Aluminium gevelbekleding

Als je op zoek bent naar een eigentijdse, flexibele en duurzame gevelbekleding is aluminium een aantrekkelijke optie. Aluminium gevelbekleding kan vrij snel en eenvoudig worden aangebracht. Door de grote mate van flexibiliteit wat betreft profielen, kleuren en materiaalafwerking is het een handig materiaal om er architectonische statements mee te maken. Steeds meer mensen kiezen voor zo’n moderne look. Aluminium is licht en sterk. Het heeft weinig onderhoud nodig. Als het enkele keren per jaar met water en een vloeibaar schuurmiddel wordt behandeld kan de gevelbekleding vele jaren meegaan. Aluminium gevelbekleding is uitstekend geschikt om er zonnewering of brievenbussen in te verwerken.

Montage van aluminium gevelbekleding

Het monteren van aluminium gevelbekleding wordt gedaan met behulp van een houten of aluminium frame. Dat wordt eerst op de gevel aangebracht. Daarna wordt de gevelbekleding opgehangen op een wijze waardoor de gevel voldoende kans heeft om goed te ventileren. Dat gebeurt door de ruimte tussen de muur en de gevelpanelen voor een deel op te vullen met isolatiemateriaal. Er moet voldoende lege ruimte overblijven. Door die lege ruimte kan lucht stromen, wat voor de ventilatie zorgt. De lege ruimte is ook nodig om regenwater af te voeren. De aluminium gevelpanelen worden onzichtbaar op het frame bevestigd met een kliksysteem, met schroeven of haken.

gevelbekleding aluminium

De flexibiliteit van aluminium gevelbekleding

Aluminium is tussen de andere soorten metalen gevelbekleding een populaire keuze. Het aantrekkelijke van aluminium is dat het op elke gevel kan worden gebruikt. Er is een zeer groot aantal profielen beschikbaar, waarmee allerlei bijzondere effecten kunnen worden gecreëerd. Met vlakke aluminium gevelbekleding krijg je de uitstraling van een bedekking met vlakke panelen. Blokvormige en trapeziumvormige profielen zorgen voor een aantrekkelijk lijnenspel waar reliëf in zit. Een ribbenprofiel geeft de aluminium gevelbekleding ook een strak lijnenspel, maar dan met schaduweffecten. Dit profiel lijkt sterk op een gevelbedekking met lamellen. De profielen zijn in diverse breedtes verkrijgbaar, en kunnen in elke richting worden opgehangen.

Afwerking van aluminium gevelbekleding

Het zeer grote aantal profielen van aluminium gevelpanelen dat leverbaar is, kan in bijna elke kleur worden afgewerkt. Alle RAL-kleuren zijn beschikbaar, zodat je de gevelbedekking helemaal kunt afstemmen op de andere elementen van je woning. Het kleuren van de aluminium gevelpanelen gebeurt met een poedercoating in de gewenste kleur. Door de poederlak ontstaat een afwerking die de gevelbekleding kleurvast maakt. De weersinvloeden hebben daar geen invloed op, ook niet als de panelen volop in de zon hangen.

Een kleurenspel in aluminium gevelbekleding

Met het grote aantal beschikbare kleuren kun je een aantrekkelijk gekleurde gevel creëren. Maar met aluminium is nog veel meer mogelijk. Aluminium gevelbekleding kan ook met verschillende kleuren worden bedekt. Als je dat doet in combinatie met de profielen die een reliëf hebben, krijg je een heel bijzonder effect. Je hebt dan de kans om de achtergrond een andere kleur te geven dan de uitstekende delen van het profiel. Samen met het lijnenspel van het gekozen profiel wordt je gevel een waar kunstwerk. De woning wordt dan echt een landmark, waar mensen naartoe komen om het te bekijken.

Aluminium gevelbekleding vermomd als hout

Door de ongelofelijke flexibiliteit van aluminium gevelbekleding zijn er naast de kleurbehandelingen nog meer mogelijkheden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen de gevelbekleding te voorzien van een print. Met een houtprint lijkt het net alsof je een houten gevelbekleding hebt. Een andere mogelijkheid is het om het aluminium te anodiseren. In dat geval krijgt het aluminium door een behandeling met elektrolyten een laagje oxide. Bij aluminium is die laag ontzettend hard en slijtvast. Oxide is dus een uitstekende manier om de aluminium gevelbekleding tegen roestvorming te beschermen.

aluminium gevelbekleding

Leuke toevoegingen aan aluminium gevelbekleding

Aluminium gevelbekleding nodigt uit tot grote creativiteit. Door het grote aantallen profiel, kleuren en het uitstekend te bewerken materiaal is het voor architecten aantrekkelijk om er leuke extra’s mee te maken. Door de constructie op het lattenwerk is het mogelijk om in de gevelbekleding een brievenbus, geïsoleerd buitenstopcontact, een huisnummer of ventilatieroosters te verwerken. Wie echt een architectonisch statement wil maken kan er zelfs voor kiezen om de zonwering voor de ramen vanuit de gevelbekleding te laten doorlopen. Uiteraard hangt er aan deze extra’s wel een prijskaartje. Normaalgesproken mag je voor aluminium gevelbekleding uitgaan van een prijs van 100-200 euro per vierkante meter.

Alle pluspunten van aluminium gevelbekleding op een rij

Als gevelbekleding stijgt aluminium snel in populariteit. Het zorgt voor een moderne strakke uitstraling en maakt van je woning een echte eyecatcher. Aluminium gevelbekleding is breed toepasbaar. Je kunt de hele gevel ermee bedekken, maar ook kiezen om er een paar stukken van de gevel mee te accentueren. Er zijn veel uitvoeringen en afwerkingen mogelijk, het materiaal is licht en sterk. Aluminium is daarnaast duurzaam. Doordat het bestand is tegen zon en vocht roest het niet en het trekt ook niet krom. Het onderhoud bestaat uit het enkele keren per jaar reinigen. De levensduur van aluminium gevelbekleding kan wel 75 jaar zijn.