Hoe een vochtplek te herkennen en te verwijderen

Als uw muren kleine bruine vlekken of grote lichtvlekken hebben, is de kans groot dat u een vochtprobleem hebt. Hier zijn een paar tips om een vochtplek te verwijderen en te voorkomen dat deze terugkomt.

vochtplek op muur

Waar verschijnen vochtplekken?

Vocht kan overal in een huis zijn. vochtplekken kunnen ontstaan op de vloeren, op de begane grond, in de kelder... Kamers kunnen op verschillende plaatsen worden aangetast:

  • Aan het plafond, vooral wanneer het vocht afkomstig is van lekkages of infiltratie;
  • Op de muren, door lekkages, infiltraties, condensatie maar ook capillaire stijging;
  • Op de vloer, vooral onder tapijten.

Een vochtige vlek herkennen

Een vochtplek kan veel verschillende vormen aannemen.

De "Verse" plekken

Als de muur "net" vochtig is, kan er een kleurverschil ontstaan tussen de vochtige vlek en het droge gedeelte van de muur.

Dit type vlek kan ontstaan als gevolg van lekkage of infiltratie. Als het probleem snel wordt behandeld, zal de vlek uitdrogen en mag er geen vlek achterblijven.

Sommige lekken kunnen echter onuitwisbare vlekken veroorzaken, bijvoorbeeld als ze afkomstig zijn van verroeste leidingen.

vochtplek opstijgend vocht voor behandeling

Oude vlekken

Sommige vlekken geven aan dat de vochtbron oud is of dat de ondergrond al lang aan condensvorming is blootgesteld:

  • Kleine bruine vlekken: De wand is beschimmeld aan het oppervlak of diep in het oppervlak (onbehandelde infiltratie of lekkage, of langdurige condensatie);
  • Vlek met witachtig poeder: de wand wordt aangetast door opstijgend water door capillaire werking.
plafond aangetast door vocht

Het schoonmaken van een vochtige plek

Voor schimmelvlekken op muren

  • Drogen van de muur: het heeft geen zin de muur te reinigen als de oorzaak van het vocht niet wordt behandeld, omdat de vlek enkele dagen of weken later terugkomt.
  • Verwijder overtollige schimmel: verwijder met een droge doek het grootste deel van de schimmel.
  • Saniseer de muur: wrijf de vlek in met een mengsel van wasmiddel, bleekmiddel en water. Wrijf niet te hard, anders kan de verf eraf komen!
  • Droog de muur: veeg de muur opnieuw af met een droge doek.

Als er sporen achterblijven, wordt het materiaal diepgaand aangetast. Het is het beste om de natte muur opnieuw te schilderen als alles droog is.

Vochtplekken als gevolg van opstijgend vocht

Als uw muren salpeter (witachtig poeder) hebben, betekent dit dat ze stijgen door capillaire werking.

De salpeter is afkomstig van de kristallisatie van de zouten die zich in het water bevinden wanneer ze in contact komen met de omgevingslucht aan het oppervlak van de muur. Deze alleen al destabiliseren de materialen en breken ze af.

Daarom is het niet mogelijk om eenvoudigweg muren te reinigen die zijn aangetast door salpeter. Alle beschadigde materialen moeten worden verwijderd en na het drogen van de wanden moet er uitgebreider worden gewerkt door middel van het injecteren van een hydrofobe hars.

stenen aangetast door opstijgend vocht

Oppassen voor schimmels

Als u een vochtige plek verdenkt, neem dan niet het risico om uw huis te laten vernielen door schimmels zoals merula.

schimmelvlek op muur

Aarzel niet om een beroep te doen op een professional die gratis een diagnose kan stellen van de aanwezigheid van schimmels of de bron van de vochtigheid in uw huis.