Behandeling van een vochtige gevel: prijzen en advies

Af en toe zijn er sporen van vocht op een gevel te zien. Als de vochtigheid op de gevel aanhoudt, moet een passende behandeling worden toegepast om enorme schade te voorkomen. Hoe kunt u er zeker van zijn dat uw gevel een vochtbehandeling nodig heeft? Welke vochtwerende behandeling moet ik kiezen? Hoeveel kost het om een vochtige gevel te behandelen? Laten we alles uitzoeken wat u moet weten over het waterdicht maken van een gevel.

vochtige gevelHerkennen van een vochtige gevel

Alvorens te spreken over de behandeling van een vochtige gevel, is het belangrijk te weten of uw gevel al dan niet last heeft van vocht.

Een gevel moet van nature waterdicht zijn, omdat hij het huis moet beschermen tegen vocht van buitenaf. Als u vermoedt dat uw gevel niet waterdicht is, moet u zowel de gevel van uw huis als de binnenkant onderzoeken.

Hoe kunt u aan de buitenkant zien of uw gevel vochtig is?

Een vochtige gevel kan in de ernstigste gevallen rechtstreeks van buitenaf worden gediagnosticeerd.

Als een of meer van de volgende tekenen zich voordoen, moet u uw gevel onmiddellijk behandelen om verdere schade te voorkomen.

In de eerste plaats zijn hier de tekenen van gevelvochtigheid die aan de buitenkant kunnen worden waargenomen:

 • De pleister verandert van kleur, wordt zwart en bladdert af,
 • Er komen scheuren in de gevel,
 • Er verschijnt een grote hoeveelheid mos,
 • Vochtvlekken verschijnen op de gevel (de muur is hier en daar donkerder),
 • De muren hebben veel tijd nodig om te drogen na regen.

Na zware regenval, moet u altijd de gevel zorgvuldig onderzoeken. Als delen van de gevel er lang over lijken te doen om op te drogen, kunt u vragen naar de behandeling van vocht op de gevel.

Lekke gevel: de tekenen binnen

In het geval van een lekkende gevel kunnen er snel vochtproblemen in het huis ontstaan.

De volgende symptomen zijn aan de binnenkant te zien:

 • Het verschijnen van salpeter en schimmel op muren en meubels.
 • Je ruikt de hele tijd rottende geuren.
 • Muurbekleding bladdert af.
 • Er verschijnen vochtige plekken op de muren.
 • Condensatie wordt waargenomen op de koudste muren van het huis.
 • De muren zijn vochtig en voelen koud aan.

Een diagnose door een vakman is noodzakelijk om de vochtigheid van de gevel te bevestigen, de oorzaak(en) vast te stellen en de juiste behandeling te vinden.

Let op: vochtproblemen binnenshuis houden niet altijd verband met de gevel. Ze kunnen ook te wijten zijn aan het dak, of aan een ventilatieprobleem in het huis.

De effecten van vochtigheid op de gevel

vochtige gevel

In de eerste plaats is er de regen die in direct contact staat met de buitenkant van uw huis en die doordringt tot in het hart van de gevelmaterialen wanneer deze niet beschermd zijn. Een hoge vochtigheidsgraad van de materialen bevordert de ontwikkeling van mos, algen en andere microscopische planten op het oppervlak van de muren, die kunnen verschijnen als groenachtige strepen onder vensterbanken. Maar dat is nog niet alles, de wortels die diep in het materiaal doordringen, verhogen de porositeit van het materiaal nog meer en daardoor het vermogen om nog meer vocht op te nemen. Het is een vicieuze cirkel.

Naast regen vormt ook water in de bodem een bedreiging voor uw gevel. Het fenomeen van capillaire opstijging kan de bodem van de muren binnendringen en tot aanzienlijke schade leiden: loskomen van pleisterwerk en verf, beschadigde voegen, enz.

Oorzaken van een vochtige gevel

De waterdichtheid van een gevel is van essentieel belang om vochtproblemen in de woning te voorkomen. Verschillende elementen kunnen echter de waterdichtheid van een gevel in gevaar brengen of leiden tot langdurige vochtproblemen.

Er zijn verschillende oorzaken van vocht in een gevel:

 • Ventilatieproblemen: muffe lucht wordt niet goed uit het huis afgevoerd. Dit probleem kan ook worden waargenomen in een huis dat te goed geïsoleerd is. Anderzijds komt het zelden voor dat ventilatie de gevel vochtig maakt.
 • Capillaire opstijging: de vochtigheid in de bodem stijgt op naar de muren van het huis. Dit is een van de meest waarschijnlijke oorzaken als de onderkant van uw gevelmuren waterdoorlatend zijn.
 • Kwel: Dit doet zich voor wanneer de funderingen onder hydrostatische druk staan of wanneer er scheuren in de muren zijn. Als uw vochtige gevel gebarsten is, zijn de barsten waarschijnlijk de oorzaak van het vochtprobleem.

Er zijn andere oorzaken van vocht op een gevel, zoals beschadigde voegen, waterschade, een dak- of gootprobleem, lekken, enz. Om zeker te zijn van de oorzaak van de vochtigheid van een gevel, doet men er goed aan een deskundige in te schakelen.

Hoe om te gaan met vocht op de gevel van een huis?

Het is noodzakelijk een diagnose te laten stellen door een vakman om de meest geschikte oplossingen te vinden voor de behandeling van de vochtigheid aan de gevel van uw huis.

De keuze van een gevelbehandeling voor een vochtig huis moet worden gemaakt op basis van de oorzaken die tot het vocht hebben geleid. Om bijvoorbeeld de waterdichtheid van een gevel te herstellen, kunt u ervoor kiezen om te investeren in een van de volgende elementen:

 • Verbetering van ventilatie en isolatie,
 • Aanbrengen van een waterdichte coating,
 • Waterdicht maken van een gevel,
 • Het leggen van een waterdicht membraan voor de funderingen,
 • Injectie van hars in de wanden,
 • Muren uitdrogen,
 • Afvoer om regenwater af te voeren.

Soms is het nodig verschillende behandelingen te combineren om vocht doeltreffend uit een gevel te verwijderen. Het belangrijkste is vooraf zekerheid te hebben over de oorzaken van de vochtigheid van een gevel, om zeker niet te investeren in een onnodige gevelbehandeling.

Hoeveel kost het om een vochtige gevel te behandelen?

Het is moeilijk om de kosten voor de behandeling van een vochtige gevel te bepalen zonder rekening te houden met verschillende elementen. De kosten voor de behandeling van een vochtige gevel zullen immers in de eerste plaats afhangen van de gekozen oplossing en dus van de oorzaken van het vochtprobleem.

Wat is het budget voor de behandeling van een gevel tegen vocht?

De kosten voor de behandeling van een vochtige gevel kunnen gemiddeld variëren van 100 tot enkele duizenden euro's, afhankelijk van de complexiteit van het gebrek aan waterdichtheid.

De volgende tabel geeft een overzicht van de kosten voor de behandeling van een vochtige gevel, afhankelijk van het soort behandeling dat nodig is:

Type vochtwerende behandeling
Prijs / Budget
Vocht diagnose250 tot 800 €
Luchtontvochtiger100 tot 400 €
Droogcentrale met sensoren550 tot 1100 €
Harsinjectie60 tot 250 € per lopende meter
Drainage200 tot 300 € per lopende meter
Mechanische waterdichte barrière100 tot 200 € per lopende meter

De gemiddelde kosten voor de behandeling van vocht worden geraamd op 1000 tot 3000 euro. Helaas is de prijs van vochtbehandeling vrij hoog wanneer het gebrek aan waterdichtheid te wijten is aan een gebrekkig of structureel probleem.

Waarvan hangt de prijs van het waterdicht maken van een gevel af?

Het is belangrijk te weten dat de kosten voor de behandeling van een vochtige gevel afhangen van verschillende specifieke elementen:

 • De oorsprong van het waterdichtheidsprobleem,
 • De omvang van de schade en de complexiteit van het werk,
 • De grootte van het te behandelen oppervlak,
 • De gebruikte methode,
 • De mogelijke afwerking.

Om het vocht op uw gevel efficiënt en snel te kunnen behandelen, vraagt en vergelijkt u best offertes van verschillende vaklui.

De gevolgen van vocht op de gevel

Vocht op de gevel kan gevolgen hebben voor de woning en voor de gezondheid van de bewoners van het huis, en daarom is het noodzakelijk snel na te denken over de behandeling van een vochtige gevel. Dus ook al zijn de kosten voor de behandeling van een vochtige gevel hoog, zie de gevolgen van vochtproblemen voor een gevel niet over het hoofd.

Impact van vocht op een huis

Allereerst is het belangrijk te weten dat een lekkende gevel een directe bedreiging kan vormen voor de integriteit van uw pand:

 • Rotting van het hout
 • Beschadiging van muurbekleding
 • Vochtige en stinkende lakens en linnengoed
 • Corrosie van metalen
 • Gevoel van kou die leidt tot overconsumptie van verwarmingv
 • Woningen zijn moeilijk te verkopen en te verhuren.

De gezondheidseffecten van vocht in een huis

Vergeet niet dat de luchtvochtigheid in een huis een impact kan hebben op de gezondheid van de bewoners:

 • Ademhalingsallergieën
 • Astma
 • Conjunctivitis
 • Huidziekten.

Op lange termijn kan een vochtprobleem in de gevel dan ook belangrijke gevolgen hebben die niet mogen worden verwaarloosd. Om dergelijke gevolgen te vermijden, nodigen wij u uit snel een beroep te doen op een professioneel vochtbehandelingsbedrijf.

Lekkage en thermische isolatie

Gevel gebarsten door vochtigheid

Onder al deze beschadigingen zijn er ook die van nog ernstiger aard zijn en die de stevigheid van de muren, en zelfs hun isolerend vermogen, in gevaar brengen. Wanneer water door de gevelmaterialen dringt en in de winter bevriest, kan dit namelijk schadelijke gevolgen hebben voor de structuur van het gebouw zelf. Aangezien bevroren water meer ruimte inneemt dan vloeibaar water, kan deze drukverhoging het metselwerk doen barsten, waardoor scheuren ontstaan die het gebouw verzwakken en op hun beurt het risico van infiltratie nog vergroten.

De gevolgen van vervuiling

Vochtvlekken op de voorkant van een huis

Een onbeschermde gevel is ook overgeleverd aan alle vervuiling en stofdeeltjes die in de lucht zweven. Na verloop van tijd stapelen deze deeltjes, die zich aan de muren van het huis hechten, zich op tot echt vuil dat de buitenkant van uw huis ontsiert en ontsiert.

Om uw gevel een nieuw leven in te blazen en op lange termijn te beschermen, biedt Mur Humide u een beschermende behandeling met een in het laboratorium geteste doeltreffendheid tegen vocht en sporen van vervuiling, met een uitzonderlijke garantie van 10 jaar.

Boek vandaag nog uw "Gratis Vochtigheidsdiagnose" om een afspraak te maken met een van onze technische adviseurs.