Padoek gevelbekleding

Zoek je naar het geschikte materiaal om de gevel van je woning mee te bekleden? Hout is niet alleen een sterk materiaal, maar het geeft ook een authentieke uitstraling aan je woning. Een van de meest populaire houtsoorten voor dit soort werkzaamheden is padoek. Je kunt deze houtsoort zeer goed toepassen op de gevel. Dit zorgt er niet alleen voor dat je woning er uniek uitziet, maar je bent ook beschermt tegen vocht, schimmels en ander vervelend vuil. Hier lees je alle informatie die je nodig hebt om tot een beslissing te komen over padoek als gevelbekleding.

Wat is padoek?

Padoek is een houtsoort uit Midden- en West-Afrika. Deze houtsoort valt onder het duurzame houtsoort uit duurzaamheidsklasse I. Dit betekent dat het een sterke houtsoort is die zeer geschikt is als bekleding voor de gevel. Wat zijn de kenmerken van deze houtsoort? De kleur van padoek is oranje/rood en dankzij de sterke eigenschappen gaat deze soort tot 25 jaar mee. Daarnaast is padoek een zeer betaalbare en zeer sterke houtsoort en wordt daardoor veelvuldig gekozen als gevelbekleding. Ook kun je deze houtsoort eenvoudig bewerken, hiervoor is padoek zeer geschikt.

De eigenschappen van padoek

Een ander voordeel van padoek is dat er een natuurlijke vergrijzing plaatsvindt, waardoor het hout enkele weken na plaatsing langzaam van kleur zal veranderen. Dit geeft het hout een unieke uitstraling. Een van de eigenschappen van deze houtsoort is dat er een natuurlijke vergrijzing plaatsvindt. Hoe snel deze vergrijzing gaat hangt volledig af van hoeveel uv-straling er is. Handig om te weten: een gevel met padoek bekleding dat op het zuiden staat zal sneller vergelijken dan wanneer het aan de noordkant staat. Bij dit vergrijzingsproces zal de kleur van oranje/rood naar bruin veranderen.

Het plaatsen van een padoek gevelbekleding

Hoe gaat het plaatsen van deze houten gevelbekleding in zijn werk? Het is in ieder geval aan te raden om hier een professioneel bedrijf voor in te huren. Zij weten als geen ander hoe dit hout geplaatst moet worden en kunnen je daarmee een 100% uniek resultaat garanderen. Wanneer de padoek gevelbekleding wordt geplaatst wordt er gekeken naar de dikte van de planken. Er wordt het liefst gewerkt met planken van ongeveer 15 tot 18 mm. Hierdoor blijft er wat ruimte over achter de gevelbekleding: dit zorgt ervoor dat het hout beter kan drogen als het geregend heeft.

padoek gevel moderne woning

Waarom kiezen voor verticale plaatsing?

Je kunt ervoor kiezen om de planken horizontaal en verticaal te plaatsen. Wat is het verschil in effect? Wanneer de planken verticaal worden geplaatst zal dit betekenen dat het regenwater sneller afgevoerd kan worden. Let er bij verticale plaatsing wel op dat de kopse kanten beschermd worden. Hiermee voorkom je dat de planken het water opzuigen. Na het plaatsen wordt er ook nog een afwerkende lak dampopen overheen gedaan. Dit zorgt ervoor dat het vocht niet door het hout kan dringen. Op deze manier is je woning goed beschermd tegen vocht.

Onderhoud aan een houten gevel

Welk onderhoud moet je uitvoeren aan een padoek gevelbekleding? In principe hoeft dit hout niet bewerkt te worden. Onder de invloed van uv-stralen zal de gevel uit zichzelf gaan vergrijzen. Dit is een natuurlijk proces dat ervoor zal zorgen dat uw woning een unieke uitstraling krijgt. Meestal is deze vergrijzing binnen een jaar voltooid. Op dat moment heeft het hout de uiteindelijke kleur die het de komende 25 jaar zal houden. Ook na het vergrijzingsproces zal het hout geen verdere bewerking nodig hebben. Wil je het vergrijzingsproces tegenaan? Dan kun je het hout na plaatsing afwerken met een kleur.

De kosten van padoek gevelbekleding

Het is dus aan te raden om te kiezen voor het inschakelen van een professioneel bedrijf. Hierdoor weet je zeker dat je jarenlang kunt profiteren van een prachtig en uniek resultaat. Hoeveel kost het om een padoek gevelbekleding te laten plaatsen? Het bedrag ligt ongeveer tussen de €75 en €120. Dit bedrag is exclusief de plaatsing en is afhankelijk van een aantal factoren, onder andere de dikte van het hout. Wil je een prijs op maat? Dan kun je eenvoudig een offerte aanvragen bij een van de erkende bedrijven op dit gebied. Zo ben je verzekerd van een goede prijs en professionele plaatsing.