Elastische voegwerken

Elastische voegen zijn van oudsher vooral bekend door toepassing in de badkamer. Ze zijn gemaakt van materiaal dat elastisch is en blijft. Daardoor zorgen elastische voegen voor een goede lucht- en waterdichte afdichting, ook als materialen in- en uitzetten. Door de goede ervaringen in badkamers en sanitair worden elastische voegwerken tegenwoordig ook buitenshuis veel toegepast. Een zeer populaire toepassing bij de doe-het-zelver zijn elastische voegen in een terras. Doordat er geen water meer onder de tegels kan stromen spoelt het zand niet meer weg en blijven de tegels jarenlang stabiel liggen.

Elastisch voegen gevels

Elastische voegwerken bij woningen

In woningen zitten talloze overgangen van materialen die op elkaar aansluiten. Zoals maar houten of kunststof kozijnen in een stenen muur. Onder invloed van de weersomstandigheden en door trillingen gaan muren en kozijnen een beetje krimpen en uitzetten. Maar omdat het verschillende materialen zijn, zetten ze niet evenveel uit en dat doen ze ook niet even snel. In de loop der jaren ontstaan daardoor talloze kleine kiertjes. Die laten elk niet veel lucht door, maar doordat het er zoveel zijn kan er wel een flinke tocht ontstaan. Door gebruik te maken van elastische voegen kunnen deze tochtplekken op een duurzame manier luchtdicht worden gemaakt. Ontdek hier alle informatie en prijzen voor het verwijderen van voegen.

In nieuwbouw en renovatie

Elastische voegwerken worden tegenwoordig gebruikt in nieuwbouw en renovatie, zowel buiten als binnen in bouwprojecten. Elastische voegen zorgen voor een water- en luchtdichte afdichting. Het is een ideaal product om oude voegen te herstellen. Maar ook voor een goede afdichting van bouwelementen die in contact zijn met de buitenlucht blijken elastische voegen uitstekend te werken. Ze voorkomen dat er scheuren ontstaan en garanderen een waterdichte afdichting. Wat elastische voegen zo’n prettig product maakt is dat het hecht aan vrijwel elk materiaal. Elastische voegen kunnen worden gebruikt op bakstenen, hout, beton, pvc en dergelijke. Zelfs natuursteen kan met elastische voegwerken worden afgedicht.

De eigenschappen

Elastisch voegen ramen

Zoals je misschien al hebt begrepen zijn elastische voegwerken bijna wondermiddelen. Ten eerste kunnen ze het krimpen en uitzetten van materialen goed opvangen. Elastische voegen hebben een zeer goede hechting. Die hechting is zelfs zo goed, dat elastische voegen met grote regelmaat worden gebruikt als lijm. De voegwerken zijn uitstekend weer- en UV-bestendig en blijven jarenlang hun werk doen. Ze zijn waterdicht en verbeteren de isolatie op talloze plekken in je huis. Ook in cosmetisch opzicht zijn elastische voegwerken gemakkelijke producten, want ze zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar.

Waarvan zijn ze gemaakt>

Elastische voegwerken zijn gemaakt van synthetische en natuurlijke grondstoffen. Het ziet er uit als een plastic achtige pasta. De grondstoffen zijn gemaakt van polymeren, zoals acryl, polyurethaan en siliconen. Elastische voegwerken zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en elke soort is ontwikkeld voor een specifieke toepassing. Voor het repareren van gevelvoegen kun je het beste een hoogwaardig polyurethaan voegmiddel gebruiken. Als je dat laat doen door een vakman moet je rekenen op een kostprijs van 8-13 euro per vierkante meter. Dat is ongeveer net zo duur als voegen met een traditioneel voegmiddel.

Zelf elastische voegwerken gebruiken

Voor reparatiewerk kunnen doe-het-zelvers prima zelf aan de slag met elastische voegwerken. Je hebt daarvoor een kitpistool nodig, maar het voegmiddel is niet moeilijk te verwerken. Zoek eerst in de bouwmarkt naar een product dat geschikt is voor jouw klus. Begin jouw klus door eerst oude voegen met een mes en een spatel te verwijderen. Maak het oppervlak dan schoon met alcohol. Plak de randen af, open de tube en doe hem in het kitpistool. Snij vervolgens het doseerpijpje af op de dikte voor je voeg. Vul de voeg, haal overtollig voegmiddel weg en laat de voeg drogen volgens de gebruiksaanwijzingen.