Vochtige slaapkamer muren en ramen: oorzaken en remedies

vochtige slaapkamer

De ideale omgevingsvochtigheid in een slaapkamer ligt tussen 50 en 60%. Als uw hygrometer echter een percentage hoger dan 60 aangeeft, is uw slaapkamer te vochtig en moeten de getroffen gebieden tegen vocht worden behandeld. De veiligheid van uw gezondheid staat op het spel! Om dit probleem van vocht op de muren en ramen van slaapkamers te verlichten, laten we de oorzaken en oplossingen identificeren om een muur die door vocht is aangetast, te saneren.

Oorzaken van vochtproblemen op slaapkamermuren en ramen

Vocht kan zowel van binnen als van buiten een kamer komen:

  • Vocht van binnenuit: het wordt in de eerste plaats veroorzaakt door de ademhaling van de mens die per nacht 1 tot 2 liter water uitademt. De luchtvochtigheid binnenshuis is ook het gevolg van bepaalde huishoudelijke taken, bijvoorbeeld wanneer u uw kleding droogt.
  • Vocht van buitenaf: dit wordt veroorzaakt door waterinfiltratie bij hevige regenval en/of door slecht afgesloten buitenschrijnwerk. Als uw vensterbanken bijvoorbeeld slecht geplaatst zijn of als u in een huis woont dat meer dan 30 jaar oud is en dus vrij van druppels is (apparaten onder een vensterbank die afvloeiend water van de gevel weghouden en zo voorkomen dat er vocht in de gevel dringt), kan er vocht onder uw ramen doordringen. Ook als uw bakstenen en pleisterwerk gebarsten zijn, zal er vocht in uw muren infiltreren en afkoelen. Koude muren zullen op hun beurt de condensatie op uw ramen bevorderen.

Remedies voor "vochtige" ramen en sijpelende muren in de slaapkamer

De enige behandeling tegen vocht is in de eerste plaats om de problemen van externe vochtinfiltratie op te lossen. Dan komt de tijd om de ruimte te ventileren via een ventilatiesysteem. Hierdoor worden de micro-organismen gefilterd en wordt de lucht ververst om condensatie op de ramen te verwijderen en de groei van schimmel op de muren tegen te gaan.

Let er echter op dat u de beluchting niet verwart met de ventilatie! Het ventileren van een ruimte laat geen 100% luchtverversing toe, in tegenstelling tot ventilatie, die dit minstens om de twee uur doet!

  • Er zijn drie verschillende ventilatiesystemen beschikbaar om de luchtvochtigheid in uw kamer tegen te gaan
  • Er zijn verschillende apparaten voor het ventileren en saneren van woonruimtes:

Ventilatiesysteem voor condensatie: dit zijn afzuiginstallaties die als functie hebben de lucht af te zuigen om deze te vernieuwen. Er zijn drie soorten:

  • Standaard afzuigkap: deze wordt geactiveerd wanneer de kamer oplicht.
  • Tijdvertraagde afzuiging: deze wordt afgestemd op de verlichting in uw kamer. U kunt het aantal minuten dat u uw afzuigkap wilt laten werken handmatig instellen nadat het licht in de ruimte is uitgeschakeld.
  • Hygrostaatafzuiger: het werkt door het detecteren van vocht.

Houd er rekening mee dat afzuigkappen een te luidruchtig apparaat zijn om in een slaapkamer te plaatsen. Deze oplossing is niet haalbaar in een slaapkamer. De ideale plek voor afzuiginstallaties is in een badkamer.

  • VMI-ventilatieapparaat: dit is een mechanisch geforceerd ventilatiesysteem. Dit systeem injecteert gezonde lucht in het interieur van het huis. Het resultaat is een zeer lichte overdruk die muffe en vochtige lucht naar buiten zal verdrijven. Dit systeem wordt geplaatst in een niet vochtige ruimte zoals de woonkamer, de eetkamer of de hal. De kosten bedragen € 2.500-3.000.
  • VMC-ventilatiesysteem: dit is een gecontroleerd mechanisch of dubbelstromingsventilatiesysteem. Het laat toe om verse lucht in droge ruimtes te blazen en af te zuigen uit de vochtige ruimtes van uw huis en zo een circuit te vormen. Het heeft het voordeel dat het kan worden gekoppeld aan een warmtewisselaar. Het is meer geschikt voor perfect geïsoleerde nieuwe gebouwen. De prijs ervan varieert over het algemeen tussen 4.000 en 6.000 €.

Heeft u meer informatie nodig of een snelle interventie om vocht in uw slaapkamer te elimineren?

Aarzel niet langer en neem contact op met ons voor vochtbehandeling dat in heel België actief is. Ons team van experts beantwoordt graag uw vragen en geeft u een gratis offerte voor de behandeling van wandvochtigheid!