Hoe behandel je vochtige binnenmuren?

Vocht in de binnenmuren van het huis moet met de grootste ernst worden behandeld omdat het, naast andere ongewenste effecten, de verspreiding van schimmels bevordert. Deze schimmels zijn een probleem voor de integriteit van het gebouw en uiterst gevaarlijk voor de gezondheid van de bewoners.

vochtige binnenmuur

Vocht in binnenmuren: de juiste diagnose stellen

De behandelingen verschillen naar gelang van het ontstaansproces van de vochtigheid. Met het risico van mislukking, snelle herhaling of, erger nog, verergering van het probleem, is het dus absoluut noodzakelijk om de precieze oorsprong van de aanwezigheid van vocht vast te stellen voordat er ingegrepen wordt.

Van zwarte vlekken tot het verlies van isolerend vermogen, de gevolgen voor de structuur van het gebouw en/of de wandbekleding zijn talrijk en kunnen cumulatief zijn.

Dit verschijnsel doet zich voor in bijna 40% van onze huizen. Het is niet het resultaat van toeval, maar het gevolg van een gebrek in de uitvoering of de kwaliteit van de bouwmaterialen.

Opstijgend vocht

Dit soort vochtverspreiding komt vaak voor en is vaak verwoestend, want wanneer het zichtbaar wordt, is de schade al aangericht. Het betreft dragende muren en (minder vaak) scheidingswanden. Door de zwaartekracht te tarten, wordt het water dat van nature in de grond zit, letterlijk in de muur gezogen, als een spons. Afhankelijk van de aard van de bodem kan dit verschijnsel zich ook tijdens het droge seizoen voordoen.

Capillaire opstijging is gemakkelijk te herkennen aan de duidelijke, golvende horizontale lijn tussen het natte en droge deel van de muur. Afhankelijk van de vochtigheidsgraad van de bodem en de poreusheid van de materialen, kan het zich enkele meters boven de grond bevinden en muren en plafonds van verschillende verdiepingen verontreinigen.

Er zijn verschillende oplossingen om capillaire opstijging te behandelen.

Waterdichte horizontale voetstukken

Horizontale waterdichting bestaat vaak uit een bitumineuze viltlaag aan de voet van de muur. Deze techniek moet worden gepland voordat de muur wordt opgetrokken.

Let op: een gebrek aan continuïteit van dit scherm kan echter de oorzaak zijn van een matige stijging.

Injectie van hydrofoob hars

De injectie van hydrofoob hars komt overeen met een variant van de vorige oplossing, die van toepassing is op oude muren. Een micro-emulsie wordt onder lage druk geïnjecteerd door gaten die onderaan in de wand zijn geboord, waardoor de poriën over de hele dikte worden afgesloten.

Opmerking: de aldus verkregen waterdichte barrière, die gedurende lange perioden (± 20 jaar) doeltreffend is, is beter geschikt voor massieve muren. Het kan ze echter verzwakken.

Atmosferische hevels

Dit zijn kleine "statische ventilatoren" van klei of synthetische buizen die dwars op 3/4 van de dikte van de wand, boven de te drogen ruimte worden geplaatst.

Opgelet: deze goedkope oplossing moet gecombineerd worden met een efficiënt afvoersysteem.

Elektronisch drogen

In een poreuze wand die verzadigd is met vocht en blootstaat aan een zwakke elektrische stroom, migreert water van de anode naar de kathode (elektro-osmose). Om de bescherming te behouden, worden de poriën afgedicht door elektroforese (kristallisatie).

Goed om weten: hoewel aantrekkelijk en ingenieus, zijn deze toestellen nog niet unaniem aanvaard in professionele kringen.

Waterinfiltratie door de gevel

Lekkage via de gevel is voornamelijk te wijten aan een lekkend dak, verstopte goten of poreuze gevelbekleding. Deze lekken zijn snel herkenbaar aan vochtsporen, scheuren, plaatselijke schimmelvorming en grote halo's. Ze verschijnen met het weer en drogen uit bij droog weer.

De oplossing van een van deze problemen levert weinig technische moeilijkheden op:

 • het dak repareren ;
 • spuiten van een waterafstotend product op de buitengevel (werk toegankelijk voor een goede klusjesman);
 • aanbrengen van vochtwerende verf op het interieur (na behandeling en volledige droging).

Condensatie

Wanneer de relatieve vochtigheid (RH) in een ruimte abnormaal stijgt (>70%) of in aanwezigheid van slecht geïsoleerde muren, condenseert water tot fijne druppeltjes op de muren, deuren en ramen. Deze impregnatie, die permanent is tijdens het koude seizoen, wordt zelf in stand gehouden door huishoudelijke activiteit. Grote zwarte schimmelplekken maken huizen ongezond.

Condensatie is te herkennen aan de vorming van nevel of druppels op ramen en andere koude gladde oppervlakken. Soms zijn geometrische silhouetten te zien op de muren (koudebruggeesten).

Opmerking: vaak verdwijnt condensatie voorgoed met de installatie van efficiënte ventilatie in elke kamer (idealiter VMC). Indien het verschijnsel aanhoudt, moeten isolatiewerkzaamheden worden gepland (bekleding van buitenmuren en meervoudige beglazing).

De ontvochtiger

De ontvochtiger kan slechts een beperkt antwoord geven op tijdelijke infiltraties of zeer kleinschalige condensatie. In feite pakt dit apparaat alleen de symptomen van het probleem aan (relatieve uitdroging van de omgevingslucht), maar in geen geval de oorzaak ervan. De muren blijven dus altijd vochtig, waardoor deze pomp voortdurend gevoed wordt als een bodemloze put. De kosten van verbruiksgoederen worden snel een afschrikmiddel.

Prijs van vochtbehandelingen voor muren

De behandeling van de vochtigheid van een binnenmuur is niet noodzakelijk zeer duur, aangezien een waterafstotende folie of een doeltreffende en permanente ventilatie voldoende kunnen zijn:

 • tussen 1,50 en 3 euro per m² om zelf een gevel waterdicht te maken;
 • tussen 450 € en 600 € inclusief BTW voor een VMC, inclusief installatie.

De behandeling van opstijgend vocht kan duurder zijn:

 • tussen 120 en 180 euro per ml voor de injectie van silaan-siloxaanhars;
 • tot enkele duizenden euro's, voor drainage volgens de regels van de handel.

Als u de binnenmuren in een vochtige ruimte isoleert, is het noodzakelijk om te controleren of uw kamer/accommodatie last heeft van vochtproblemen. Als dit het geval is, moet u de vochtbehandeling uitvoeren voordat u met de isolatiewerkzaamheden aan uw huis begint.

Deze gebieden, die onderhevig zijn aan uitwisseling tussen warme en koude lucht, bevorderen het ontstaan van condensatie en waterinfiltratie en kunnen leiden tot het ontstaan van schimmel op het oppervlak. Vlekken in de vorm van schimmels verschijnen als grijs/groene kleuren. Over het algemeen zijn deze vlekken te vinden op muren, plafonds, vensterbanken, en kunnen worden veroorzaakt door het schillen van behang in kamers zoals badkamers, slaapkamers, enz.

Het is noodzakelijk om schimmel te behandelen en te voorkomen dat deze groeit, omdat dit op lange termijn tot gezondheidsproblemen kan leiden.

De groei van schimmels vermijden

Ventileer

Ventileer uw interieur door bijvoorbeeld de ramen te openen. Apparatuur zoals VMC (gecontroleerde mechanische ventilatie) bestaat ook en maakt het mogelijk om de binnenlucht te verversen.

Decontamineren en behandelen van het substraat

vocht elimineren

Zoals eerder gezien kunnen condensatie en vochtigheid op de muren en plafonds van een vochtige ruimte leiden tot het ontstaan van schimmel op het oppervlak van uw muur en daarom is het raadzaam om de ondergrond effectief te ontsmetten en te behandelen.

 1. Elimineer de schimmel met bleekmiddel verdund 1 tot 3 delen water. Spoel en laat drogen.
 2. Gebruik FONGI +, een curatief/preventief product tegen schimmel, aan te brengen met een roller of spuitbus, afhankelijk van het te behandelen oppervlak. Laat je minstens 48 uur in actie komen.
 3. Op ongelijkmatige oppervlakken de oppervlakken gladstrijken met een speciale coating voor vochtige ruimtes van het type ALLTEK BLUE HYDRO.
 4. Kies voor een oplosmiddelhoudende MAOPRIMER-primer om 'oude vochtvlekken' te blokkeren.
 5. Breng ABYSS-verf, geschikt voor vochtige ruimtes, aan in twee lagen met een microvezelhuls van 10 mm.

Behandling van vochtige binnenmuren

Afhankelijk van de reden voor de aanwezigheid van vocht, kunnen curatieve oplossingen die stroomopwaarts moeten worden geïmplementeerd, worden overwogen om de vochtigheid in de omgevingslucht te beperken.

 

Oorzaken

Voorbeelden van oplossingen

Luchtvochtigheid binnenshuis

Opstijgend vocht

Pijpbreuk

Schimmel...

ITE

Buitenvochtigheid

Scheuren

Gecoate versie

Probleem met de waterdichtheid van de gevel...

 

Harsinjectie