Voegwerken: prijs & mogelijkheden voegen herstellen

Een belangrijk onderdeel van de gevelrenovatie zijn de voegwerken. Hoewel het misschien onbewust niet opvalt, vormen voegen een belangrijk onderdeel van de gevel. Ze houden de bakstenen niet alleen bij elkaar, maar zorgen ook dat vocht niet naar binnen kan dringen. Daarnaast ziet het er erg onverzorgd uit als de voegen niet netjes zijn bijgewerkt. Het is dus erg belangrijk om goed verzorgde voegen te hebben. Door middel van de juiste voegwerken kunnen deze er na een renovatie weer jaren tegenaan. Hier vind je alle belangrijke informatie over voegwerken, de mogelijkheden en de prijzen.

Snel naar: voegen uithakkenvoegen uitslijpenprijssoortenbelang

Waarom kiezen voor voegwerken?

Het geveloppervlak van je woning bestaat tot wel 30% uit voegwerk. Dit geeft dus al aan hoe belangrijk het is dat dit onderhouden wordt. Voegwerken moeten correct uitgevoerd worden, zodat je hier nog jaren profijt van hebt. Voegwerk zorgt ervoor dat regenwater de gevel niet binnen kan dringen. Dit voorkomt dus grote vochtproblemen. Ook bij vorst kan slecht voegwerk er voor zorgen dat er scheuren in de stenen gaan ontstaan. Om al deze redenen is het dus van belang dat er voegwerken worden uitgevoerd aan de gevel.

De mogelijke werkzaamheden

Voegwerken vormen dus een groot onderdeel van de gevelrenovatie. Het is dus van belang dat deze voegwerken goed worden uitgevoerd, zodat dit op lange termijn voor goede bescherming zorgt tegen vocht en andere weersinvloeden. Er zijn twee verschillende mogelijkheden waarop de voegwerken kunnen worden uitgevoerd tijdens een gevelrenovatie. Het hangt af van de staat waarin de voegen verkeren voor welke methode er wordt gekozen.

Methode 1: Uithakken

voegen uithakken

Bij voegwerken gaat het er dus om dat de gevel opnieuw gevoegd gaat worden. Dit betekent ook dat de oude voegen verwijderd moeten worden. Dit kan onder andere door middel van uithakken. Hierbij gebruikt men een speciale hakhamer die met behulp van perslucht snelle bewegingen maakt. Door deze snelle, maar kleine bewegingen komt het oude voegwerk los. Het voordeel van deze methode is dat het onderliggende steenwerk niet wordt beschadigd. Voordat men de voegen gaat hakken, moeten deze eerst goed gereinigd worden.

Methode 2: Uitslijpen

voegen slijpen

Het uithakken van de voegen is echter niet altijd mogelijk. Vooral bij oudere gebouwen is het soms lastig om hier goed bij te kunnen. De voeg is bijvoorbeeld te smal of te hard. In dit geval wordt er gekozen voor een andere methode: voegen uitslijpen. Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van een slijptol of een speciale frees; dit is afhankelijk van de soort voeg waar je mee te maken hebt. Het voordeel van deze methode is dat er sprake is van een nauwkeurige uitvoering, maar dit neemt ook meer tijd in beslag.

Het verwijderen van stenen

Tijdens het voegen kan het voorkomen dat er wordt gestuit op andere beschadigingen, zoals gebarsten of gescheurd steenwerk. Het is erg belangrijk dat deze beschadigde stenen worden vervangen, zodat dit geen belemmering wordt tijdens het hervoegen. Het is tevens ook goedkoper om het tijdens de voegwerken te doen, omdat het voegwerk dan al los zit. Laat je de gescheurde of gebarsten stenen zitten? Dit kan op de lange termijn zorgen voor vochtproblemen en daarnaast ziet dit er minder mooi uit.

Een nieuwe voegsoort kiezen

Het belangrijkste doel van voegwerken is dat de gevel goed wordt beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht of schimmel. Wanneer de voegen uitgehakt of uitgeslepen worden, biedt dit ook extra kansen. Zo kun je van de gelegenheid gebruik maken om nieuwe voegen te kiezen. Welke soorten worden het meest gekozen?

  • Gesneden: deze voegen zijn gesneden met een voegspijker. Dit oogt strak en modern
  • Glad of geborsteld: dit zijn voegen met een gladde of geborstelde afwerking
  • Verdiept: het voegsel wordt hierbij verdiept aangebracht tussen de stenen
  • Knipvoeg: dit is een verdikte voeg die iets boven de steen uitsteekt.

Welke kleuren zijn er mogelijk?

Je kunt er ook voor kiezen om de voegen een kleur te geven. Er zijn honderden kleuren mogelijk, maar het beste is om dit af te stemmen met de kleur van de steen. Zo wordt de gevel een mooi geheel. Je hebt verschillende mogelijkheden als het gaat om het kleuren van de voegen. Dit zijn enkele veel gekozen kleuren en de voordelen:

Voegkleur Voordeel
Zwart Zorgt voor een warm en modern effect
Wit Zorgt voor een frisse look en het accentueert de lijnen van het voegwerk
Grijs Neutrale optie die bijna overal bij past
Toon op toon (‘ton sur ton’) Is dezelfde kleur als de steen, zorgt voor een egaal effect

De kosten van voegwerken

prijs voegwerken

Hoeveel ben je ongeveer kwijt wanneer je voegwerken laat uitvoeren. Voor het opnieuw voegen van de gevel met een zelf uitgekozen voegkleur betaal je tussen de €8 en €13 per m2. Hier zit het uithakken of uitslijpen van de voegen nog niet bij. Hiervoor bedragen de kosten tussen de €30 en €35 per m2. Hoeveel je moet betalen is dus afhankelijk van de oppervlakte die opnieuw gevoegd moet worden. Ook als er veel beschadigde stenen zijn zullen deze vervangen moeten worden. Omdat het uitslijpen van de voegen meer tijd kost zal dit ook prijziger zijn.

Een prijs op maat

Ben je geïnteresseerd in het laten uitvoeren van voegwerken, maar wil je een prijs op maat? In dit geval kun je zelf bij diverse bedrijven een offerte aanvragen. Zo krijg je een beter beeld van de werkzaamheden en de kosten die hiervoor in rekening worden gebracht. Door meerdere bedrijven te benaderen kun je de offertes vergelijken en zo de meest aantrekkelijke optie kiezen.