagd uit grote brokken natuursteen, die overal ter wereld worden gedolven. Daardoor zullen natuurstenen leien er nooit allemaal precies hetzelfde uitzien. De kleuren van de leien verschillen, net als de structuur van de stenen. Ook zullen de meeste leien kleine krasjes en onvolkomenheden hebben. Al die verschillen samen zorgen voor het unieke karakter van een leien gevel met natuursteen. Zo’n gevel is uitzonderlijk sterk en gaat 80 tot 100 jaar mee. Het prettige van een leien gevel met natuursteen is dat er nauwelijks onderhoud nodig is.

Voor- en nadelen

Door het bijzondere karakter van leien bieden ze de gelegenheid om bijzondere ontwerpen te realiseren. Vooral als het dak en de gevelbekleding beiden worden bekleed met leien kan dat heel bijzondere effecten opleveren. Kunstleien zijn licht van gewicht en kunnen in allerlei kleuren en structuren worden geleverd. Elke leien gevel is goed bestand tegen slagregens en ze gaan lang tot zeer lang mee. Leien van natuursteen zijn ronduit prijzig. Omdat ook het aanbrengen van de leien aan de gevel zeer arbeidsintensief is kunnen de totaalkosten behoorlijk oplopen. Een specifiek nadeel van kunstleien is dat zich na verloop van tijd mos kan gaan vormen.

Leien gevel prijs

Kunststof leien aanbrengen op een gevel kost gemiddeld 75-85 euro per vierkante meter. Als je een natuurstenen leien gevel wilt moet je rekening houden met 110-125 euro per vierkante meter. Die prijs kan nog flink oplopen, want die is mede afhankelijk van het soort natuursteen, hoe gemakkelijk dat verkrijgbaar is in de wereld, en hoeveel energie het kost om deze leien te winnen. Die hoge prijs is uiteraard relatief. Een leien gevel van natuursteen hoeft maar eens in de honderd jaar te worden vervangen.

natuurleien gevel

Het aanzicht van een leien gevel

Hoe je aankijkt tegen een leien gevel heeft uiteraard te maken met de soort leien die worden gebruik en hun vorm. Maar ook de manier waarop de leien aan de gevel worden gemaakt heeft invloed. Want er zijn talloze manieren om leien te bevestigen. Het meest gebruikt is de zogeheten ‘dubbele dekking’. Rechthoekige leien worden dan dakpansgewijs over elkaar gelegd. Door de overlapping kan er geen water doorheen dringen. Bij een ‘enkelvoudige horizontale dekking’ liggen de leien plat op een houten frame. Dit verband lijkt sterk op het ‘halfsteensverband’, waarbij de leien op eenzelfde manier worden neergelegd als bij metselwerk.

Andere methoden van gevelbekleding

Naast de drie genoemde standaardmethoden om de leien gevel te bekleden zijn er nog talloze andere systemen. Voor welke methode uiteindelijk wordt gekozen is aan de eigenaar van het gebouw of aan de architect. Bekende methoden zijn het cassettesysteem, de open voeg en de trapdekking. Natuurstenen leien kunnen niet worden vastgespijkerd. Ze worden door middel van leihaken aan de gevel bevestigd. Voor het bevestigen van natuurstenen leien worden meestal gespecialiseerde bedrijven ingehuurd. Bij kunststof leien is de bevestiging wat eenvoudiger. Dat komt doordat ze kunnen worden gespijkerd en doordat de vorm van de leien aan het doel kan worden aangepast.

Overlast van mos op een leien gevel

Kunststof leien worden bij de productie voorzien van een coating tegen mosvorming. Door de weersomstandigheden wordt deze vochtwerende coating na verloop van een aantal jaren aangetast. Daardoor zullen er na een jaar op tien korstmossen op de leien gevel verschijnen. Die kunnen worden verwijderd door de gevel te nevelstralen en er daarna een nieuwe vochtwerende anti-mos coating op aan te brengen. De gevel ziet er dan weer als nieuw uit en voorlopig zal er geen mos meer gaan groeien. Hoe lang de coating blijft werken is afhankelijk van de plaats van de woning en van de hoeveelheid regenval.