Vliesgevel: info & prijzen

Voor een zeer trendy en enorm opvallende gevelbekleding kun je denken aan een vliesgevel. Dat is echt een eyecatcher. Het is een gevelbekleding die als een glazen schil rondom het gebouw hangt. Deze gevels zijn bijzonder stijlvol en zorgen voor een zeer goede thermische isolatie van het gebouw. Vooralsnog worden ze vooral toegepast bij chique kantooromgevingen en showrooms, maar ze zijn ook bij uitstek geschikt om moderne privéwoningen een unieke uitstraling te geven. Soms worden vliesgevels wel voor een deel van een woning toegepast, bijvoorbeeld door een veranda te voorzien van een glasgevel.

glasgevel

Wat is een vliesgevel

Een vliesgevel bestaat uit een bijzonder lichte buitenconstructie rondom een gebouw. In die constructie worden glaspanelen in combinatie met aluminium sandwichpanelen geplaatst. Er zijn ook constructies bekend waarin houten panelen worden gebruikt. Omdat een vliesgevel het uitzicht op een gebouw vrijwel helemaal wegneemt, waardoor ook de verdiepingen niet meer zichtbaar zijn, wordt het ook wel een gordijngevel of een glasgevel genoemd. Zo’n gevel zorgt voor een perfecte bescherming van het gebouw. Vliesgevels zijn wind- en waterdicht. Warmte en kou kunnen veel minder goed doordringen tot het gebouw. Deze gevels zorgen daardoor voor een uitstekende thermische isolatie.

Voordelen van een gordijngevel

Vliesgevels werken op basis van heel andere principes dan conventionele soorten gevelbekleding. Vanwege de futuristische uitstraling zou je verwachten dat deze gevels extreem duur zijn, maar dat valt mee. Door de lichte zelfdragende constructie zijn ze zelfs kostenbesparend. De speciale constructie zorgt er ook voor dat thermische uitzetting en krimp of kleine aardbevingen goed worden opgevangen. Ook de waterafvoer is prima geregeld. Qua afwerking is de keuze bijna eindeloos. De profielen zijn in ruim 300 kleuren verkrijgbaar. Je kunt er ook voor kiezen om de buitenzijde een andere kleur te geven dan de binnenkant. Op die manier stem je de de kleur aan de binnenkant af op je interieur.

Verschillende typen vliesgevels

In hoofdlijnen bestaan er twee soorten vliesgevels. Die verschillen van elkaar in de wijze waarop ze verbonden zijn met de hoofdconstructie van het gebouw. Een zuivere vliesgevel staat helemaal los van de hoofdconstructie. Zo’n gevel is dus echt een soort transparante buitenmantel. Bij een zuivere vliesgevel is er geen binnenspouwblad. Bij een onzuivere vliesgevel is er wel een verbinding met de hoofdconstructie van het gebouw en daar is ook een binnenspouwblad. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een koude onzuivere vliesgevel en een warme. Bij de koude is er sprake van een open luchtspouw en bij de warme variant is er een gesloten luchtspouw.

vliesgevel

Vliesgevels variëren enorm in prijs

De prijs van een vliesgevel wordt beïnvloed door een zeer groot aantal factoren. Enkele daarvan zijn de gekozen materialen, het oppervlak van de gevel, de kleur en de toegepaste techniek. Maar er zijn nog meer factoren die invloed hebben op de prijs. Als je van plan bent om een vliesgevel aan te schaffen doe je er verstandig aan om bij een aantal leveranciers een offerte op te vragen. In de praktijk blijkt dat de prijzen voor hetzelfde type gevel bij diverse firma’s aanzienlijk kunnen verschillen. Door de prijzen te vergelijken kun je flink wat geld uitsparen.

3 technieken glasgevel constructie

Als je een glasgevel gaat plaatsen, kun je kiezen tussen drie beglazingssystemen. Er bestaan een drietal manieren waarop het glas bevestigd kan worden:

Semi-structurele constructie glasgevels

Eén van de belangrijkste onderdelen van een vliesgevel is het glas. Er bestaan grofweg drie systemen om het glas in de gevel te plaatsen. In een zogenaamde semi-structurele constructie worden de twee horizontale platen van gehard glas vastgemaakt met klemlijsten. De verticale glazen platen worden vastgelijmd op een ondersteunende constructie. Bij een dergelijke constructie zijn de randen van het verticaal geplaatste glas nauwelijks zichtbaar. Door niet alleen vlakke glasplaten te gebruiken, maar hoeken met afgeronde glasplaten te bedekken krijgt het gebouw een zeer exclusieve en chique uitstraling.

U-glas

Als je prijs stelt op veel licht maar niet volledig uitzicht naar binnen of naar buiten wilt, kies je voor een constructie met U-glas. Dat is glas met een u-vormig profiel. Dit soort glas is heel transparant, waardoor er veel licht doorheen komt, maar je kunt er niet volledig door naar binnen of naar buiten kijken. Als je dit glas voorziet van een coating van metaaloxide kun je met dit U-glas een warmtewerende of zonwerende gevel maken. U-glas is supersterk. Je kunt het ook gebruiken als afscheiding binnenshuis, bijvoorbeeld van de badkamer. U-glas is ook uitstekend horizontaal te gebruiken, bijvoorbeeld als legplank.

Point-fixed gevels

Point-fixed gevels zijn een mooi voorbeeld van zelfdragende glasconstructies. Glasplaten worden door middel van stalen beugels met elkaar verbonden. Door de sterkte van het glas wordt zo’n constructie zelfdragend en zijn er geen kozijnen nodig. Dergelijke kozijnloze zorgen voor veel transparantie en creëren optisch meer ruimte in een woning of een kantoorgebouw. Ze zorgen dat je gevel een supermoderne en strakke uitstraling krijgt. Dergelijke kozijnloze gevelbeglazing is er in zeer veel vormen en uitvoeringen. Als je daarin bent geïnteresseerd kun je het beste bij een paar leveranciers op bezoek gaan om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

gordijngevel

Vliesgevels in woningen

Vliesgevels worden vooralsnog niet zo vaak toegepast in woningen, maar langzamerhand neemt het aantal wel toe. In veel gevallen wordt nog niet de hele woning omhuld door zo’n gevel, maar gaat het om een deel van de woning. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van glas rondom een veranda of aan een inpandig balkon. Vanwege de chique uitstraling zijn vliesgevels vooral in trek bij chique kantoorpanden. Als het hele gebouw wordt omhuld zorgt dat niet alleen voor een unieke uitstraling, maar dan zorgt zo’n gevel door de isolerende werking ook voor een forse besparing op de energiekosten.