De voegen uitslijpen

Wanneer er een gevelrenovatie plaatsvindt aan je woning is het vrijwel altijd noodzakelijk om het oude voegwerk te verwijderen. Hier kan nieuw voegwerk worden geplaatst en zo is je woning weer goed beschermd tegen vocht en andere invloeden van buitenaf. Een van de methodes om het oude voegwerk te verwijdere is uitslijpen. Deze methode wordt vooral veel gebruikt bij oude gebouwen, maar het heeft ook voor minder oude woningen een voordeel. Wat is het verschil tussen uitslijpen en uithakken, de andere methode voor voegen verwijderen? Alle belangrijk informatie over voegen uitslijpen zoals de kosten en waarom je ervoor zou moeten kiezen vind je hier.

voegen uitslijpen

Wat is voegen uitslijpen?

Voegen uitslijpen, hoe werkt dit precies? Wanneer je kiest voor voegen uitslijpen als methode om het oude voegwerk te verwijderen kies je voor een nauwkeurige methode. Bij uitslijpen wordt gebruik gemaakt van een slijptol of een speciale frees die ervoor zorgt dat de voegen zeer nauwkeurig worden verwijderd. Dit is echter ook een meer arbeidsintensieve klus, waardoor de kosten over het algemeen wat hoger liggen. Toch kun je hiervoor kiezen wanneer je wilt dat de voegen zeer precies worden verwijderd: dit zorgt namelijk ook voor een strakker effect wanneer de nieuwe voegen geplaatst en afgewerkt worden.

Voegen uitslijpen of uithakken: het verschil

De andere optie waar je voor kunt kiezen bij het verwijderen van oud voegwerk is uithakken. Het eerst duidelijke verschil is het gereedschap dat wordt gebruikt. Waar uitslijpen gebeurt met een slijptol of frees, wordt bij uithakken gebruik gemaakt van een hakhamer. Deze hakhamer slaat met behulp van lucht de voegen kapot. Hierbij is er een minimale kans op schade aan de ondergrond van de gevel. Deze methode is een stuk sneller dan uitslijpen, maar wel minder nauwkeurig. Het is dus een kwestie van kiezen tussen deze twee methodes.

Redenen voor het herstellen van de voegen

Waarom zou je ervoor kiezen om de oude voegen eerst te verwijderen en daarna te vervangen voor nieuw voegwerk? Er zijn twee belangrijke redenen om te kiezen voor het uitslijpen van de voegen.

  • Esthetisch: loszittende, gescheurde of gebarsten voegen zien er niet netjes uit en kunnen je woning een minder strakke uitstraling geven. Wanneer je kiest voor het herstel van de voegen zul je direct resultaat zien. Je woning ziet er weer uit als nieuw.
  • Bescherming: misschien stoor je je niet aan kapotte voegen, maar dit kan wel flinke beschadiging aan je woning betekenen. Onder andere vocht kan eenvoudig door kapotte voegen naar binnen dringen en zo grote schade aanrichten.
voegen uitslijpen bij oude gevel

Het combineren van voegen uitslijpen

Een van de mogelijkheden die je hebt bij het herstellen van de voegen is om dit te combineren met spouwmuurisolatie, gevelreiniging of bescherming. Voor de isolatie kun je mogelijk in aanmerking komen voor een verschillende premies. De gevelreiniging vindt op voorhand plaats en zorgt voor een nog strakker eindresultaat. De bescherming komt in de vorm van impregneren. Hierbij wordt een waterafstotende vloeistof in de voegen gespoten die de gevel zal beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht en vorst.

Voegen uitslijpen: de kosten

Omdat het uitslijpen van de voegen een methode is die doorgaans meer tijd kost, zullen de kosten ook gemiddeld hoger liggen dan bij het uithakken van de voegen. Toch ben je met uitslijpen verzekerd van een perfect resultaat. De kosten voor het uitslijpen van de voegen liggen tussen de €25 en €50 per m2. Dit is dus onder andere afhankelijk van het totale oppervlak dat hersteld moet worden. Daarnaast kunnen ook er ook nog andere kosten bij komen. Voor een totaalprijs neem je contact op met een erkend bedrijf die veel ervaring heeft op dit gebied.