Schimmel op de muur: wat zijn de risico's?

Schimmel in huizen is een soort microscopische schimmel, aanwezig in de vorm van donker gekleurd mos, dat groeit op muren, vensterbanken, plafonds of tegelvoegen. Als het probleem niet door een vakman wordt verholpen (een eenvoudige reiniging volstaat niet), kan de aanwezigheid van schimmel op de muur van uw woning zeer schadelijk zijn voor de gezondheid en een bron van ongemak in het dagelijkse leven. Vooral veel voorkomend in huizen met vochtproblemen, laten we eens kijken wat de risico's zijn voor de bewoners van het huis.

schimmel op muur

Wat zijn de symptomen van schimmel op de muur?

Ziekten van de luchtwegen

Vochtigheid in huis bevordert de verspreiding van schimmel op de muur. Dit geldt zowel voor overtollig vocht in de lucht in huis als voor water dat in de muur sijpelt.

Deze schimmels laten grote hoeveelheden sporen vrij om zich in huis te vermenigvuldigen en te verspreiden (mycotoxinen). Deze sporen, die giftig van aard zijn en in de lucht in huis blijven hangen, zijn schadelijk voor de gezondheid en kunnen infecties van de luchtwegen of astma-aanvallen veroorzaken.


Allergieën

De ontwikkeling van bepaalde allergieën kan ook een gevolg zijn van schimmel op de muur. Deze allergieën kunnen verband houden met de huid (eczeem, jeuk, roodheid), de luchtwegen (rhinitis, bronchitis) of de ogen (conjunctivitis, rode en jeukende ogen).

Ongemak

Schimmel op de muur betekent ook vocht in huis. Deze vochtigheid is een bron van ongezondheid en ongemak. Naast de onaangename muffe geur, die zeer gebruikelijk is bij de aanwezigheid van schimmel, is het niet ongewoon dat de slaap van de bewoners wordt verstoord en dat hoofdpijn, hoest en spierpijnen worden waargenomen.

Welke soort is het gevaarlijkst?

De meeste schimmels die in de natuur voorkomen, zijn niet gevaarlijk voor de mens. Er zijn echter verschillende soorten, vooral die welke in vochtige omstandigheden in huis groeien, die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken en die daarom uw aandacht moeten trekken, waaronder (maar niet beperkt tot)

  • Stachybotrys en Memnoniella: zwart van kleur, dit zijn de gevaarlijkste schimmels;
  • Aspergillus: groen of grijs, deze soort is verantwoordelijk voor astma of Aspergillose, een ziekte van de bronchiën en de longen;
  • Trichoderma: wit met groene vlekken, sommige van zijn ondersoorten veroorzaken lever- of longinfecties.

Bovendien is het volgens sommige specialisten duidelijk dat muurschimmel ook de gezondheid van onze huisdieren aantast, die ook gevoelig zijn voor bepaalde giftige deeltjes.

Schimmel op de muur: risico's voor kwetsbare personen

Gezondheid en schimmel aan de muur

Sommige mensen die kwetsbaarder zijn, hebben veel meer kans op de schadelijke gevolgen van muurschimmel voor hun gezondheid. Deze omvatten:

  • Ouderen;
  • Mensen met ademhalingsproblemen of allergieën;
  • Zuigelingen en kinderen.

Omdat hun immuunsysteem niet zo sterk is als dat van volwassenen of gezonde mensen, zijn zij minder goed in staat bedreigingen en toxische aanvallen van buitenaf af te weren. Voor kinderen bijvoorbeeld hebben studies aangetoond dat vocht en schimmel op de muur vaak de oorzaak zijn van de ontwikkeling van astma. Het risico op ademhalingsaandoeningen of allergieën in de kindertijd is zelfs één tot drie keer hoger wanneer jonge kinderen in een vochtige omgeving wonen.

Als u tekenen van vocht en schimmel op de muur in uw huis opmerkt, wacht dan niet te lang met handelen. Neem contact op met de technische teams van het gespecialiseerde bedrijf voor vochtige muren door het formulier hiernaast in te vullen. U wordt dan door een van onze adviseurs teruggebeld om een afspraak te maken voor een gratis en vrijblijvende vochtdiagnose bij u thuis.