Vermijd condensatie op ramen

condensatie op ramen

In veel gebouwen vormt zich tijdens het koude seizoen condensatie op ramen en terrasdeuren. Dit is niet ongebruikelijk en op korte termijn is het ook niet echt een probleem. Als de situatie echter aanhoudt, kan dit leiden tot verslechtering van het materiaal en de schimmel die zich vormt, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid van de bewoners.

In de winter is condensatie rond ramen een veelvoorkomend probleem in veel huizen.

In de winter is condensatie rond ramen een veel voorkomend probleem in veel woningen. Eenvoudig gezegd komt deze condensatie voor omdat de ramen kouder zijn dan de kamertemperatuur en de lucht te vochtig is.

De omhulsels van moderne gebouwen voorkomen luchtuitwisseling.

De situatie is de laatste jaren verslechterd, omdat de bouw van enveloppen steeds luchtdichter wordt, waardoor natuurlijke luchtuitwisseling onmogelijk wordt. Bovendien zijn de kamers ook veel minder verwarmd dan vroeger en omdat de koude lucht minder goed wordt opgeslagen en vocht vasthoudt, condenseert het op de ramen, die het koudste deel van het appartement of het huis zijn.

Dit verhoogt de luchtvochtigheid.

Het zijn de bewoners van de woning zelf die het meest bijdragen aan de luchtvochtigheid in de omgeving. Dit komt omdat mensen water in de vorm van damp in de omgevingslucht laten ontsnappen, zowel bij het ademen als door de poriën van hun huid. Bovendien is de hoeveelheid uitgestoten damp afhankelijk van het type activiteit. Het koken en het gebruik van een wasdroger, vaatwasser of stoomstrijkijzer produceren echter ook veel vocht; slaapkamers, badkamers en doucheruimtes produceren ook veel waterdamp.

Een risico op schimmelgroei

Veeg gewoon met een doekje de nevel af die zich op de ramen heeft gevormd. Als het zich echter regelmatig vormt, vooral op moeilijk bereikbare dakramen, als het in kleine scheurtjes in raamverbindingen sijpelt, als het schade toebrengt aan muren of vloeren, of als het uiteindelijk leidt tot schimmelvorming, dan moet er duidelijk iets aan gedaan worden.

De meest effectieve maatregel: dwarsventilatie en tocht

Condensatie kan op verschillende niveaus worden voorkomen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van beter geïsoleerde ramen. Immers, hoe hoger de warmte-isolatiewaarde van een raam, des te minder kou zal binnendringen en des te kouder zal het oppervlak van het glas zijn. Er zijn ook raamverwarmingssystemen, die de buitenste rand van de ruit verwarmen. Natuurlijk kunt u ook de kamertemperatuur verhogen. Helaas komt dit op de verwarmingsrekening en is het geen goed idee in deze tijden van energiebesparing.

De eenvoudigste, meest effectieve en goedkoopste maatregel is het verminderen van de luchtvochtigheid in de ruimte door drie tot vijf keer per dag vijf tot tien minuten te ventileren, door tocht te creëren of door kruisventilatie. Het is het beste om de ramen naar elkaar toe te openen zodat de lucht in de kamer volledig wordt gecirculeerd.

Deze korte, maar intense luchtroosters veroorzaken geen energieverlies en koelen de bouwonderdelen op geen enkele manier. De toevoer van verse buitenlucht vermindert eenvoudigweg de vochtigheid van de lucht binnenin. Bovendien verbetert deze frisse luchttoevoer het binnenklimaat. Ventileren door de ramen te openen maakt de situatie daarentegen alleen maar erger. In dit geval vindt er geen luchtverversing plaats, maar koelen de ramen en muren af.

In gebouwen zonder vloerverwarming worden vaak radiatoren onder de ramen geplaatst. Als de warme lucht van de radiator vrij langs het raam kan circuleren, kan de mist verminderen. Daarom moet ervoor worden gezorgd dat de luchtcirculatie bij de ramen niet wordt belemmerd door dorpels die te ver van de raamopening uitsteken of door dikke gordijnen.