Wat is doorslaand vocht?

Een van de meest voorkomende oorzaken van doorslaand vocht (ook wel bekend als binnendringend vocht of lateraal vocht) komt meestal voor in oudere gebouwen, maar kan zich voordoen in eigenschappen van elke leeftijd en op elk niveau van het gebouw.

Binnendringend vocht is het resultaat van de infiltratie van water door een buitenmuur en in het gebouw. Dit gebeurt ofwel door het binnendringen van water door een defect in het gebouw, ofwel wanneer de buitenste bakstenen of stenen muren zodanig zijn afgebroken dat ze poreus zijn geworden en het water door de buitenmuur naar binnen kan dringen in het gebouw.

Hoe ziet het doorslaand vocht eruit?

De gebruikelijke tekenen van doorslaand vocht zijn onder andere:

  • Vochtige vlekken op buitenmuren
  • Vochtige plekken op muren of plafonds
  • Nat en kruimelig pleisterwerk
  • Tekenen van sporen of zwarte schimmel die geïsoleerd zijn tot één gebied.
  • Druppels en plassen

Wat zijn de oorzaken van doorslaand vocht

Er zijn een aantal bronnen die doorslaand vocht kunnen veroorzaken, waaronder:

  • Verschillende soorten bouwfouten - waaronder overlopende goten, lekkende of verstopte leidingen, beschadigde voegen en gootstukken, vervallen of slecht geplaatste ramen en ontbrekende dakpannen.
  • Poreuze muren - verouderde stenen verliezen hun vermogen om het binnendringen van regen buiten te houden, terwijl scheuren in de buitenste pleisterlaag het binnendringen van water bemoeilijken.
  • Gespikkelde bakstenen en gedegradeerde mortel - door schade aan metselwerk kan water in uw huis binnendringen.

Wat voor schade kan doorslaand vocht veroorzaken?

Binnendringend vocht kan schadelijk zijn voor een object, ook al dringt het niet helemaal door een muur heen. Het kan leiden tot andere vochtgerelateerde problemen zoals natrot en droogrot, vochtig stucwerk, verhoogd warmteverlies, vochtige muffe geuren, vorstschade aan metselwerk en lelijke waterschade aan zowel de buitenkant als de binnenkant van een woning.

Doorslaand vocht behandeling

Als u de tekenen van doorslaand vocht herkent, raden wij u aan om er iets aan te doen. Zoals de meeste vochtproblemen is het binnendringen van vocht als tandpijn in een eigenschap; hoe langer je het achterlaat, hoe schadelijker het kan worden.

Onze eerste suggestie is dat u een kijkje neemt op onze website voor vochtige behandelingen, waar u een beter inzicht krijgt in wat er nodig is om het probleem te behandelen. Of raadpleeg een specialist op het gebied van doorslaand vocht zoals wij bij gevelreinigingen.be.

Bij gevelreinigingen.be kunnen wij u voorzien van een professioneel doorslaand vochtonderzoek en een effectieve, gespecialiseerde doorslaand vochtbehandeling leveren. Wij voeren een gedetailleerde beoordeling uit van de omvang van de schade en geven (indien nodig) advies over de aard van de behandeling die u nodig heeft om uw eigendommen in hun natuurlijke droge en veilige staat terug te brengen. Bekijk de onderstaande links om te zien hoe wij u kunnen helpen.

Neem contact op met de doorslaand vochtexperts

Voor meer informatie over doorslaand vocht en de behandelingen die wij aanbieden, kunt u contact opnemen met via ons contactformulier.